Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári iskolák alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez

A 2013-ban várható rengeteg változás közül a kapuvári Széchenyi iskolát érthető módon a közoktatásban bekövetkező fejlemények érdeklik elsősorban. A törvény által szabályozott többszintű átalakulási folyamat egyes fejezetei már tavaly ősszel életbe léptek, míg más intézkedések csak idén, januártól vagy szeptembertől foganatosíthatók. A város továbbra is ellátja a Kapuvár Térségi Általános Iskola üzemeltetését, viszont a pedagógusi és iskolatitkári teendőket már állami alkalmazottként látják el a munkatársak – mondta Horváth László. Az intézmény kilenc telephelyéből a Pátzay, a Széchenyi és a gartai iskola továbbra is az igazgató vezetése alá tartozik, de az osli, a szárföldi, a veszkényi, a babóti, a himodi és a vitnyédi iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) Kapuvári Tankerületéhez kerültek.
Az intézményvezetés, a gazdasági valamint az adminisztratív munkaerő már a tavalyi két ünnep között is az átállással volt elfoglalva. 2012 decemberében megszűnt a technikai személyzet – a konyhások, a takarítók, a karbantartók, valamint a gazdasági részleg dolgozóinak a – munkaviszonya, 2013. január 1-jétől pedig átvette őket a Király-tó Óvoda és Bölcsőde. – Kapcsolatom mindig jó volt a dolgozókkal és a város intézményeivel  – tette hozzá az igazgató, aki egyeztette új feladatait Boros Imréné  óvodavezetővel, így zökkenőmentesen zajlott az átállás. Az iskolákban folyó szakmai munkát, vagyis magát az oktatást a KIK által kijelölt személy fogja ellenőrizni.

Horváth László 2016 nyarán lejáró igazgatói megbízatása  pályázatának kezdetekor még kilenc intézményegységre vonatkozott, mely a köznevelés átalakítása miatt 2013 januárjától a már említett három iskolára redukálódott. Az állam úgy rendelkezett, hogy neki, és a hasonló helyzetben lévő vezetőknek nem kell megismételni a jelentkezésüket, ezért kinevezésük az eredetileg meghatározott időpontig érvényben marad. A kapuvári tankerület vezetője, Biczó Kálmán viszont sok új feladatra számíthat, melyeket egyelőre közös erővel oldanak meg. Horváth László attól nem tart, hogy unatkozni fog, mert mint mondta, legfeljebb azokra a teendőkre nem kell ezután figyelnie, amelyek egyébként sem tartoztak annyira az igazgatói jogkörbe.  és cseppet sem bánja, hogy a pedagógiai munkára innentől több időt fordíthat.
A kapuvári és környéki iskolák versenyeredményei önmagukért beszélnek, ezért az utóbbi időben rendszeres szereplő voltak televíziónknak, hiszen szinte minden hónapban beszámoltak valamilyen kiváló helyezésről. A középiskolák szintén elégedettek az általános iskolákból kikerült,  újonnan felvett tanulókkal. Tavaly összesen hat pályázatot adott be az intézmény, melyből négy nyertes lett, ami nagyon jó aránynak számít. Ugyanúgy esélyesnek tűnik az a projekt, amelynek nemrég továbbították második fordulós anyagát, s egy más jellegű pályázatról még nem érkezett értesítés, tehát abból is lehet valami – közölte az igazgató. A gyerekekbe „elültetett” tudás előbb-utóbb visszajön, s hogy ezt biztosan elérjék, továbbra is számítanak a szülők, valamint a régi pedagógusok munkájára is.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek