Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári ÍzvadÁszok Rómában jártak

A kapuváriak 380 adagra tervezett ebédjükkel „megfőzték” a Rómában élő szegényeket. Az ingyenes étkeztetést megható jelenetek tarkították: a vendégül látott emberek sírással és kézcsókkal hálálkodtak a jótevőknek. Az ebéd ízében és zamatában a kapuváriak főzőtudományán kívül benne volt a jószándékuk is.

Csikai Ferenc nem először szervezett társas utat Rómába, de a vízkereszt idejére tervezett „kiruccanás” több szempontból merőben különbözött a korábbiaktól. A buszra az ÍzvadÁszok tagjain kívül Koloszár Renáta, Füzi József, valamint Budai Imre, Kapuvár alpolgármestere is felszállt. Továbbá velük utazott több mint 40 kg marhahús, 20 kg burgonya, 13 kg disznóhús, 8 kg füstölt csülök, 4 kg zöldség, szárazbab, és a főzéshez szükséges számtalan fűszer.
Találkozás a katolikus egyház fejévelA római Szent István házban nagy szeretettel várták a kapuvári küldöttséget, melynek tagjai a tizenkét órás utat követően elfoglalták szállásukat. Mivel vitték magukkal saját főzőeszközeiket és az előkészített nyersanyagokat, kitüntetett szerepe volt a konyhának és a hűtőnek. A társaság az első napi pihenőt követően Csikai Ferenc kalauzolásával megtekintette a város nevezetességeit, ami után következett a munka dandárja. A hétfői hagymapucolásból és zöldségtisztításból mindenki kivette a részét, vagyis megkezdték az előkészületeket a másnapi főzéshez. Kedden a kb. 180 személy ellátására alkalmas Szent Egyed közösség szegénykonyháján fortyogott az ebéd. A hely leginkább a nálunk megszokott iskolai menzához hasonlítható – mesélte televíziónknak Magyar László, az ÍzvadÁszok vezetője. Rómában nem az utcán etetik az éhezőket, hanem jól felszerelt étkezdében teszik ki eléjük az ételt. Az önkéntesek gyönyörűen megterítették az asztalokat, s hozzájuk csatlakoztak a kapuváriak, mert a kiszolgálásból is szerették volna kivenni a részüket. Magyar László eleinte aggódva figyelte a vendégeket, hogy vajon mit szólnak a magyar ételekhez, de hamar megnyugodott. A leves kanalazgatása közben felfele tartott hüvelykujjal jelezte az első turnus: „Ez aztán a kaja!”. A repetázók örömmel fogadták a második adagot is. A muzulmánok a marhahúsból készült pincepörköltet választották, és a tolmács útján közölték: Még Marokkóban sem kaptak ilyen finom ebédet. Az étlapon Hanság-széli babgulyás, pincepörkölt, desszertként pedig a két magyar sajátosság, a Túró Rudi és a szaloncukor szerepelt. A végén gyümölccsel és – a különleges alkalomra való tekintettel – pezsgővel kínálták a szegényeket. Az első palackot az ÍzvadÁszok vezetője feleségével együtt nyitotta ki hatalmas ováció közepette. A katolikus lelkiségi mozgalom vezetője hosszabb távú kapcsolatot ajánlott a kapuvári ÍzvadÁszoknak.
– Ilyen felkérésnek nem lehet nemet mondani – tette hozzá Magyar László.

Kapuvár ismét összefogott, mert a jótékonysági akció a helyi önkormányzat, a vállalkozók és magánszemélyek támogatásából valósult meg. A rászorulók emlékbe kaptak egy-egy Kapuvárt ábrázoló képeslapot, melyen Hámori György, valamint Magyar László olasz nyelvre fordított jókívánságai szerepeltek. Mikor fény derült a főzőcsapat vezetőjének kilétére, Magyar Lászlót a helyszínen megrohamozták az emberek, kérve, hogy dedikálja a képeslapokat.

A kapuváriak kintlétére a belépőre szóló pápai audiencia „tette fel a koronát”. A Rábaközből érkezett küldöttség a VI. Pál terem államfőknek és minisztereknek fenntartott egyes szektor első sorában foglalhatott helyet, ahol kivetítőről látták, mikor a Szent Atya gyalogosan jelent meg a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. Az igazi meglepetés csak ezután következett: Ferenc pápa belépett a terembe. Az evangéliumi részletek felolvasása után a katolikus egyházfő szólt a közösséghez. A két-három órán át tartó fogadás után a Szent Atya odafáradt, és egyesével fogott kezet a magyarokkal. A kapuváriak tárgyi ajándékaikon kívül a város szeretetével érkeztek Rómába, a pápa pedig áldásával viszonozta jóságukat.

A kapuvári küldöttség még javában úton volt hazafelé, amikor megelőzték őket a Rómából feladott köszönetnyilvánító e-mailek. A római katolikus egyház tanítását valló mozgalom levében jelezte a kapuvári polgármesternek, hogy hosszabb távú együttműködést tervez az ÍzvadÁszokkal. A Szent Egyed közösségnek a világ különböző országaiban vannak irodái, többek között Budapesten is, ahol hallottak már a kapuvári főzőcsapatról és a helyiek nyitott, barátkozó szelleméről. „Jótett helyébe jót várj!” – tartja a mondás: Magyar László meggyőződése, hogy sikeres római fellépésükből Kapuvár is profitál, hiszen belopták magukat a Rómában élő szegények, valamint az őket rendszeresen segítő, Nobel-békedíjra is jelölt, Sant'Egidio közösség szívébe.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés