Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A kapuvári karatékák kimagasló eredményeire még várni kell

Mivel a magasabb övfokozatot elérő versenyzők kikopnak, a kezdőkkel pedig nem indulhatnak a komolyabbnak számító bajnokságokon, az országos vérkeringésben nem szerepelnek a kapuváriak. Az alapozó időszakát élő csoport munkájáról Horváth Tibor edzővel beszélgettünk. A beledi kihelyezett tagozaton valamivel többen vannak, és ez a létszámfölény az eredményekben is megmutatkozik, mert  érmes helyezéseket is elértek a szlovák megmérettetéseken. A tréner szerint a tanítványok nevelésében számít ugyan a versenyeztetés, de nem ez a legfontosabb: sajnos, társadalmi kapcsolatainkból egyre inkább kihal a kölcsönös tiszteletadás, ezért a sporthoz való hozzáállás, a fegyelmezettség és a szabályok betartása többet nyom a latba. A technikai fogások elsajátításához nem szükséges annyira a profi felszerelés, de a küzdelemnek már komolyabb feltételei vannak.
Horváth Tibor leszögezte: jelenleg nem szenvednek különösebb hiányt, mert az önkormányzattól kapott támogatás arra elég, hogy pótolják az eszközállományt, de amennyiben eljutnának a jelentősebb versenyekre is, már más lenne a helyzet.
A klubszerűen működő karatésok tisztában vannak azzal, hogy a KSE-ben nem ők a legerősebb szakosztály, még csak nem is érint jelentős létszámot a ténykedésük, ezért keresik a helyüket a közösségben. A három danos, versenyzői pályafutását két éve befejező edző elégedett a sportegyesület elnökségével kialakított együttműködéssel, hiszen meghallgatják a véleményüket. A karatésok edzéseinek helyszíne jó ideje adott: Kapuváron a Széchenyi-iskolában gyakorolnak keddi és pénteki napokon, Beleden pedig a tornacsarnokba várják az érdeklődőket csütörtökön és szombaton.
A küzdősporton belül óriási a lemorzsolódás, mert a fegyelem, a kitartó küzdelem nem minden fiatalnak való - jegyezte meg Horváth Tibor, aki így magyarázta később: Országosan minden klub a létszámért is küszködik, de célok nélkül nincs értelme ezt csinálni. A csapatépítésen túl személyes karrierje olyan állomáshoz érkezett, amikortól versenyezhet a magasabb fokozatért. A negyedik dan megszerzéséhez legalább húsz-huszonöt évet kell eredményesen eltölteni a sportágban, hogy letehesse az európai szövetség előtt a speciális felkészülést igénylő vizsgát. A bázisgyakorlatok során bemutatott mozgás kifinomultsága, a belülről jövő energia kerül mérlegre, a küzdelmet pedig korarányosan várják el a versenyzőktől. Horváth Tibor  mindenesetre jelezte részvételi szándékát, ami szerint ott akar lenni a negyedik övfokozat megszerzéséhez előírt  megmérettetésen, de ami még ennél is fontosabb: a karate talán az önmegvalósításban segít a legtöbbet.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play