Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári karatékák kimagasló eredményeire még várni kell

Mivel a magasabb övfokozatot elérő versenyzők kikopnak, a kezdőkkel pedig nem indulhatnak a komolyabbnak számító bajnokságokon, az országos vérkeringésben nem szerepelnek a kapuváriak. Az alapozó időszakát élő csoport munkájáról Horváth Tibor edzővel beszélgettünk. A beledi kihelyezett tagozaton valamivel többen vannak, és ez a létszámfölény az eredményekben is megmutatkozik, mert  érmes helyezéseket is elértek a szlovák megmérettetéseken. A tréner szerint a tanítványok nevelésében számít ugyan a versenyeztetés, de nem ez a legfontosabb: sajnos, társadalmi kapcsolatainkból egyre inkább kihal a kölcsönös tiszteletadás, ezért a sporthoz való hozzáállás, a fegyelmezettség és a szabályok betartása többet nyom a latba. A technikai fogások elsajátításához nem szükséges annyira a profi felszerelés, de a küzdelemnek már komolyabb feltételei vannak.
Horváth Tibor leszögezte: jelenleg nem szenvednek különösebb hiányt, mert az önkormányzattól kapott támogatás arra elég, hogy pótolják az eszközállományt, de amennyiben eljutnának a jelentősebb versenyekre is, már más lenne a helyzet.
A klubszerűen működő karatésok tisztában vannak azzal, hogy a KSE-ben nem ők a legerősebb szakosztály, még csak nem is érint jelentős létszámot a ténykedésük, ezért keresik a helyüket a közösségben. A három danos, versenyzői pályafutását két éve befejező edző elégedett a sportegyesület elnökségével kialakított együttműködéssel, hiszen meghallgatják a véleményüket. A karatésok edzéseinek helyszíne jó ideje adott: Kapuváron a Széchenyi-iskolában gyakorolnak keddi és pénteki napokon, Beleden pedig a tornacsarnokba várják az érdeklődőket csütörtökön és szombaton.
A küzdősporton belül óriási a lemorzsolódás, mert a fegyelem, a kitartó küzdelem nem minden fiatalnak való - jegyezte meg Horváth Tibor, aki így magyarázta később: Országosan minden klub a létszámért is küszködik, de célok nélkül nincs értelme ezt csinálni. A csapatépítésen túl személyes karrierje olyan állomáshoz érkezett, amikortól versenyezhet a magasabb fokozatért. A negyedik dan megszerzéséhez legalább húsz-huszonöt évet kell eredményesen eltölteni a sportágban, hogy letehesse az európai szövetség előtt a speciális felkészülést igénylő vizsgát. A bázisgyakorlatok során bemutatott mozgás kifinomultsága, a belülről jövő energia kerül mérlegre, a küzdelmet pedig korarányosan várják el a versenyzőktől. Horváth Tibor  mindenesetre jelezte részvételi szándékát, ami szerint ott akar lenni a negyedik övfokozat megszerzéséhez előírt  megmérettetésen, de ami még ennél is fontosabb: a karate talán az önmegvalósításban segít a legtöbbet.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés