Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári kórházban a várólisták csökkentésén gondolkodnak

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház egynapos segészetén a leghosszabb várólistára a szemészeti betegek számíthatnak, és szintén gyakori a nőgyógyászati műtét. Ezt követi a sebészet és az ortopédia.

Dr. Benedek Zoltán szerint a Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet kiemelkedő helyzetben van a többi intézményhez képet. Az épület infrastruktúrája teljesen megújult, és az elmúlt években nagy értékű eszközöket szereztek be. A röntgen sem az elavult filmelőhívásos technikával működik, mert teljesen digitalizált. A kórháznak a kezelhető, minimális adóssága mellett nullszaldós a gazdálkodása, a látogatottság pedig azt mutatja, hogy bíznak a betegek az orvosok szaktudásában. Utóbbi nem csak az osztályokra, hanem a járóbeteg szakrendelésekre is jellemző.
– A betegek többsége Kapuvárról és Beledből, valamint a települések vonzáskörzetéből érkezik, így a szakszemélyzet 25 – 40 ezer embert lát el évente – tájékoztatott a főigazgató. Hozzátette: Járóbeteg-szakrendeléseinket a korábbi pályázatok révén felújítottuk, tehát tényleg modern eszközök állnak a rendelkezésünkre. Mivel a kapuvári kórház gépparkját három évvel ezelőtt újították meg, a berendezések ma már nem biztos, hogy a legkorszerűbbek, de sok hazai kórház örülne annak, ha nem tíz–tizenöt éves műszerekkel dolgozna.
A száz százalékos kihasználtságú, 134 beteg elhelyezésére alkalmas angiológiai rehabilitációs osztályon, és az 58 ággyal működő krónikus belgyógyászati ellátást folytató részlegen nem történt változás a korábbi évekhez képest.
Az érbetegek kezelését fél–egy esztendő múlva meg kell ismételni, ezért sok a visszajáró személy, így növelik az újonnan bekerülők egyébként is hosszú várólistáját. A kórház az ágyszám növelésére jelenleg nincs felkészülve, a részleg az infrastruktúra fejlesztése mellett esetleg fizetőellátással bővíthető. Szóba jöhet még a többhetes kezelések idejének csökkentése, vagy a hosszabbított műszakra való átállás. A Lumniczer Sándor Kórház orvosainak egyik szeme sír, a másik pedig nevet, mert az akut panasszal érkező, aktív ellátás körébe tartozó betegeket is el tudják látni, viszont az ilyen beavatkozásokt az állam nem fizeti ki az intézménynek. Az egynapos sebészet az összes rendelkezésre álló kvótát kimeríti, sőt több műtétet végeznek, mint ahány finanszírozásra kerül. A főigazgató ennek két okát jelölte meg: rövidüljön a várólista, valamint ezzel is szeretnék jelezni a döntéshozóknak, hogy kapacitásbővítésre lenne szükség. 
A rendszer jól bejáratott, mert a háziorvos a pácienseket az aktuális szakrendelőbe küldi, ahol elbírálják, hogy az egynapos sebészeten vagy fekvőbeteg intézményben kezeljék-e tovább a beteget.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play