Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári kreativitás vonzó a külföldiek számára

A Metrum Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói Farkas Ferenc zeneszerző Hat tánc című művével hangolták a jelenlévőket könnyed kedélyállapotra, hisz az egész rendezvény az üde nyári szórakozásról és persze a sörfogyasztásról szólt, s még valamiről... Míg a lakosság felszabadultan töltötte  szabadidejét, a város vezetése lobbitevékenységével mindent megtett annak érdekében, hogy a külföldiek újból feljegyezzék Kapuvár nevét. Hámori György polgármester köszöntőjében arra célzott, hogy városa nyitott a különböző kultúrák befogadására.

– Az év összes további napján virágozzék Kapuvár városa!  – e szavakkal üdvözölte egyik kedvenc magyar települését Csehország magyarországi nagykövete.
Helena Bambasovát visszatérő vendégként köszöntötték a rábaközi településen, s aki mint korábban, most is szívesen elvegyült az emberek körében. Nemsokkal azután, hogy két éve hazánkba érkezett, megkeresték a kapuváriak, akik többek között testvérvárosi  kapcsolat létrehozásában kérték a közreműködését. A nagykövet asszony azóta is visszatérő barátja az ittenieknek, hisz miután megismerte a embereket, kíváncsian figyeli az életüket.
– Számomra Magyarország nem idegen, hisz mi csehek régóta ismerjük és szeretjük az önök hazáját. A ’80-as években fiatal lányként gyakran ideutaztam a koncertekre, de a rendszerváltás után is átjártunk a jó borokért és a fürdőhelyekre – mondta Helena Bambasová. Nyilván valamennyire hazabeszél, ezért örömmel népszerűsíti Kapuváron a cseh kultúrát – tette hozzá. A nagykövetség egyetlen magyar településre sem szeretné rákényszeríteni ötleteit, ezért inkább megvárják a helyiek jelentkezését. A kapuváriak elképzelését örömmel támogatták, mert miközben jól szórakoznak az emberek, megismerhetik a cseh kultúrát. Lehet, hogy épp e rendezvény miatt dönt úgy valaki, hogy szabadságát Csehországban tölti, ahol a sör után megkóstolhatja finom ételeiket is. Helena Bambasová mint fogalmazott, a prágai sörfesztivál folytatása nem rajta fog múlni, ha jövőre is hívják, ő szívesen idelátogat. Közlendőjének végén megdicsérte a kapuvári mazsorett táncosokat.

A cseh sörnapoknak kínai vendége is volt, aki a kapuvári kórházban tájékozódott egy lehetséges közös gyógyászati központ kialakításáról.
Kelet-Ázsia legnagyobb országa olyan potenciális befektetőket hozhat a Rábaközbe, akik esetleg fantáziát látnak a magyar egészségügyi kultúra és a hagyományos, elsősorban megelőzésre törekvő kínai orvoslás között. Kapuvár nagykövetségekkel folytatott intenzív kapcsolatainak köszönhetően, tiszteletét tette a városban a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke. A Németh Csóka Gábor meghívására ideérkezett Pető Ernő az általa képviselt szervezet céljáról elmondta: az államok közötti gazdasági együttműködés erősítésén belül különösen a kis- és középvállalkozások kapcsolatépítését szorgalmazzák. Véleményük szerint a nagyobb cégek könnyebben megtalálják a helyes utat, de a kisebbeknek nagyobb szüksége van az érdekérvényesítésre. Ez egyaránt vonatkozik a magyar és a kínai vállalkozásokra. Kapuvárról szólva megjegyezte: erőssége a húsipar és a gyógyvízre épülő egészségturizmus. Pető Ernő izgalmas feladatnak tekinti a rábaközi gyógyvíz erejének, valamint a hagyományos kínai orvoslásnak az ötvözését, amire többféle megoldást is látnak. Az elnök nem tartja ördögtől való ötletnek, hogy a kapuváriak szeretnék meghódítani az arra hajlandóságot mutató néhány kínai tartományt vagy települést.
Magyarországnak két olyan pozitív tulajdonsága is van, amelyet a kínaiak nagyra értékelnek: Az egyik hazánk földrajzi elhelyezkedése, melynek révén logisztikai központként léphetünk fel a régióban. A másik, amiben jeleskedünk, hogy szerethető nemzet vagyunk, ezért szívesen gyökeret vernek nálunk a kínai kolóniák, akik a mi tudásunkra alapozva gyümölcsöző üzletet remélnek.
A kelet-ázsiaiak szemében Kapuvár elhelyezkedése ideális, mert közel van az osztrák és a szlovák határhoz, valamint kiépített az infrastruktúrája. Természetesen csodát egyik ország sem ígért, de az együttműködés meghozhatja azt a hosszú távú befektetést, mely mindkét félnek eredményes.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés