Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont beiskolázási tájékoztatója

A tanulmányi átlagnál is fontosabb a tanulók attitűdje, motivációja, az hogy a gyerekek akarjanak elérni valamit az életben. Biró Péter a gimnáziumot főleg azoknak javasolja, akik fontolgatják a főiskolát, egyetemet, vagyis szeretnének diplomát szerezni, esetleg a felsőfokú szakképzésben bontakoztatnának ki egy-egy őket érdeklő szakterületet az érettségi után.

– Aki hozzánk szándékozik jönni más intézményből, más általános iskolából, annak jelentkeznie kell az írásbeli felvételi vizsgára – szögezte le a Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont intézményvezetője. Már az időpont is megvan: 2022. január 22-én 10 órakor kezdődik a magyar nyelv és matematika vizsga, de ne szaladjunk ennyire előre, mert addig más tennivalója is van a diákoknak..
Változatos és sokszintű oktatási-nevelési munka folyik a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában, hiszen tizenkét évfolyamon történik az oktatás, és ahogy az intézmény neve is mutatja, szeretettel várják a kisebbeket is.
Az intézmény nagy gondot fordít arra, hogy időben eljuttassa a megfelelő információkat a leendő óvodásoknak, az általános iskolába készülő gyermekeknek és szüleiknek, vagy a középfokú oktatásba jelentkező fiataloknak. Az alapfokú iskolai végzettséget megszerző tanulókat minden év novemberében tájékoztatják a továbbtanulási lehetőségekről. A Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban nyolc és négy évfolyamos gimnáziumi képzési formát kínálnak.

– Már felkerült a felvételi tájékoztatónk a honlapunkra, az, hogy milyen idegen nyelveket és milyen tagozatokat indítunk – jegyezte meg Biró Péter.
A négy évfolyamos gimnáziumba jelentkezők számára az egyik legfontosabb közelgő dátum december 3-a, ugyanis addig kell jelentkezni az írásbeli felvételi vizsgára. Önmagában ez még nem jelent konkrét iskolaválasztást, de számos középiskolához hasonlóan, a kapuvári katolikus gimnázium is előírja a felvételhez az írásbelit.
A január 22-i írásbeli vizsga után a következő fontos dátum 2022. február 18-a: az általános iskolákon keresztül ekkor kell beadni a középiskolai jelentkezési lapokat. Aki a Páli Szent Vince négy évfolyamos gimnáziumába készül, arra számítson, hogy a felvételi pontszámok felét az írásbeli vizsga eredménye adja, a másik felét pedig a hozott pontszámok (hetedikes év végi, nyolcadikos félév végi tanulmányi eredmények) teszik ki.
A nyolc évfolyamos gimnáziumba készülő fiataloknak szintén ezt a dátumot érdemes megjegyezniük, hiszen február 18-ig jelentkezhetnek. Esetükben a negyedik osztály első félévében megszerzett bizonyítvány a mérvadó.
A tanulók akkor is megírhatják az írásbeli felvételit a Páli Szent Vincében, ha nem a kapuvári gimnáziumban szeretnének továbbtanulni, vagy más iskolát jelölnek meg első helyre.

A Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont 2021. november 23-án és 24-én tartja a Nyitott kapuk napja elnevezésű rendezvényét. Kedden a négy évfolyamos gimnáziumba jelentkező fiatalokat várják, szerdán pedig a nyolc évfolyamos képzést választó diákok élhetnek a lehetőséggel. A Nyitott kapuk napját egyelőre a hagyományos módon szeretnék megtartani, de a koronavírus-járvány emelkedő esetszámai miatt mindez természetesen esetleges, ezért ha a helyzet úgy kívánja, a rendezvényre online módon kerül majd sor. Az érintetteket időben fogják tájékoztatni a változásokról.
Biró Péter a gimnáziumot elsősorban azoknak a diákoknak ajánlja, akik egyértelműen szeretnek tanulni és viszonylag jók a tanulmányi eredményeik.
– Meg szokták időnként kérdezni a szülők, hogy milyen átlagnál mondom azt, ez már viszonylag jó tanulmányi eredmény. Erre nagyon nehéz mit mondani, ugyanis a hosszú évekre visszanyúló tanári tapasztalatom azt mutatja, nem feltétlenül csak a 4 vagy 4,5 feletti tanulmányi eredmény lehet a jó. Számtalan olyan diákom volt nekem is, aki később kapott rá a tanulás ízére, vagy itt a gimnáziumban szerette meg valamelyik tantárgyat, a fakultációkon kezdett komolyabban érdeklődni iránta, később pedig egyetemi diplomát szerzett. Arra is van példa, hogy nem volt valami fényes tanuló a kisgimnázium elején, mégis később az egyetemi évei alatt kutatási projektekbe is bekapcsolódott az illető – mondta Biró Péter.

A gimnázium vagy technikum kérdés eldöntésében a következőket is érdemes figyelembe venni:
A korábbi szakközépiskolák helyett ma technikumok vannak, ahol a diákok a 12. évfolyam végén nem szereznek teljes érettségi bizonyítványt, csak egy esztendő múlva.
Előfordulhat, hogy a fiatal az ötéves technikumi képzés alatt jön rá, hogy őt mégis más terület érdekli; ilyenkor számára komoly kihívást jelent az iskolatípusok közötti váltás. Megszívlelendő az is, hogy a technikumban inkább a szakmai képzésre helyezik a hangsúlyt, így utána már nagyon nehéz helytállni a más irányultságú felsőoktatási intézményben.
A gimnáziumi tanulók előtt sokkal több ajtó fog megnyílni – érvelt az intézményvezető –, ők ugyanis általános műveltséget szereznek, fokozva ezt, a Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban az idegen nyelvi képzésre helyezik a hangsúlyt. Az emelt óraszámú angol, illetve német tanulás mellett a 10., 11. évfolyamosok leteszik a vizsgát az egyik nyelvből, a 12-esek közül pedig sokan mindkét idegen nyelvből sikeresen vizsgáznak, sőt a felsőfokú nyelvvizsgára is van példa. A gimnáziumban a nyelvoktatás mellett nagyobb figyelmet kap a digitális kultúra elsajátítása.

Beküldés dátuma: 2021. 11. 15.

További hírek