Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári Szücs János csornai kötődése

Aki figyelmesen hallgatta a Kapuváron élő 53 éves értékbecslő élménybeszámolóját (mert az volt)és látta a nyilatkozó arcvonásait, biztos észrevette, hogy különleges aura veszi körül, amint Csornáról beszél. Varrodájában csornai volt a szabász - az ilyen és ehhez hasonló elejtett mondatok is az előbbi megállapítást igazolják. Riportalanyunk fizetőparkolós korszakában jól jártak a csornaiak, mert ha Kapuváron tették le autójukat, felmentést kaptak a fizetési kötelezettség alól. Nem kellett mást tenniük, mint a parkolót üzemeltetőnek odamondani a varázsszavakat: Csornáról jöttem!

Szücs János apróbb korát is szívesen köti a rábaközi városhoz és szeretettel gondol vissza az ovis időszakra: a Kossuth Lajos utca végén lévő, evangélikus templom melletti épületre, Erzsi óvónőre és a tisztaság felett őrködő Ilus nénire. Még ma is látja maga előtt azt a kerekes kutat, mely akkori otthonuk közelében, a József Attila utca közepén állt. A Szücs család 1964-ben költözött a csornai Tátra utcába. A fiúcska általános iskolai éveit az akkori “leányiskolában” (mai Rákócziban)töltötte, ahol Dreisziger Miklósné volt a felső tagozatos osztályfőnöke. Dreisziger Miklós testnevelő tanár hamar felfigyelt a gyors mozgású tanulóra, aki szorgalmasan eljárt az edzésekre. Mivel az atlétikus képességekkel megáldott nebuló fejlődőképesnek bizonyult, tanára beajánlotta Babos Gézához, így Szücs János 1971-től már a Győri Dózsa igazolt rövidtávfutója lett. Néha a sportoló közel állt ahhoz, hogy feladja, hiszen nagyon megterhelőek voltak a hét szinte minden napján zajló versenyszerű tréningek, de miután leküzdötte a nehézségeket, teljes erőbedobással folytatta az edzéseket. Téli időszakban bizony a lucskos hóban rótta a kisebb-nagyobb köröket társaival. A tizennégy éves fiúcska egy esztendő alatt annyit fejlődött, hogy 9 - 10 méterrel meghaladta egy évvel korábbi 100 méteres távon teljesített futamát. A felfelé ívelő sportkarriernek szülei döntése vetett véget, mert a középiskolás annyira komolyan vette az edzéseket, hogy leromlott tanulmányi átlaga. Az 1975-ben érettségizett Szücs János a Csukásban töltött tanulóéveiről szintén nagy neveket említett: Néma Sándor osztályfőnökét és dr. Szabó Kozár János igazgató-helyettesét. A beszélgető partner jól emlékszik tizenéves korából az első művelődési házbeli csornai diszkókra, Torin és Csík Ferenc zenekarára, Gilicz Istvánra, Luka Zoli dobosra. Az Erzsébet presszó (kínai bolt nyílt a helyén)akkoriban puccos hely volt a diákoknak, ezért azt elkerülték, de az utca másik oldalán lévő borharapót meglátogatták.

Szücs János és haverjai alakították az első igazi csornai motoros bandát, s akkoriban nagy dolognak számítottak az MZ-k, a 350-es Jawak, eredeti NDK-s motorral kiképezett járművek és társai. A csapat tagjai rendkívül lovagiasan bántak az 50 cm3-es motorral felszerelt Simson Staron utazó barátjukkal, és mindig maguk elé engedték. A fiúk rendre megjelentek Csorna báljain és búcsúi mulatságain, és sok közös élményben volt részük az eltelt évek alatt. - Motorjaink azért nem mentek olyan gyorsan, de húztuk neki rendesen - mesélte Szücs János. Annak is megvolt a maga bája, amikor amatőr módon próbálták rendbe hozni a kiszolgált kétkerekűeket.

A csornai fiatalember a középiskola után a kapuvári Hanság Hotelban dolgozott tizenkét éven keresztül. Az Áfész akkori elnöke segítette ez irányú törekvéseit. Mivel a csaposnak nem volt vendéglátó-ipari végzettsége, kitanulta ezt a szakmát is. A mezőgazdaság nem állt hozzá túl közel, de másodikként elsajátított foglalkozásából kiváló eredménnyel vizsgázott. 1982-től 1984-ig sok teltházas kapuvári rendezvény szervezése fűződik Szücs János nevéhez, aki hét esztendeig butikot vezetett Beleden. Időközben háromra gyarapodott üzleteinek száma, s hogy bővítse a ruhaneműk kínálatát, saját varrodát alapított. Utóbbi az olcsó, árokpartokon kínált lengyelpiaci termékek megjelenése miatt ment csődbe, hiszen a honi vállalkozó képtelen volt felvenni a versenyt a nevetségesen alacsony területhasználati díjat fizető külföldiekkel. A kereskedő 1994-ben mindenestül eladta üzleteit, majd átvette a kapuvári Fő téri és a termál melletti fizetőparkolók üzemeltetését. Riportalanyunk öt év múlva elvégezte a budapesti ingatlanközvetítő és értékbecslő iskolát, s 1999 óta az Ost-Invest iroda vezetője. Sokan igénybe veszik a teljes körű ügyintézést (ingatlan adás-vétel, ügyvédi segítség, hitel stb.) nyújtó, több mint 1400 ingatlant kínáló iroda munkatársainak szakértelmét, s számtalan nagy értékű ingatlan értékbecslése fűződik a Deák Ferenc utcában székelő cég nevéhez. Az értékbecslő nem okolja a gazdasági válságot és az idei évi eredményeire sem panaszkodik.

Az alma nem esik messze a fájától - állítja a közmondás. Bár azt nem lehet ráfogni, hogy a könyvelő édesanya (a sokak által ismert Margit néni) és a szabó édesapa gyermeke a szülők példáját követve hasonló polgári foglalkozást választott volna, de a sok mindent túlélő és problémamegoldó tehetséget, a közvetlen modort és a szívélyességet biztos, hogy örökölte.

Beküldés dátuma: 2010. 11. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek