Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A karate nem válogat: mindekiből lehet sportoló

 Egyetlen sportnak, így a kyokushinnak sem lehet célja, hogy megsérüljön valaki, ezért a karatékák szigorúan védőfelszerelésben gyakorolnak. Erejüket nem arra használják, hogy másokat bántalmazzanak, de viselkedésük, kisugárzásuk egyértelműen azt üzeni környezetüknek, hogy velük nem érdemes ujjat húzni.

Lelkes csapat állt össze Téten, ahol évek óta töretlenül folyik a kyokushin karate oktatás.
– Nagyon örülök neki, hogy ilyen kedvvel fognak hozzá a karatékák az edzésekhez, így különösebb gond az utánpótlással sincs, de egyértelmű, hogy folyamatosan várjuk az új tagokat – mutatott rá Laczkovits Béla a küzdősport jelenlegi helyzetére. – A sportág teljes palettáját felvonultatjuk itt helyben, versenyeztetjük a karatékákat, akik elég szép eredményekkel szerepelnek – tette hozzá a Free Fighter Sportegyesület klubvezetője. A győri közhasznú sportegyesület öt helyen tartja az edzéseket: Téten, Dunaszegen, Újfalun, Győrben és Ménfőcsanakon.
Televíziós interjúnkban főleg Tét és vonzáskörzetének karatéjáról beszélgettünk. A Kisfaludy Panzió tárgyalótermében tartják az edzéseket, ahova Mórichidáról, Árpásról, Gyömöréről és más településekről is átjárnak a fiatalok. Korábban az általános iskola nagytermében találkoztak, de ekkora helyiséget nem tudtak benépesíteni. Az edző szerint a váltásnak főképp anyagi okai voltak, azonkívül szerették volna, ha a fiatalok igazi dodzsó légkörben gyakorolhatnak.
– Heti egyszer tartjuk itt az edzést, viszont két órában. A gyerekek elindulhatnak a hazai és a nemzetközi versenyeken. Ha a versenynaptárt megnézzük, akkor minden hétvégén találnak erre alkalmat. Mivel mi egy nemzetközi szervezet magyarországi képviselői vagyunk, bármely külföldi versenyen részt vehetnek karatékáink. Az edzőtermünk nincs elszigetelve, így be lehet kapcsolódni a társ dodzsó munkájába, tehát a fiatalok akár a hét minden napján karatézhatnak – mesélte a négy danos mester. A kapuvári és a csornai karatésok más szervezethez tartoznak, ezért a tétiek csak néha-néha találkozunk velük a versenyek alkalmával.
Az edzés majdnem félórás gimnasztikával kezdődik, mert csak így lehet kivédeni a sérüléseket. Az ízületeket és az izmokat a periférián dolgoztatják meg, ezért fontos a nyújtás és a bemozgatás. A bemelegítés után jönnek az alapgyakorlatok, az ütések és a rúgások, valamint az alaptechnikák gyakorlása, melyek továbbfejleszthetőek mozgás közben. Van amikor a formagyakorlattal foglalkoznak, ami tulajdonképpen a képzelt ellenféllel való küzdelem.
A karate művelése független az évek számától, hiszen öt és fél éves kortól már el lehet kezdeni, és a vállalkozó kedvű idősebb korosztállyal is szívesen foglalkoznak.

Miért ajánlják a fiataloknak a karatét? Szigorú fegyelmet követel, fejleszti a koncentrációs képességet, testileg és mentálisan is trenírozza a gyerekeket. A szakemberek szerint ebben a korban a lehető legtöbbféle sportot ki kell próbálni. Az edzők a kyokushint nem egyszerűen sportnak, hanem komplett életformának tartják.

– A legtöbb sportágban meg vannak azok a szűrők, amelyek miatt a gyerekek előbb vagy utóbb kiesnek: ilyen kritérium lehet az alacsony vagy magas, a kövér, esetleg sovány, továbbá lány vagy fiú az illető. Nálunk saját, hozott anyagból dolgozik mindenki, azzal kezdi a sportot és szépen lassan megtalálja a helyét a karatéban. Nekünk – és mindenki másnak, aki a fiatalokkal foglalkozik – az lenne a feladata, hogy férfias férfiakat és nőies nőket neveljen, nem félig kikent-kifent sztájlisztokat. Amit én kiárasztok magamból, az jön velem szemben az utcán, mert már messziről látszik, hogy áldozati típus-e vagy sem. Van akiről lerí, hogy támadható ember, de ez ellen lehet tenni – hangzott az interjúban.

Beküldés dátuma: 2015. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés