Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kéményseprő a magánházakhoz csak hívásra érkezik

Varga Tibor szerint az emberek nagyon sokat tehetnek otthonuk biztonságáért, ugyanakkor jó ha mindenki tudja: a családi házak kéményeinek felülvizsgálata önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor keresi fel a lakókat, ha a tulajdonos megrendeli a szolgáltatást.

A kémények ellenőrzése rendkívüli módon ajánlott mind a szilárd tüzelőanyaggal működő, mind a gázüzemű fűtőberendezések esetén. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések esetén minimum évente, a gázüzeműeknél pedig kétévente indokolt a felülvizsgálat – tájékoztatta a Rábaközi Televízió nézőit a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője
Az ügyfelek két módon foglalhatnak időpontot: amennyiben a 1818-as központi számot hívják, először adatvédelmi tájékoztató hallhatják, majd 9-es és az 1-es menüpontot kell kiválasztani. Ezután kerül sor az időpont egyeztetésre. Másik lehetőség a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu online felület. Ebben az esetben szintén két dátumot lehet lefoglalni.

Más a helyzet, ha a családi házba gazdálkodó szervezet lett bejegyezve, mert ekkor kötelező a kéményseprés, melyért fizetni kell. A felülvizsgálatot az előbb ismertetett módon lehet megrendelni, ugyanakkor a kft.-k, bt.-k választhatnak az adott területen kéményseprő-ipari szolgáltatást végző cégek közül.
A társasházaknál eltérő a szabályozás: ott a kéményseprők értesítik a lakókat, hogy mikorra tervezik az ingyenesen elvégzendő munkálatokat. A gázkonvektorok ellenőrzése nem a kéményseprők feladata, ehhez külön szakember kell hívni, aki a tüzelő-fűtőberendezéseket fogja átnézni.

Varga Tibor mindenkinek ajánlja a szénmonoxid érzékelők beszerelését, tehát nem csak a gázzal fűtőknek lehet fontos, mert a többi fűtőberendezéseknél is előfordulhat károsanyag visszaáramlás. Külön oda kell figyelni, ha a lakásban új nyílászárókat vagy konyhai páraleszívókat építettek be, mert ez is befolyásolja az adott berendezés levegő utánpótlását.
A katasztrófavédelem honlapján lehet megtekinteni a fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti hatóság által vizsgált CO-érzékelők nyilvántartását, az ún. pozitív listát.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play