Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A képviselő-testületet és a lakosságot egymás ellen hangolják

Amikor a közmeghallgatásról szóló értesítést kiküldték, még maga a polgármester sem gondolta, hogy az aktualitások címszó alatt beharangozott téma mennyire időszerű lesz, nevezetesen a járási hovatartozás. Kóny község jegyzője januárban kapta meg a megyei kormányhivatal levelét, melyben a következőre kérték: írásban jelezze szándékát arról, hogy a település melyik járáshoz kíván tartozni. Kóny vezetése válaszában szándéknyilatkozatot küldött a győrihez való tartozásról, ám a végleges döntést széles körű társadalmi egyeztetés lefolytatásával kívánják meghozni. Amennyiben megismerik a járások funkcióit, mérlegre tudják tenni, hogy a csornaihoz vagy a győrihez lenne e előnyösebb csatlakozni.

Generációk szocializálódtak Győrben – hangsúlyozta Kóny vezetője.
Igaz, Kóny gazdasági szempontból eddig is a győri agglomerációhoz tartozott, sőt az általános iskolából kimaradó diákok 80 százaléka a megyeszékhelyen folytatja tanulmányait. – Utána eljárt főiskolára vagy egyetemre, majd ott talált munkát, és Csornán csak akkor fordult meg, amikor eltévedt – fogalmazott Aller Imre, aki ezzel támasztotta alá, hogy a hivatalos ügyeiket is könnyebben elintézik Győrben, ahol nagyobb hivatali apparátus áll a rendelkezésre.
Kóny jelezte, hogy szívesen részt venne a kistérségi társulás elnökségével tervezett közös egyeztetésen, viszont a napilapban már a tényleges találkozó előtt megjelent, hogy a környező települések vezetőiből álló kistérség elnöksége a csornai járáshoz való csatlakozásról határozott. Aller Imre megjegyezte: Ő sem szól bele a többi község életébe, és elvárja, hogy ne döntsenek mások a fejük felett. Épp ezért senkinek sem volt joga az ominózus nyilatkozatra: sem a cikk megfogalmazójának, sem az érintett polgármestereknek! Az újság következő írásában azt vetik fel, hogy Kónynak alaposan meg kell indokolnia, hogy miért akar Győrhöz csatlakozni. Kóny vezetője úgy gondolja, hogy koraiak az ilyen megnyilvánulások,  hiszen eddig csak szándéknyilatkozatot kértek tőlük és semmiben sem döntöttek.

– Ezek a médiában megjelent sugallatok arra irányulnak, hogy az önkormányzat képviselő-testületét és a lakosságot egymás ellen hangolják – fogalmazott élesen az elöljáró.
– Ez azért már túl megy minden határon: a cikkben azt nyilatkozták, hogy a szociális rendszer helyzetét is át kell gondolni, amihez a többi településnek is lesz némi köze – mondta Aller Imre, majd megjegyezte: a régi és az új önkormányzati törvény sem tiltja, hogy a járási határokon átnyúljanak az önkéntes társulások. Ilyen a huszonkét településsel működő kónyi központú szociális ellátórendszer, amelyet következetesen építettek ki hosszú évek alatt.  – Ez meg egyenesen felháborító – idézte a napilap konkrét írását a kónyi polgármester –, hogy nekünk a Győr környéki településekkel is egyeztetnünk kellene. Kivel? Én nem társulni akarok, de ha Győr mellett döntünk, akkor egyértelmű, hogy az államigazgatási ügyeket a győri járásban látják el. Ehhez semmi köze a többi településnek!  Kóny vezetéséből döbbenetet váltot ki az, hogy egyes  személyek az említett nyilatkozatokban közreműködtek.

– Nagyon jól ismerem a győrsövényházi helyzetet.
Ők harminc éve Győrhöz szeretnének tartozni, és most látnak erre lehetőséget, pedig nincsenek közelebb a megyeszékhelyhez és semmivel sincsenek jobb helyzetben. Mivel ott nem gerjesztődött a médián keresztül a hangulat, Győrsövényházon nem kérdés, hogy melyik járáshoz tartozzanak. A polgármester végül hozzátette: Nem hajtja szereplési vágy, de mostanában gyakran megszólítja a sajtó, ezért muszáj reagálnia, de mindig a kónyiak érdekében  jár el.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek