Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A képzés és foglalkoztatás egymás függvénye

“Nagyon szerencsés irányba fordult el a helyi és a roma nemzetiségi önkormányzat munkája” Kapuváron, amit Nyári László szerint négy fogalommal lehetne a legegyszerűbben megmagyarázni: ezek a bizalom, az együttgondolkodás, az együttműködés és a tisztelet. A polgármesteri hivatal dolgozói mindig készséggel állnak a romák rendelkezésére, akik nem futkároznak össze-vissza a helyhatósághoz, hanem tiszteletben tartják a fogadóórákat – mondta a romaügyi referens, aki a tavalyi évet az útkereséssel jellemezte. A cigányok kíváncsiak voltak a város többi lakójának a vélekedésére, utóbbiak pedig a kisebbség törekvéseire.
Nyári László megjegyezte: a cigányok otthonai már-már alkalmatlanok a rendeltetésszerű használatra, főleg ott, ahol gyermekeket nevelnek. A polgármester úrral folytatott tárgyalásoknak köszönhetően négy kisgyermekes roma család jut lakáshoz, és az önkormányzat távolabbi tervei közt is szerepel a lakhatás biztosítása – tájékoztatott a referens. Így folytatta: hozzá kell szoktatni a cigányokat, hogy 35-40 évesen is tanulni kell. Akinek az általános hiányzik, annak azt kell megszereznie, a többieket pedig a pályaválasztásban érdemes támogatni. A foglalkoztatás és az oktatás csak együtt tudja hatékonyan kezelni a gondokat, és mindenképpen több betanított és részmunkára volna szükség.
A romaügyi referens szerint a kultúra az a terület, amelyen keresztül a leginkább elfogadó a többségi társadalom a cigányokkal szemben.
Az önkormányzati képviselő nagy hiányosságot észlel a kultúra területén. Állítását részben azzal indokolta, hogy sosem találkozik cigányokkal a városi rendezvényeken. Munkatervében javasolni fogja, hogy vonják be a romákat a település rendszeresen visszatérő programjaiba, amelyeken bemutathatnák táncaikat, gasztronómiai szokásaikat. Szeretné, ha az iskolai és a  városi szintű ünnepségeken érezhető lenne a cigányság kultúrája. Jó lenne egy olyan képzőhely, ahol rendszeresen oktatnák a cigány folklórt.
Nyári László úgy gondolja, hogy főleg a fiatalabb korosztály körében kellene bekövetkeznie annak a komolyabb szemléletváltásnak, amely szerint már nemcsak az ideig-óráig segélyeket igénylő embercsoportot látnák a romákban, hanem hosszabb távon számolnának velük.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek