Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A klasszikus sportágak mellett újítana a CSSE

A Csornai Sportegyesület minden egyes megmozdulása a helyiek érdekében történik – mondta Családi János. A csornaiak szórakozása érdekében saját sportrendezvényeket szerveznek, ezenkívül helyet biztosítanak más egyesületek programjainak lebonyolításához is, de a CSSE elnöke szerint talán a legfontosabb, hogy jól érzik magukat a náluk sportoló fiatalok.

A Csornai Sportegyesület labdarúgó, kézilabda, karate, cselgáncs és sakk szakosztállyal működik. Mivel a foci a legmeghatározóbb sportág az egyesületen belül, Családi János erről bővebben is beszélt. Elmondta, hogy már négy óvodával kötöttek olyan együttműködési megállapodást, mely szerint két csornai, egy farádi és egy bősárkányi óvodában tartanak labdarúgó edzéseket.
– Korán el kell kezdeni a focit, ezért vezettük be az óvodai futballoktatást, számítva arra, hogy ha ezek a gyerekek iskolába kerülnek, egyesületünk berkeiben fognak sportolni. Az edzők járnak ki az óvodákba és ott tartják meg a foglalkozásokat – fogalmazott a CSSE elnöke. – Valójában az U6-os és U7-es korosztállyal kezdődik a futball az egyesületnél, de már a 4-5 éves gyerekek is eljöhetnek a szüleikkel. Ha jól érzik magukat a pályán, arra kérik a szüleiket, hogy legközelebb is hozzák el őket, de egyébként is jót tesz nekik a mozgás – tette hozzá.
A 8-9, továbbá a 10-11 évesek a legkisebbekkel együtt a Bozsik-programban vesznek részt, az e fölötti korosztályok (további 6 csapat) pedig már a Nemzeti bajnokságok észak-nyugati csoportjában játszanak. Csornán jó tíz évvel ezelőtt még nem voltak csapatok az U12, 13, 14, 15-ös korosztályokban, ezen csapatokat fokozatosan építettük fel. A szakosztály munkáját 13 edző segíti.
– Csornán sikerült összehozni egy olyan szakmai gárdát, amely biztosítja a minőségi munkát, hisz „A” és „B” licences edzők foglalkoznak a gyerekekkel a felsőbb korosztályokban, a kisebbeket pedig az egyesületből „kiöregedett" volt játékosaink segítik. A felnőtt csapatnál tavaly augusztusban új edzővel indultunk neki a bajnokságnak, mivel kevés a jó tréner, Horváth Rudolf munkájára máshol is felfigyeltek és elcsábították az egyik NB I-ben szereplő elit akadémiához. Emiatt januárban edzőváltás történt: Mayer János segíti a felnőtt csapat munkáját. Személyében olyan edzőt találtunk, aki ismeri a fiúkat és fel tudja őket készíteni a tavaszi szezonra.
Családi János az idei szezonról annyit mondott, hogy január 3-án kezdett a csapat edzeni még a Horváth Rudolf által összeállított menetrend szerint. Nagyon sok edzőmérkőzés vár a felnőttekre és az utánpótlásra egyaránt. – Saját kezünkben van a sorsunk, és szeretnénk megszerezni a bajnokság végére az első helyet, de nem mindenáron, mert fiatal játékosaink vannak, ha hosszútávon együtt tudunk működni velük, akkor szép jövő elé néz a csornai futball – tette hozzá.

– A sportegyesület nyitott a női labdarúgásra is, ezért az NB-I. U16-os csoportjában szerepel egy utánpótlás csapatunk, továbbá a megyei női felnőtt bajnokságban is ott vagyunk – hangsúlyozta Családi János.

Aki az elmúlt időszakban figyelemmel kísérte a csornai kézilabdát, láthatta, hogy több kezdeményezés indult a sportágban. Egyesületünk mindenkinek induláskor együttműködést ajánlott sajnos nem éltek vele, mostanra feladták tevékenységüket, így ma már csak a CSSE foglalkozik a kézilabdával Csornán Erdős Edit vezetésével.
–A kézilabdában nagyot léptünk előre, hisz az edzőkkel és a szülőkkel való konzultáció után úgy döntöttünk, hogy elindulunk a nemzeti bajnokságon. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak szabványos méretű pályán lehet lebonyolítani a mérkőzéseket. Mivel Csorna ilyennel nem rendelkezik, arra kényszerültünk, hogy Ikrényben játsszuk a hazai mérkőzéseinket, a többit pedig értelemszerűen ott, ahol az ellenfelek vannak – folytatta a tájékoztatót a CSSE elnöke.
Két korosztállyal indultak el: a kisebbek tornákon vesznek részt, a nagyobbak pedig bajnokságokon játszanak. Emellett még ott vannak a kezdők is, vagyis a legkisebbek korosztálya. A kézilabdásokkal három edző foglalkozik és a szakosztályvezető egyben elnökségi tag is, tehát ez a sportág is képviselve van CSSE vezetésében.

Családi János az egyesület karate szakosztályáról is beszélt. Az elmúlt tíz-tizenöt évben komoly eredményeket értek el a versenyzők Horváth Tibor vezetésével.
– Kimondottan az utánpótlás nevelésre koncentrálunk, ugyanúgy mint a cselgáncs vagy sakk szakosztályban. Utóbbit három évvel ezelőtt indítottuk újra. Eleinte tartottunk attól, hogy a számítógép és az internet korában nem lesz rá kereslet, de úgy tűnik, hogy működik a dolog – mondta az elnök.

2020-tól új szakosztályokkal bővítenének. A közkedvelt e-sporton belül többféle műfaj létezik, de egyre népszerűbb az Icrossing is, ezért keresik azokat a Csornán működő szervezeteket, amelyek szeretnénk velük együttműködni.

Beküldés dátuma: 2020. 02. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek