Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A klubban megtalálják a társaságot és a nyugalmat

Érdeklődésünkre szinte valamennyi megkérdezett az mondta, hogy az elmagányosodás ellen, az emberi kapcsolatok fenntartása érdekében járnak az idősek klubjába. Egyre több nyugdíjas kerül olyan helyzetbe, hogy hozzátartozóik távol élnek tőlük, vagy csak egyszerűen elfoglaltak, ezért az idősek kortársaik társaságában vigasztalódnak.

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ nappali ellátásában működő házhelyi idősek klubja a Mátyás király u. 29. szám alatti épületben működik. A harminc férőhelyes klub teljes létszámmal üzemel. A fél nyolctól nyitva tartó helyiségbe napközben folyamatosan érkeznek az idősek, akik egyéni igény szerint – ebédidőben vagy több órán át – tartózkodnak a közösségben. Az itt dolgozó szakemberek szervezett foglalkozások keretében segítik a társas kapcsolatok kialakítását. A nyugdíjasok a szellemi felüdülés mellett – koruknak és egészségi állapotuknak megfelelően – hetente ülőtornán vehetnek részt.
– A hozzánk hasonló szociális intézmények lakóit saját műsorainkkal lepjük meg. Legutóbb Fertőszentmiklósra szerveztünk közös kirándulást, de gyakrabban könnyebb sétákra hívjuk az időseket – mondta a gyermekjóléti szolgálattól néhány hónapja ide került Olasziné Varga Erika klubvezető , hozzátéve: családias légkörben, szeretettel várjuk a hozzánk jelentkezőket.
Kő Gézáné férjhezmeneteléig a Széchenyi és Táncsics u. közötti zsákutcában lakott, közkeletű nevén Máriás közben. Házasságkötését követően a házhelyi városrészre költözött. Férje szülei az uradalomban cselédek voltak. A fiatalasszony párjával az erdészetnél dolgozott, majd a Győri Szabóipari Szövetkezet kapuvári fiókjánál helyezkedett el. A házaspárnak fiától és lányától öt fiú unokája született, a dédunoka pedig Budapesten él szüleivel. Már a legkisebb unoka is dolgozik, ezért a fiatalok nagyon elfoglaltak, de amikor csak tehetik, meglátogatják a nagymamát.
A húsz éve magára maradt asszony nyugdíjazása után helyettes újságkézbesítő volt a városban. 2005 óta jár a házhelyi idősek klubjába, ahol élvezi a társasági életet. Férje hiányát azóta is érzi, de itt legalább nem magányos. Szabadidejében terítőket varr, apróbb dísztárgyakat horgol. Kő Gézánénak fiatalon az volt az egyetlen kívánsága, hogy megérje azt az időszakot, amikor annyit kézimunkázhat, amennyit csak akar.
Henye Sándorné a Sás utcából költözött szüleivel a házhelyre, ahol a mezőgazdaságból éltek. A gyerekek is részt vettek a kapálásban, répa egyelésben. A téeszesítés kezdetéig férjével egyéni gazdálkodók voltak. Nyolc évig Fertőszentmiklóson éltek, ahol párja tanácselnök volt, majd polgármester. A házaspárnak két gyermeke, három unokája, öt dédunokája született. Utóbbiak tíz és harminc éves kor közöttiek. A több műtéten átesett, közel 90 esztendős özvegyasszony segítségre sosem szorult: maga főz, sőt a mai napig varr és horgol. Fia időközben elvesztette feleségét, ezért rá is gondja van. Inkább megcsinálok mindent magam, ha elfáradok, leülök. Nem csinálok semmiből problémát.

Varga Jánosné 1995 óta tagja a házhelyi idősek klubjának. Az elmúlt közel húsz esztendőben sok emberrel megismerkedett a klubban. Az asszony nem tartja magában véleményét, és ha igazságérzete úgy kívánja, kiáll a többiekért, de alapvetően alkalmazkodó típus. Ébredés után elfogyasztja reggelijét, majd a klubban folytatódik a napirend. Kézimunkával, játékkal és sok-sok beszélgetéssel telnek az órák, ezenkívül társaival szívesen kirándulnak, túráznak. Műsoraikat bemutatják a társklubok tagjainak, azonkívül ahova hívják őket, mindenhol fellépnek. – Összetartozunk, meghallgatjuk egymás problémát, ami már önmagában gyógyító hatású, de az intézmény állandó orvosi felügyeletet is biztosít – magyarázta az asszony, hogy miért érzi jól magát a klubban.
Ebedli Sándor gyermekkora óta a téeszben dolgozott. Az állattenyésztéssel és mezőgazdasággal foglalkozó nyugdíjasnak két gyermeke, négy unokája és egy dédunokája született. A 82 éves úr több mint 13 éve látogatja a házhelyi klubot. Felesége halála óta kortársai közt keresi a társaságot. Annak idején a klub korábbi vezetője kérte fel az ügyintézői feladatok ellátására. Ebedli Sándor aktív szerepet vállalt a Kapuvári Hajnalcsillag Dalkör 2009-es megalapításában. – Mindenem a sport és az ének – hangsúlyozta a nyugdíjas, aki hétvégenként egyedül van, ezért hétköznap szívesen betér a klubba.
Mi a teendője annak, aki szeretne csatlakozni a klubhoz? A háziorvosi ajánlással együtt jövedelemnyilatkozatot kell hozniuk. Utóbbi az étkezési díj megállapításához szükséges. Az egyszeri meleg ételt el lehet fogyasztani helyben, de a mozgásában korlátozottaknak házhoz viszik a gondozónők az ebédet. A betegeskedő személyeknek segítenek a gyógyszerek beszerzésében.

Beküldés dátuma: 2016. 09. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés