Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A csornai ávós laktanyából a farádi evangélikus temetőbe szállított, kínzások és verések következtében elhunyt, majd titokban eltemetett személyekre is emlékeztek Farádon. A település lakossága minden évben lerója kegyeletét a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

– Abból az apropóból jöttünk össze a megemlékező ünnepen, hogy a történelem egy részét talán az igazsághoz hűen felelevenítsük. Amikor én jártam ebbe az intézménybe, egészen mást hallottam, de a legfontosabb, hogy a következő generáció az igaz oldaláról ismerje meg a történetet – mondta köszöntőjében Szalai Zoltán. Farád polgármestere után vitéz lovag dr. Czapáry–Martincsevics András nemzetőr vezérőrnagy, a Magyar Nemzetõrség Török István Gyõr-Moson-Sopron Megyei Szövetség parancsnoka szólalt meg.
– A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját arra való tekintettel tartjuk meg, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben – a kommunistákkal szembeni kiállása miatt – a szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.
Az emberek közt terjedő szóbeszédre tettünk pontot, amikor 2012 januárjában a farádi evangélikus temetőben felkutatott három ismeretlen, faládákban titokban eltemetett szerencsétlen áldozatok maradványait – ökumenikus istentisztelet keretében – helyeztük végső nyugalomra. A két férfi és egy nő személyazonossága nem volt megállapítható, de kierült, hogy 1953 késő őszén erőszakos halállal hunytak el. Egy évvel később kapták meg a végtisztességet, s mindhárman joggal tekinthetők a kommunizmus ismeretlen áldozatainak.
A Történelmi Igazságtételi Bizottság és a Magyar Nemzetőrség támogatásával úgy döntött Farád önkormányzata, hogy minden évben megemlékezik a kopjafánál, illetve annál a síremléknél, ahol a három ádozat földi maradványai nyugszanak. Vitéz Büki Lajos, ’56-os szabadságharcos, egykori elítélt, a Történelmi Igazságtételi Bitottság tagja szintén részt vett az idei ünnepségen.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés