Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A csornai ávós laktanyából a farádi evangélikus temetőbe szállított, kínzások és verések következtében elhunyt, majd titokban eltemetett személyekre is emlékeztek Farádon. A település lakossága minden évben lerója kegyeletét a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

– Abból az apropóból jöttünk össze a megemlékező ünnepen, hogy a történelem egy részét talán az igazsághoz hűen felelevenítsük. Amikor én jártam ebbe az intézménybe, egészen mást hallottam, de a legfontosabb, hogy a következő generáció az igaz oldaláról ismerje meg a történetet – mondta köszöntőjében Szalai Zoltán. Farád polgármestere után vitéz lovag dr. Czapáry–Martincsevics András nemzetőr vezérőrnagy, a Magyar Nemzetõrség Török István Gyõr-Moson-Sopron Megyei Szövetség parancsnoka szólalt meg.
– A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját arra való tekintettel tartjuk meg, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben – a kommunistákkal szembeni kiállása miatt – a szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.
Az emberek közt terjedő szóbeszédre tettünk pontot, amikor 2012 januárjában a farádi evangélikus temetőben felkutatott három ismeretlen, faládákban titokban eltemetett szerencsétlen áldozatok maradványait – ökumenikus istentisztelet keretében – helyeztük végső nyugalomra. A két férfi és egy nő személyazonossága nem volt megállapítható, de kierült, hogy 1953 késő őszén erőszakos halállal hunytak el. Egy évvel később kapták meg a végtisztességet, s mindhárman joggal tekinthetők a kommunizmus ismeretlen áldozatainak.
A Történelmi Igazságtételi Bizottság és a Magyar Nemzetőrség támogatásával úgy döntött Farád önkormányzata, hogy minden évben megemlékezik a kopjafánál, illetve annál a síremléknél, ahol a három ádozat földi maradványai nyugszanak. Vitéz Büki Lajos, ’56-os szabadságharcos, egykori elítélt, a Történelmi Igazságtételi Bitottság tagja szintén részt vett az idei ünnepségen.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play