Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A közösségért szeretne dolgozni

A pápai születésű Rátz Ottó a középiskola  után a szombathelyi tanárképző főiskolán földrajz-népművelés-történelem szakon fejezte be tanulmányait. Az egyetemen a pedagógus szakvizsgát követően megszerezte a közoktatásvezetői képesítést is. A németül beszélő és angolul is elboldoguló közművelődési szakember kedveli a közösségi életben való tevékenységet. Ha arra van igény, két embernek szervez programokat, de ötezer személyt is képes megmozgatni.
A téti művelődési központ határozatlan időre kinevezett új igazgatója korábban  a pápai általános iskolában dolgozott, majd Nemesbörzsönyben igazgató lett. Az általános művelődési központ berkein belül működő iskola révén megismerte a többcélú intézmény felépítését. Egyházaskeszőn hat esztendőn át vezette az iskolát, s miután lecsökkent a gyermeklétszám, ismét munkahelyet váltott.
A Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt díjjal elismert tanár több mint húsz éve foglalkozik újságírással. 2002-ben Diploma Honoris Causa elismerést kapott a  páneurópa mozgalomtól, melynek tevékenységében alapítóként vesz részt, két évvel később pedig átvehette a már említett magas állami kitüntetést. Az egyik társadalmi szervezet tiszteletbeli doktori címmel ismerte el munkáját, 1998-ban pedig Pápa elismerő oklevelét vehette át közéleti tevékenységéért. Önkormányzati képviselői munkája révén volt szerencséje betekinteni a helyhatóság felelősségteljes  működésébe.

Tét méreteinél fogva kicsi, de mivel városi címmel rendelkezik és ráadásul járási központ, rangja nem elhanyagolható.
Rátz Ottó áldozatos munkájával szeretne hozzájárulni a település elismertségének növeléséhez. A szakember fényes jövőt jósol Tétnek, és ebben a folyamatban a televíziónk által nyújtott nyilvánosságot is rendkívül fontosnak tartja. Szerinte a helyiek részéről jogos elvárás a 21. századnak megfelelő körülmények megteremtése, és köztudott, hogy a téti művelődési központra ráfér a külső-belső felújítás. Az épület az egyének, a családok és a nagyobb csoportok közösségi tere, és ha csak kis mértékben is, de ezen javítana tudna, már elégedett lenne a művelődési központ igazgatója. Napjainkban sajnos felbomlóban vannak a közösségek, ezért a művelődési szakembereknek nem kis erőt kell kifejteniük a civilek és a helyben működő szervezetek összefogásáért. Mindamellett, hogy a lakosság által létrehozott csoportosulások állandó pénzhiánnyal küzdenek, az elvégzendő feladatok többnyire egy-egy személyre hárulnak. Jól járnak az egyesületek, ha az illető lelkesedése sokáig kitart, viszont könnyen hamvába hull a kezdeményezés, ha nem marad segítőtársa. A téti művelődési központ új vezetője pályáztatással szeretne segíteni ezen. A helyben működő iparosoknak külön klubot szeretne alapítani. A kötetlen szerveződési forma számtalan lehetőséget rejt magában, ezért olyan előadókat hívna, akik szakmai iránymutatást adnának a vállalkozóknak.

A cél, hogy ráirányítsa a figyelmet a következőre: mindenkiben lakozik valamilyen érték, amelyet a közösség javára lehet fordítani.
Rátz Ottó korábban kormánytisztviselőként is megmérette magát, de mint mondta, habitusához sokkal közelebb áll a szervezőmunka. Beszélgetőpartnerünk Vámosi Csabáné nyugdíjba vonulása után pályázta meg a téti Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ vezetői pozícióját. Elmondta, hogy  ténykedésével szeretné megszolgálni a tétiek megelőlegezett bizalmát. Elképzelései megvalósításához számít  munkatársai segítségére. A civilekkel való együttműködés mellett a társadalmi szervezetek megújítását is tervezi. Olyan polgári irányultságú közéleti szerveződésen töri a fejét, melynek Téten korábban voltak hagyományai, csak fel kellene frissíteni, vagy esetleg újat létrehozni. Rátz Ottó ősztől észrevehető pezsgést ígér a város közéletében. Előirányzott nagyobb szabású programsorozatának címe: Tét Európában, Európa Téten, melynek keretén belül  a városba csábítaná azokat az uniós politikusokat, nagyköveteket, akik szerepüknél fogva a témáról gyakran értekeznek. Első ízben holland napot tartanának, melynek a testvérváros, Leusden képviselete lenne a díszvendége. Az igazgató mindenkit megnyugtatott: ezzel nem merül ki ötlettára, hisz van bőven puskapor a tarsolyában.

– Senki sem tud kibújni a bőréből, s neveltetésemnél és családi identitástudatomnál fogva konzervatív, keresztény  értékrendű ember vagyok – vallott magáról őszintén a  családapa, aki gyógypedagógus-logopédus feleségével két gyermeket nevel.  Meggyőzédése szerint mindekinek jár a hosszabb-rövidebb lazítás, s ha közben Tét magára talál, és idevonzza a környékbelieket, már többszörösen nyertek. – Úgy adjak, hogy azt nem feltélenül kell, hogy visszakapjam – fogalmazta meg elhivatottságát a riportalany, aki örül, ha a többiekkel osztozhat, mert a kulturált szórakozás öröme az emberek arcán visszatükröződik.
Beküldés dátuma: 2013. 07. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés