Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A lakosság előnyét fogja látni a változásnak

A törvény módosítása miatt különváltak az önkormányzati és államigazgatási hatáskörök. Utóbbiakkal a január elsején felálló járási hivatalok foglalkoznak, a többi, nagyobb helyismeretet igénylő feladat pedig a polgármesteri hivatalnál maradt. Az állampolgárok mindebből nem vesznek észre semmit, mert a titkárságon azonnal eligazítják őket, az ügysegédek pedig heti két alkalommal  összegyűjtik és továbbítják a folyamatban lévő feladatok dokumentumait a kapuvári járási hivatalhoz. Mindebből látszik, hogy  az ügyfeleknek nem kell oda-vissza utazgatniuk, hogy a szükséges határozatokat megszerezzék, mert ezt elvégzik helyettük a szakemberek – tájékoztatott dr. Gál László jegyző. Eddig az ő hatáskörébe tartoztak a közgyógyellátással kapcsolatos dolgok és az ápolási díjak, melyek a gyámhatósági feladatokkal együtt a járási szakemberekhez kerültek. A szociális ügyek közül továbbra is a jegyző dolga az átmeneti segélyek és a lakhatási támogatások előkészítése, melyekkel kapcsolatban a végső döntést a képviselő-testület hozza meg. Ugyancsak a jegyző foglalkozik az üzletek működési engedélyének kiadásával, valamint a birtokvédelmi ügyekkel. Dr. Gál László hozzátette: A törvényesség vonatkozásában még fokozottabb felelősség hárul a jegyzőkre, és továbbra is a feladatuk marad a testületi munkák előkészítése és a bizottsági teendők koordinálása.
A Beledi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeket figyelembe véve a körjegyzőségnél dolgozó köztisztviselők száma 13-ról 18 főre emelkedett. A költségvetési törvény pontosan meghatározza, hogy a Beled méretű város esetében mekkora létszámot foglalkoztathatnak, aminek maximumát 20 főben állapították meg. 2013 január elsejétől egyébként a beledi önkormányzathoz csatlakozott Répceszemere is. Eleinte problémát jelentett, hogy bizonyos jogszabályok – például az államháztartási törvény és az önkormányzatokat érintő egyes szabályozók –  között nem volt meg az összhang. Ilyen esetekben a józan észre hagyatkozva próbáltak úrrá lenni az átmeneti ellentmondásokon – derült ki a televíziós nyilatkozatból.
A körjegyzőséget hat település alkotja: Beled, Dénesfa, Edve, Vásárosfalu, Rábakecöl és a legutóbb csatlakozott Répceszemere. A közös hivatal létrehozása előtt össze kellett hangolni az ügyfélfogadási rendeket,  így a munka során először felmérték a hivatalok egyenkénti igényeit, hogy a korábbiakhoz képest egyik se szenvedjen csorbát. – A hivatal azon szegmenseit sikerült megerősíteni, amelyekre eddig kevesebb figyelmet fordítottunk, gondolok itt az adócsoportra – fogalmazott a körjegyző. Mostantól még nagyobb jelentősége lesz a helyi bevételeknek, hiszen ezek fogják biztosítani a fejlesztésekre szánható főbb forrásokat. Január 1-jétől fiatal projektmenedzser figyeli a pályázati kiírásokat, különösen a kijjebb eső Dénesfa és Répceszemere vonatkozásában, továbbá a pályakezdő diplomás szakember feladata lesz a civil szervezetekkel való kapcsolattartás is. Az öntevékeny csoportok sem számíthatnak a jövőben jelentős önkormányzati támogatásra, ezért számukra is egyre fontosabbak lesznek a pályázati lehetőségek.

Az  önkormányzatoknál maradt és a járási hivatalhoz átkerült ügyeket tehát ezentúl is egy helyen lehet elintézni – foglalta össze a legfontosabbakat dr. Gál László. A jegyző hozzátette: október 1-jétől annyi változás várható, hogy Beledben is megnyílik a Kormányablak, ahol teljes körű ügyintézéssel várják az érdeklődőket. Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem az ügysegédek fogják továbbítják az előkészített iratokat Kapuvárra, hanem az érintettek helyben megkapják a határozatokat. – Ilyen volumenű változás nem volt a közigazgatásban eltöltött 35 évem alatt – fűzte az elhangzottakhoz dr. Gál László, aki szerint a mostani átmeneti időszak arra jó, hogy felismerjék a rendszerben rejlő esetleges hibákat, de az átalakítás hosszú távon helyreteszi a közigazgatást.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés