Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A lakosság fele szokott részt venni a vicai húsvéti körmeneten

Horváth Béla idén vette át a törzsgárda oklevelet, mert negyedszázada dolgozik a beledi postán, 12 éve pedig a vicai egyházközség világi elnökének választották. - Amennyiben erőmből futja, a lehetőségekhez képest próbálom a templom állagát megőrizni az utókornak - mondta a vicai egyházközség világi vezetője. A kézbesítő gyakran találkozik az  emberekkel, így első kézből értesül az elképzeléseikről. - Csak úgy jött ez az egész, megkérdezték, hogy segítenék-e. Természetesen, miért ne - jött a számára egyértelmű válasz.
Évente két alkalommal tartanak nagyobb összejövetelt: az egyik a húsvéti, a másik pedig az Úrnapi körmenet. Horváth Béla az 1999-ben újjáalakuló vicai egyházközségi testületben vetette fel a hagyomány felelevenítését, s azóta minden évben megszervezik. A közösségi ember előtte körbejárja a falut, hogy zászlóvivőket toborozzon. A menet elején látható “legényzászlóra”könnyen talál jelentkezőket, de a fehér színű lányos változatára egyre nehezebben - tájékoztatott a világi vezető, aki szerint gondot okoz az is, hogy egyre kevesebb a papi hivatást gyakorló személy, ezért mind nagyobb terület tartozik a vallási szertartásokat végző emberekhez. A lelkipásztoroknak egyre kevesebb az ideje a körmenetek levezénylésére, ezért több helyen elmaradoznak az ünnepélyes vonulások, de egy biztos, Vicán idén is lesz körmenet.   Horváth Béla szerint nem ártana a neves alkalomra lecserélni a régi, tíz éve restaurált világítóeszközöket. A felvonuláson nyolcvan-száz ember szokott megjelenni, ami a vicai településrész lakosságának kb.a fele, a vasárnapi miséket pedig jó negyvenen látogatják rendszeresen.
A vicai egyházközségnek rengeteg terve lenne, de a pénzszűke miatt ezekből kevés dolog valósul meg. A 180 helyi lakos által befizetett egyházadóból és a perselypénzből nehéz fenntartani a templomot - jegyezte meg Horváth Béla. A világi vezető örömmel mutatta meg kameránknak azt, amire azért futotta erejükből: a szószékkel együtt restaurálták a gyönyörű barokk oltárt. Időközben a templomra új tetőzetet csináltattak, eredeti állapotának megfelelően felújíttatták a karhoz vezető csigalépcsőt, és kicserélték az ajtókat. Az oltár előtti régi kövezet helyett márványburkolatot fektettek le, amit nagyobb területen szeretnének folytatni.
Horváth Béla Vica egyéb közösségi rendezvényein is aktívan kiveszi a részét. A falunapot például a településrész öt-hat fős ún.kemény magjával együtt szervezi meg. Nagy programokra nem gondolhatnak, hiszen eddig is csak a képviselő-testületi tagok (a beledi önkormányzatnak két vicai résztvevője van)felajánlásából finanszírozták a megmozdulásokat. Bedi Ervinen és Bertha Zoltánon kívül Molnárné Orbán Bernadett is mellé áll a rendezvénynek, valamint a vendéglős Eperváriné Galambosi Hajnalka is számtalan felajánlást tesz, ezenkívül számíthatnak a Vicai Ifjúsági és Sportegyesület segítségére is. Arra törekszenek, hogy kevésbé pénzigényes programokat szervezzenek, ezért nem hívnak ismertebb előadókat két-három éve. A helyiek aktivitásával meg vannak elégedve, és a tapasztalatok szerint főleg a délelőtti és délutáni elfoglaltságok ösztönzik az embereket a részvételre, estére kicsit kifullad a hajlandóság.
Mit jelent vicainak lenni? Erre nem lehet egyetlen mondatban válaszolni, így riportalanyunk sem kockáztatta meg. Göncz Árpád köztársasági elnök regnálásának idején kacérkodtak a gondolattal, hogy esetleg önállósodnának, de mióta város lett Beled, még gondolatban sem merül fel a “hűtlenkedés”. Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés