Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A legújabb fertődi beruházás a magyar kultúra védelmét szolgálja

Anyagiakban és szellemiekben is nagy feladatnak számított a mostani beruházás. Annyi forrás jutott az elmúlt időszakban Fertődre és a kultúrtáj más településeire, amely nagyon kevés tájegységnek adatik meg – hangsúlyozta az államtitkár.

– Remélhetőleg, nem lesz olyan év az előttünk álló kormányzati időszakban sem, amikor ne avatnánk fel valamit Eszterházán – fogalmazott L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a fertődi Kiskastély-Jószágkormányzóság épületének átadó ünnepségén.

– Nemzeti örökségünknek tartjuk épített környezetünket, melyet elődeink itt a környékünkön megvalósítottak, ezért kötelességünk megőrizni és továbbfejleszteni – mondta Firtl Mátyás. A térség országgyűlési képviselője kifejtette: Felsorolni is nehéz lenne mindazt a sokrétű beruházást, amely megvalósult a közelmúltban.
– Ha csak egyet említek, hogy elkészült az a kerékpárút, mely körbevezet a Fertőn, vagy a tó vizének a megőrzése érdekében felújított csatornarendszer. A milliárdos tételek mind egy célt szolgáltak: idegenforgalmi, turisztikai centrum kialakítását az Esterházy-kastélyban, mellyel kapcsolatban jogos elvárás, hogy váljon Közép-Európa zenei központjává. A mai átadás külön öröm, mert a jószágkormányzóság épületét fogjuk átadni, mely még inkább szolgálja, hogy az Esterházy birtokrendszer úgy működjön, mint a maga idejében.
A beruházás az itt élő emberek javát is szolgálja, hiszen lehetőségeket teremt az idegenforgalmi fejlődésre. Mivel a Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztivál Központ működtetésébe került a nagycenki Széchenyi-kastély és emlékmúzeum, bízhatunk benne, hogy itt is méltó körülmények közt várják a turistákat.

Bodrogai László, az Eszterháza-központ vezetője avatóbeszédében mindenekelőtt köszönetet mondott közvetlen munkatársainak, kiemelten dr. Bardi Terézia Anna főigazgató-helyettesnek. A főigazgató ezt követően képekkel szemléltette az ötezer négyzetméter hasznos alapterületű kiskastély, valamint a teljes Esterházy-kastély felújításának menetét. Az épületegyüttest szeretnék nyitottá tenni a nagyközönség számára, ezért minél több helyiségben terveznek kiállításokat. A leglátványosabb területek közé tartozik a rózsakert és az angolpark, ahol a közelmúltban szintén nagyarányú fejlesztéseket valósítottak meg.

Az esterházyak titkairól, művészi igényességeiről, mecénási elkötelezettségeiről herceg Esterházy Antal tudna mesélni a legtöbbet.
– Az utóbbi nyolc-tíz évben itt voltam, s mint a kastély egyik „tégla darabja” láttam, hogy a magyar állam miként igyekezett visszaállítani fénykorába Eszterházát. Ha ez így megy tovább, elérjük céljainkat: Az Eszterháza központ kisugárzása oly mérvű lesz, hogy nemcsak Bécsből, hanem azon túlról is ide vonzza a látogatókat. Akik miután látják ezt a gyönyörű épületet, meglepve mondják: Nem gondolták volna, hogy ilyen szép barokk kastély létezik Közép-Európában!

Esterházy Antal elismeréssel beszélt arról a rengeteg munkáról és lelkesedésről, amely nélkül nem itt tartana az Esterházy-kastély és környezete. A felújított kiskastélyba átköltöző szakszemélyzetnek azt kívánta, hogy találják meg a nekik leginkább hasznos munkahelyet, hiszen az egész épületegyüttes működését segítik tevékenységükkel.
A herceg ígéretet tett arra, hogy jó maga és közvetlen környezete is azon fog igyekezni, hogy méltó módon megőrizze ősei hagyatékát, sőt a mostanihoz képest is tovább fejlődjön. Az idegenforgalom további fellendítésére vonatkozó elképzeléseit lehetetlen egyik napról a másikra megvalósítani, de szeretné láthatóvá tenni a közeljövőben.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Iskolafejlesztések a fertődi térségben

  Sopronhorpács történetének jelentős eseményéhez érkezett – mondta Talabér Jenő. A polgármester sajtótájékoztatón jelentette be: a település közel 150 millió forintot nyert a Soproni Tankerületi Központtal közösen beadott pályázatán, melynek célja az iskola modernizálása.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play