Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A ló nem eszköz, hanem igazi sporttárs

– Az 1992-ben alakult farádi lovas egyesület szorgalmas munkával, sok-sok odafigyeléssel elérte azt, hogy ilyen szép környezetet teremtett mindnyájunknak, ahol ezt a nemes versenyt tudjuk követni – nyitotta meg a rendezvényt Szalai Zoltán. A farádi polgármester szomorú hírrel folytatta: a kapuvári lóbarátok körében tevékenykedő id. Nagy András 72 éves korában elhunyt, ezért egyperces néma vigyázállással adóztak emlékének.
Ifj. Karsay Sándorral 2007-ben találkoztunk először az egyik „C” kategóriás versenyen, amikor első saját fogatával mérette meg magát. A fiatalember azóta egyre komolyabban vette a gyakorlást, ezért – kategóriáján belül –  más fogatokra is átülhetett, így rövid időn belül bekerült a magyar válogatottba. Utóbbi több országos és nemzetközi szerepléssel is jár a Farádi Lovas Egyesület, valamint az Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület tagjának. 2010-ben a Vecsésen megrendezett junior fogathajtó világkupa póni kettes kategóriájában összetett negyedik helyezést ért el, s az ugyanazon esztendőben tartott országos bajnokságon pedig a második helyen végzett. Ezzel még nincs vége a felsorolásnak, hisz 2011-ben, a Kisbéren megrendezett nemzetközi versenyen diadalmaskodott, az országos bajnokságon pedig ismét a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel. A 2012-es esztendő inkább a felkészülés jegyében telt el, hogy alaposan megismerje új fogatát. A fiú szerint év végére már tökéletesen egymásra hangolódtak.
Idén következett be a nagy fordulat: Sándor a póni egyes kategóriában folytatja lovas pályafutását. Az eredmények őt igazolják: indulási jogot szerzett a második junior Európa-bajnokságra, nevezetesen a Szilvásváradon megrendezett  augusztusi  megmérettetésre. A farádi lovas megszerezte  a rangos nemzetközi mezőny előkelő tizedik helyezését, csapatban pedig bronzérmesek lettek. Sándort napi munkájában a kunszigeti Saru Zsolt edző segíti, valamint a nap huszonnégy órájában számíthat nővérére, Karsay Annára, aki az élet minden területén testvére támasza.
Ifj. Karsay Sándornak rengeteg terve van a jövőre vonatkozóan, ezért egy újabb pónifogathajtó világbajnokság után szeretne átülni a nagy fogatra. A versenyző szerint a rendszeres gyakorlás mellett mindig szem előtt kell tartani, hogy a ló nem eszköz, hanem társ, melynek az emberhez hasonló érzései miatt vannak jobb és rosszabb napjai. A farádi fiatalember megjegyezte: a pónikkal még körülményesebb az együttműködés, mint a nagy lovakkal, ezért az előbbi kategóriában jóval nehezebb  eredményeket felmutatni. Minden négylábú önálló egyéniség, mely kifejezi saját akaratát és döntéseit, ezért alaposan meg kell velük ismerkedni.

Karsay Sándor, a Farádi Lovas Egyesület elnöke rámutatott: a magyar ősidők óta lovas nemzet, s örömmel vették tudomásul, hogy a mostani kormány felkarolta ezt a sportágat is. Lehet, hogy az anyagi támogatás terén nem állnak a legelőkelőbb helyen, ehhez képest mégis sokat produkálnak. A Rábaközben egyre több fiatal foglalkozik a lovakkal, ami mindenképpen előnyére válik a lányoknak és a fiúknak. Farád a régióban talán az egyik legrégebbi lovas múlttal rendelkező település, ezért akit érdekel ez a szép sport, az megtalálja a lehetőséget.

Beküldés dátuma: 2013. 09. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés