Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A lótartás és versenyzés sokak számára életre szóló szenvedély

Ötödik alkalommal rendeztek fogathajtó versenyt Bodonhelyen. A téeszes időkben szinte valamennyi falusi portán dolgoztatták a lovakat, de ma már inkább csak sportra vagy egyéb szabadidős tevékenységre fogják be őket.

– A bodonhelyieknek is fontos a fogathajtás, hiszen mióta emlékszem, mindig voltak lovak a faluban – kezdte beszámolóját Kenesei Ferenc. A polgármester a kétfordulós akadályhajtás előtt nyilatkozott televíziónknak: Főleg régebben, hiszen akkor munkára használták az állatokat. A rendszer azóta megváltozott, de akik szeretik a lovakat, azok megtartották a négylábúakat. A verseny nagyon látványos dolog: a szép lovak, az ügyes hajtók. A színvonalas megmérettetést szívesen nézik az emberek.
– Néhány éve alakítottuk ki a falu központjában ezt a helyet, ahol egyre több rendezvény tartunk. Jó, mert könnyen megközelíthető, és színpadunk is van, ezért sokféle programra alkalmas – lelkesedett Bodonhely első embere. – Bízom benne, hogy Szent Mihálykor ismét megtarthatjuk a „Magyarország, szeretlek!” vetélkedősorozat helyi rendezvényét, melyre támogatás is kaptunk. Remélem, így lesz idén is. Ezenkívül a Rába-parton minden éven bográcspartit tartunk, ahol ha jó az idő, fürödni is lehet augusztus 15-én. Ez a rendezvény inkább csak a helybelieknek szól: mindenki főz és a bodonhelyiek egymást kínálják az ételekkel.
A Csornáról érkezett Bognár Martin hét éve versenyez, eddig kombinált fogathajtó-, akadály- és maraton versenyeken vett részt. Bodonhelyre pónifogattal érkezett. A fiú egyelőre hobbiból foglalkozik a lovakkal, de szeretné, ha magasabb szintre is eljutna. Idény nyáron Zalalövőre és Székesfehérvárra készül egy-egy versenyre. A nyolc éves Fickót és a tízesztendős Zizi welsh pónit két éve hajtja párban. Martint édesapja, Bognár Péter tanítja a lovazásra.
– Reggel inkább apu szokott etetni, délután meg én foglalkozom a lovakkal – mesélte a versenyző. Az etetésre szánt szénát és búzát úgy vásárolják, ezenkívül oda kell figyelni a rendszeres itatásra is. Nyaranta Martin a soros a kora reggeli etetéskor, délben pedig innivalót visz az állatoknak. Állandó elfoglaltság a gyakori vízcsere, este viszont befogják a lovakat, persze csak akkor, amikor már hűlt valamelyest az idő. – Idővel nagy lovakat szeretnék hajtani: először magyar félvért, és ha jobban megy, akkor lipicait vagy ügetőt – mesélte a csornai Rákócziban idén tavasszal végzett diák, aki ősztől gimnazista lesz, de a középiskola után is szeretne továbbtanulni. A foglalkozását tekintve konkrét elképzelése még nincs, majd idővel kialakul.
– Ez a szabadidőm, lovazok! – adott határozott választ a mire jut még időd kérdésre.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play