Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A magyar embereken akar segíteni

Dr. Rácz Zsolt korábban sosem hallott arról a településről, melynek háziorvosa lett. Gödöllőről került Tétre, az orvosi egyetemet pedig Budapesten végezte. Rezidensként a fővárosban és a közeli kistarcsai oktatókórházban tevékenykedett, licensz vizsgáinak megszerzése után rögtön eladó praxis után nézett. Az első esztendőben megismerte a visszajáró betegeket, s azóta otthonosan érzi magát a környéken. Az orvos munkája során a megelőzést teszi az első helyre, mert sokat tehet az emberek helyes életmódjának kialakítása érdekében. Rendkívül fontos a gyógyítás, de még jobb, ha a gyökerüknél ragadjuk meg a problémákat. Az egyedülálló doktor a kórházban mindig is hiányolta a személyes kapcsolattartás mélységét, ezért nem tudta követni a páciensek gyógyulási folyamatát. A betegek többségéről semmit sem tudott az intézményből való távozás után, pedig fontos a visszajelzés, amit háziorvosként szerencsére átél. Az igazi orvos-beteg együttműködés miatt sokkal eredményesebbnek érzi mostani tevékenységét, de mivel egyedül hozza meg döntéseit, állandó próbatételnek van kitéve. A háziorvos nem szűkülhet be egy szakirányra, és jóformán mindenhez kell értenie, amit dr. Rácz Zsolt kihívásként fog fel. Váratlan, sürgős helyzetek mindig lehetnek, ilyen az újraélesztés, sebek ellátása vagy baleseti sérültek stabilizálása, de a visszatérő, krónikus betegek is alapos figyelmet érdemelnek.

A környezet és az itt élő páciensek pozitív hozzáállása után egyedül rajta múlott, hogy szakmailag mit hoz ki az egészből  – vallja a téti háziorvos.
– Nekem is megfordult a fejemben a külföldre való távozás, de lépéseket sosem tettem ennek érdekében. Lehet, hogy kissé patetikusan hangzik, de a jövedelem mértékénél fontosabb számomra, hogy a magyar embereken segíthetek – jelezte dr. Rácz Zsolt, aki tisztában van „fehér holló” szerepével. Csoporttársai közül többen külföldön dolgoznak, akikről tudja, hogy jóval magasabb jövedelmet kapnak, de ez nem biztos, hogy hosszabb távon is megéri, mert a hazája előbbre való. A „Mit keres itt egy ilyen fiatal ebben a székben?” felhangokat hozzáállásával azóta feloldotta, mert szívesen fordulnak hozzá a helyiek. – Valahol meg kell szerezni a tapasztalatot mindenkinek – utalt a pályakezdésre az orvos. A nemrég felújított rendelőben elégedett a technikai feltételekkel, melyek segítik a jó minőségű munka elvégzésében. A heveny betegségek ellátására riasztott mentők nagyon hamar a rendelkezésre állnak, és pár perc múlva besegítenek az orvosnak. A továbbutalt pácienseket elsősorban Győrben gyógykezelik, de ha túl hosszú a várakozási idő, Pápán is fogadják az érintetteket. Az influenzaszezon lezárultával feléledtek a tavaszi vírusok, ezért mostanság főleg a felsőlégúti és bélrendszert érintő panaszokkal találkozik. 

Dr, Rácz Zsolt jót mosolygott, mikor hobbijairól faggattuk, mert több is van neki.
Hivatása mellett kiemelt szerepet kapott életében a zene. A húsz éve aktívan gitározó fiatalember nemcsak a maga örömére pengeti a húrokat, hanem néhány éve tanítja is. – Itt helyben fogadom a vállalkozó kedvű tanítványokat, és a legszélesebb korosztály képviselteti magát – mesélte a napi szinten gitározó orvos, aki a délutáni készenléti idő letelte után foglalkozik a zenéléssel. Ezen a téren „mindenevő”, mert a klasszikusoktól a dzsesszig szinte valamennyi stílust kipróbálta. Tagja az egyik baráti társaságból verbuválódott budapesti zenekarnak.
A doktor egyetemi évei alatt „kapott rá” a természetjárásra. Eleinte a környező magasságokat ostromolta, a fővárost övező Pilist,  Börzsönyt és Mátrát, de ismerőseivel már komolyabb túráknak is nekivágnak, persze mindig az ésszerűség határain belül. Kedvelt úticél a szlovák Magas-Tátra, a szlovén Júliai-Alpok és az osztrák hegyvidék. A komoly szintemelkedés mellett próbára teszik fizikai képességeiket, de a kimondottan sziklás helyeket elkerülik. Dr. Rácz Zsolt ha teheti, a tengerparti kikapcsolódás helyett inkább az aktív pihenést választja. Háziorvosként szakmai ambícióit érvényesíti, ami pedig a szabadidős tevékenységeket illeti, mindkettőt szeretné megtartani: a természetjárást továbbra is feltöltődésként, a gitározást viszont szeretné továbbfejleszteni. Mivel érzéseit inkább befele éli meg, hangszeres tudását nem akarja ráerőltetni egyetlen zenekarra sem, de ha adódna ilyen alkalom, szívesen kipróbálná magát. A gitártanítás és a zene örömének átadása pedig rengeteg új élménnyel ajándékozta meg, s talán az sem a távoli jövő, hogy tanítványai a közönség előtt is bemutatkoznának.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés