Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Magyar Evangélikus Egyház erőforrásainak nagy részét átcsoportosította az energetikai pályázatokr

– A Magyar Falu Program arra is nagyon jó volt, hogy átgondoljuk az energetikai megtakarítással kapcsolatos lehetőségeinket - mondta Ihász Beatrix. Az evangélikus esperes megmutatta a Rábaközi Televízió nézőinek a nemrég felújított lelkészi hivatalt és közösségi teret, ahol napelemre kapcsolt energiaforrással fűtenek a gáz helyett, rásegítésnek pedig fa- és széntüzelésű kandallót használnak.

A Magyar Falu Program 2020-as pályázatának köszönhetően újult meg a beledi evangélikus parókia hátsó veranda része. A 21 négyzetméteres helyiségben működik a lelkészi és az esperesi hivatal, illetve létrehoztak egy közösségi teret. A beruházás befejeződött, a munkások átadták az építési területet az evangélikus gyülekezet tagjainak.
A régi lelkészi hivatal a parókia hátsó részében leválasztott, mindössze 8 négyzetméteres kis helyiség volt, ráadásul a parókiával közös bejárattal, most viszont egymástól függetlenül meg lehet közelíteni a lelkészi lakást és a gyülekezet számára helyet biztosító, jól fűthető közösségi teret. A lelkészi iroda a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatalaként is funkcionál.
Amikor a Rábaközi Televízió meglátogatta Ihász Beatrixet, még visszhangzott a helyiség, mert nem sokkal azután érkezett meg a bútorzat: polcok, székek és asztal, valamint az irodai felszerelések és azok az informatikai eszközök, melyek az esperesi hivatali teendők ellátásához nyújtanak segítséget.
A berendezések egy részét a 2021-es Magyar Falu Program pályázati támogatásából szerezték be.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Zsinata legfőbb törvényhozó testülete 2022. november 25-26-án ülésezett, melyről Ihász Beatrix számolt be a Rábaközi Televíziónak: A kétnapos ülésszakon tizenkét napirendi pontot tárgyaltak meg, melyen az elnökség javaslatára foglalták össze a gyülekezeteket jócskán érintő jelenlegi helyzetet.
Az országos iroda a gazdasági osztállyal együtt olyan konstrukciót talált ki, amely Ihász Beatrix számára is megnyugtató ebben a nehéz helyzetben. Nemrég megkérdezték a gyülekezeteket arról, hogy a következő hónapokban hol keletkeznek komoly problémák a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Ihász Beatrix megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy az ország területén mindössze két gyülekezet jelentett volna csődöt, ha nem kapja meg a központi segítséget.

A Magyarországi Evangélikus Egyház adminisztratív feladatait ellátó Országos Iroda és az Evangélikus Fejlesztési Iroda olyan átfogó rendszert dolgozott ki, amely szerint kizárólag energetikai pályázatokon való részvételre ösztönzi a gyülekezeteket. A rezsicsökkentést elősegítő beruházások közt lehet fűtés-korszerűsítés, parókiák, épületek szigetelése, nyílászárók cseréje, padlásszigetelés. Miután feltérképezték a lehetséges energetikai beruházásokat, az elmúlt időszakban hatvan gyülekezet jelezte, hogy szeretné megvalósítani jövőbe mutató terveit.
– A zsinaton is elhangzott: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, tehát az átcsoportosított pénzügyi keret tegye lehetővé a fejlesztéseket. A pályázati rendszerben olyan pontozási módszert alkalmaznak, amely azt is figyelembe veszi, hogy nagyobb vagy kisebb gyülekezetről van szó, továbbá mérlegeli, hogy eddig milyen energetikai beruházásokat végeztek. Végül a zsinat meghozta a döntést: Elfogadják ily módon a költségvetést, de nyilván, ha át kellett csoportosítani a pénzt, akkor valamire kevesebb vagy egyáltalán nem jut – jegyezte meg az esperes. Az egyházmegyék keretét kicsit megnyirbálták pont azért, hogy megmaradjon az a pénz, amit esetleg a váratlan helyzetekre fel lehet használni – hangzott a tájékoztatóban. Ihász Beatrix nagyon örül annak, hogy az országos Evangélikus Fejlesztési Irodában olyan szakemberek dolgoznak, akik az ötletelésen túl folyamatosan figyelik az adandó lehetőségeket és hathatós segítséget nyújtanak a gyülekezetek és a presbiteriumok számára felelős döntéseikben.

A beledi evangélikus gyülekezetnél csütörtökönként este öt órakor adventi esteket tartanak, ezenkívül kézműves foglalkozásokat szerveznek kicsiknek és nagyoknak más-más időpontban. A legkisebbek ezzel egy időben készülnek fel az év végi bemutatóra, illetve próbálják el a karácsonyi műsort. A nagyobbak is készülnek, mert szeretnék megajándékozni az időseket egy-egy asztali dísszel. Azokra a nyugdíjasokra is gondolnak, akik nem tudnak eljönni a templomba és távol maradnak az ünnepi rendezvényekről, viszont a gyülekezet fontosnak tartja, hogy érezzék a közösség szeretetét.
Ihász Beatrixnek a karácsonyi műsor szervezésében idén még több segítsége lesz Móricz Adrienn és Móriczné Anikó személyében, továbbá számítanak Seucz Andrea munkájára is. Decemberben derül fény arra, hogy kik kapják a szociális ösztöndíjat, illetve 24-én hirdetik ki a tanulmányi ösztöndíjban részesülők nevét. Ezt megelőzően a kuratórium dönt arról, hogy kinek a pályázatát támogassa a Beledi Evangélikus Egyházközség „Tégy a Tehetségekért” Alapítványa.

Beküldés dátuma: 2022. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés