Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A magyar kultúra tárgyi emlékeit kutatja

Gondos Béla a Gartai Népfőiskola Egyesület meghívására érkezett Kapuvárra, ahol a magyar kultúra tárgyi emlékeiről, ezen belül pedig a templomokról, várakról és kastélyokról tartott előadást. Eddig kiadott köteteit nem annyira művészettörténeti, hanem inkább idegenforgalmi megközelítésben írta meg, de mégsem útikönyvekről van szó – jellemezte maga a szerző a kiadványait. Az ismertető szövegek és a fotók a műemlékkutató gondozásában jelennek meg. A korábban újságárusként tevékenykedő Gondos Béla megemlítette írótársát, Horváth Zoltánt, aki a közös munkában kiadóként is közreműködik.
A népfőiskola előadója évtizedek óta, de nem hivatásszerűen foglalkozik a történelmi épületekkel. Magánemberként tett kirándulásai során annyira megragadták az élmények, hogy szerette volna jobban megismerni a témát. A magyarság szétszóródott emlékei után kutat a Kárpát-medencében, sőt egész Európában. A várak és a kastélyok mellett feljegyzi és lefotografálja az ábrázolásokat, a szobrokat, az idegen földben nyugvó hazafiak sírjait. A nyugdíjas könyvterjesztő ma már csak rendezvényeken árulja kiadványait, mellette viszont idegenvezetőként kalauzolja a turistákat. Szíve szerint sokfele menne, de útjai nagy részében az erdélyi tájakat érinti. Mint mondta: családja mindig is Budapesten élt, de a természetes érdeklődés nehezen befolyásolható.
Gondos Béla eddig megjelent közel húsz kiadványában más nagyobb földrajzi tájegységek is szerepelnek, de akkor érezné igazán jól magát, ha a teljes Kárpát-medencei műemlékkincset feldolgozhatná, amely szerinte negyven kötetet is megtöltene. Sosem próbálkozott a pályázatokkal, tehát tevékenységéhez saját erőből teremti elő az anyagiakat. Az olvasók érdeklődése nem hiányzik, de mivel csökken a vásárlási kedv, kicsit kockázatos a vállalkozása. Sikerként éli meg, ha előadásaival annyira felkelti az érdeklődést egy-egy épület iránt, hogy megindul oda a turisták hada. A kutató tudja, hogy terveit nem lehet egyetlen életpálya során maradéktalanul véghezvinni, de amíg tudja, folytatja a munkát.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 29.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek