Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A magyar történelem egyik legkiemelkedőbb diadalára emlékeztek Farádon

Történelmünknek van néhány olyan feledésbe merülő, elhanyagolt, kevésbé hangsúlyozott eseménye, amely saját korszakában viszont nagyon nagy jelentőséggel bírt. Ilyen a több mint 1100 évvel ezelőtt lezajlott pozsonyi csata, melynek emlékére rönkszobrot állítottak nemrég Farádon.

– Rendhagyó alkalom miatt jöttünk össze. A történelem egy elfeledett magyar hőstettét elevenítjük fel: ez a pozsonyi csata – mondta köszöntőjében Szalai Zoltán, Farád polgármestere. Azért vagyunk itt, hogy felhívjuk a figyelmet a méltánytalanul mellőzött, és ritkán emlegetett, a magyarok számára dicsőséget hozó ütközetre. Gyermekeink úgy nőjenek fel, hogy történelmünk minden mozzanatát ismerik.

– «Decretum, Ugros eliminandos esse», rendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak – így hangzott az akkor még csak 14 éves IV. Ludwig, Gyermek Lajos kiáltványa. Százezres sereggel, öntelten, legyőzhetetlenségének biztos tudatában vonult fel ellenünk Nagy Károly frank uralkodó. Nem volt véletlen e nagy hadi készültség, hiszen az akkori németség jól látta, hogy érdekeit mennyire veszélyezteti, ha egy ilyen jelentős katonai erőt képviselő nép gyökeret ver a Kárpát-medencében, mint Árpád népe. Meglepetésükre azonban a Kárpát-medence frissen rendeződött magyarsága iszonyú csapással vágott vissza. A 907-es esztendő áldás havának , ami július 4-e, és hetedik napjáig tartó pozsonyi csatában a támadó németek vesztesége jellemzően annyira súlyos volt, hogy több mint száz esztendeig tartózkodtak mindenféle magyarellenes hadmozdulattól – elevenítette fel Széles Sándor a kora középkor egyik legjelentősebb ütközetét.

A kormánymegbízott beszédében arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy még egy kiemelkedően fontos üzenete van a megemlékezésnek: „Hozzájárul az eltagadott, elfeledett, hiteles nemzeti történelemszemlélet helyreállításához.”
– Őrizzék közösen és adják tovább a következő nemzedéknek dicső történelmi múltunkat – hangsúlyozta Széles Sándor.

Farádon minden esztendőben megtartják a falunapot. Az önkormányzat nem akarja, hogy ellaposodjon a évente megrendezésre kerülő egész napos program, ezért mindig valamilyen történet köré szövi az ünnepi alkalmat, hogy ezáltal még egyedibb és megismételhetetlenebb legyen. A Hanyi nyár elnevezésű program idei aktualitását a pozsonyi csatára való emlékezés adta meg.
A Hanyi nyár elengedhetetlen része a főzőverseny, így bárki megkóstolhatta a zsűri által az első, a második és harmadik kategóriába sorolt, szabadban készült ételeket. Farád több mint tíz éve testvérkapcsolatot ápol Bart és Jányok községgel, így szlovákiai magyar barátaik is részt vettek a falunapi vigasságon. A focimérkőzést Tonkó Sándor emlékére rendezik meg. A vándorserleg mindig az adott évben győztes csapathoz kerül. A gyerekeknek ingyenes játékok tették feledhetetlenné a Hanyi nyár nevű programot.

Beküldés dátuma: 2016. 08. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés