Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A makketező fiú idővel nagy gépre szállna

Tuba Bence makettjei és legófigurái lassan kinövik jelenlegi helyüket. A középiskolás nem nagyolja el hobbiját sem, ezért néha egy teljes hetet is rászán az apró tárgyak elkészítésére. A félig-meddig alkotótevékenység legizgalmasabb része az összeszerelés és a festés.

A mezőgazdasági gépésztechnikusnak tanuló Tuba Bence szabadidős elfoglaltságairól mesélt a televízió nézőinek. Egyik kedvelt elfoglaltsága a legóépítés, melyhez előzetes koncepció nélkül fog hozzá, hiszen menet közben úgyis kialakul a kívánt forma. Némileg tanulmányaival, illetve érdeklődési körével függ össze, hogy legutóbb Rába-Steiger traktort és kombájnt, valamint harckocsit rakott össze az apró elemekből.
Bence a makettezést öt-hat éve kezdte: első műve egy repülőgép volt, ezután pedig főleg harci járművek, teherautók, tengeralattjárók kicsinyített mását állította elő. A fiú általában rajz alapján kezdi a munkát, majd a sablonból kivágja az alkatrészeket, mely után a sorjázás, a reszelés és a díszítés következik. A kézügyességet igénylő tevékenységből sok időt visz el a festés, ezért a bonyolultabb mintáknál néha édesanyja veszi át ezt a feladatot.
A harmadikas tanuló egyik kedvence működőképes repülőgépmodellje, melyet részben maga rakta össze. Első felszállásra alkalmas gépét sajnos összetörte, ezért répcelaki ismerőseitől leste el a mini repülő szakszerű irányítását.
A sokoldalú beledi fiatalember mindezek mellett a lövészetet is gyakorolja. Eddigi versenyein FÉG 68-as kispuskával tíz lövésből 50-70 köregységet ért el az 50 méteres távon.
A csornai Csukásba járó diák nyári gyakorlatát az egyik beledi mezőgazdasági cég gépműhelyében töltötte. Az egyszerűbb feladatokat egyedül is el tudta végezni, a bonyolultabb műveleteknél pedig a tapasztaltabb mesterek segítették.
A széles érdeklődési körrel rendelkező fiatal ilyen előzmények után is képes volt meglepetést okozni: megragadta őt a mozdonyok látványa, ezért gyakran fényképez a pályaudvaron. – Mivel jól keresnek, gondoltam, elmegyek mozdonyvezetőnek – tette hozzá Bence, akinek úgy tetszik a vasút, ahogy a mai formájában megismerte.

Beküldés dátuma: 2017. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play