Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A megvalósult szili álom: teljes felújítást kapott az általános iskola

Nem biztos, hogy minden diák felhőtlenül örül a következő megmásíthatatlan ténynek: indul a 2010-2011-es tanév őszi szemesztere. Kicsik és nagyok, tanárok és szülők gyülekeztek az iskola udvarán, jelezve, hogy véget ért a nyár, és kezdődnek a tanulással teli szorgos napok. A rendezvénnyel párhuzamosan lezárult a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében  kiírt “A szili mikrotérségi iskola fejlesztése” című projekt. Lengyel Lajos, Szil polgármestere elmondta, hogy az eredeti tervek szerint 223 millió forintból  valósult volna meg a beruházás, de az időközben bekövetkezett áremelkedés miatt ennek összértéke végül 244 millió lett. Az önkormányzat a hiányzó forintokat részben az áfa-visszatérítésekből fedezte, valamint 10 millióhoz jutottak az Önerő Alapra beadott pályázaton, a 21.századi igényt kielégítő sportudvar létesítésére pedig 15 millió forint rövid lejáratú hitelt vettek fel, mert abban bíznak, hogy pár éven belül ki tudják gazdálkodni. A falu első embere megállapította: A megfelelően képzett  pedagóguskar állománya biztosított, ezért minden feltétel adott az ifjúság testi és lelki fejlődéséhez.
Náray Lajosné, az iskola igazgatója körbekalauzolta kollégánkat a csodaszép épületben. Megmutatta a mozgássérült tanulók által is könnyen használható liftet, a felújított öltözőket, vizesblokkokat, az igényesen kialakított portahelyiséget. Igencsak ráfért a korszerűsítés az 1982-ben épült tornateremre: a régi ablakokat újakra  cserélték, valamint felújították a tetőszerkezetet és a padlózatot. Egymás mellett található a kézműves és a közösségi szoba. Utóbbi a néptáncos tanulók gyakorlóhelye is lesz. Az új bútorzattal felszerelt nyelvi laborba pályázat útján szeretnének eszközöket szerezni. - Érdemes lesz benézni a könyvtárba is - invitálta televíziónkat az igazgatónő, aki szavakat sem talál arra, hogy milyen csodálatos a bibliotéka. Ezzel kapcsolatban már csak egy óhaja van: minél több olvasó töltse meg a helyiséget. Az informatikateremben működő 24 számítógép egy része modernebb, s bízva a pályázatokban, a többi hardvert idővel kicserélik. A gyerekek szeptember 1-jétől igénybe vehetik a gumitéglából épült korszerű kézilabdapályát, a parkosított játszóteret, ahol különböző udvari játékok kaptak helyet. A telek legvégén  alakították ki a komposztálásra alkalmas sarkot, mellette  azt a “tudatos kert “-et, melyben tájjellegű növényeket ültetnek.
Náray Lajosné az évnyitó ünnepségen arra kérte a gyerekeket, hogy miközben egymást segítik, kövessék tanáraik útmutatását, mert a sikert apró napi igyekezetekből lehet felépíteni.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 15.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek