Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A megyei önkormányzat megváltozott feladatairól beszélgettünk

2012. január 1-jével átalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, mely az intézmény esetében elsősorban létszámbeli karcsúsodást jelent. A huszonhat fővel dolgozó szervezet feladatköre is átalakult: miközben megszűnt a klasszikus intézményfenntartó szerepe, Kóczán Zoltán alelnök szerint még közelebb kerültek a megye 183 településéhez. A megyei önkormányzat apparátusa többek között területfejlesztési és idegenforgalmi feladatokat lát el, de hozzájuk tartozik a határon átnyúló kapcsolatok erősítése is, és ebbe az átfogó munkába bevonják a civil szervezeteket, a kamarákat és az egyéb társszerveket is. A helyhatóságokkal és a kormányhivatallal ugyancsak rendszeres párbeszédet tartanak fenn, s a felmerült problémákat közösen beszélik meg.
Visszatérve a területfejlesztésre: jelenleg az előkészítés fázisánál tartanak, hiszen hosszabb távra, egészen 2020-ig terveznek, mert szeretnék az eddig elmaradt fontos újításokat végrehajtani. A feladatokat mindenekelőtt rangsorolni kell, hisz anyagi háttér nélkül nem lehet előbbre lépni. Honnan lesz pénz az ütemtervben szereplő teendőkre? A kormány e célra szánt forrásait ki kell egészíteni az uniós pályázati támogatásokkal. Település szerte nagy jövőt látnak az ipari parkokban, illetve az oda betelepülő vállalkozásokban, melyek megélhetést nyújthatnak a helyi munkavállalóknak. A megyei közgyűlés alelnöke megemlítette Ausztriába ingázó honfitársainkat, akik a szomszédban kétszeres, háromszoros bérért dolgoznak, ezért az sem mindegy, hogy a letelepülni szándékozó cégek mennyire fizetőképesek.

Az intézményrendszer átszervezése az ún. jó állam megteremtését célozza meg, mely elsősorban takarékos működést jelent. A megyei alelnök utalt a múzeumokra, a könyvtárakra, a levéltárakra, amelyek a településekhez fognak kerülni, de a megyei önkormányzat is jól példázza az olcsóbb államot, mert ötvenhárom fő helyett huszonhat ember látja el a feladatokat. Tizennyolc intézmény került megyén kívüli kezelésbe, melyek közül Kóczán Zoltán a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet alá rendelt Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat, mint az egyik legfajsúlyosabbat említette. A többi egységet a Győr-Moson-Sopron Megyei Intézménykezelő működteti, de ez a megoldás közel sem végleges, hisz bármikor megváltozhat, és bizonyos intézmények a minisztériumok alá sorolódnak – derült ki a riportból.
A kapuvári fürdőfejlesztést két döntés fogja meghatározni: politikai és gazdasági. Az előbbire jellemző, amikor a ’70-es években kiépítették a Vas megyei Bükfürdőt. Kóczán Zoltán úgy véli, hogy Győr-Moson-Sopron megyében  ehhez hasonló kezdeményezésre van szükség, mert Hegykő, Kapuvár, Csorna, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár és Győr mind-mind számításba jöhet, továbbá a határ közelsége, hisz onnét is jöhetnek fürdővendégek. Ebben az esetben nem a szezonális üdültetésről, hanem az egészségturizmusról beszélünk, mert megyénk rengeteg olyan természeti kinccsel rendelkezik, amely vonzó lehet a távolabbról érkezők számára.
Kóczán Zoltán megyei közgyűlési feladatai mellett Kapuvár érdekeiért lobbizik, ami a város önkormányzati képviselője szerint teljesen természetes, hisz az ő feladata, hogy mindent megtegyen Beküldés dátuma: 2012. 07. 04.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play