Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A mentők ritkán kapnak köszönetet, pedig nagyon rászolgálnának

A győri irányítóközpontból helyszínre küldött esetkocsi több szempontból is eltér a szokványos mentőautóktól - mondta Őzse László - mert többen ülnek ebben a járműben: orvos vagy mentőtiszt, szakképzett ápoló és gépkocsivezető alkotja a kíséretet, ugyanakkor a felszerelése is sokkal bonyolultabb. Sajnos, az ilyen típusú gépkocsiból elég kevés van, ezért a rohamkocsikhoz hasonlóan elsősorban a súlyos és életveszélyes betegeknek az ellátására van fenntartva. A mentőtiszt pozitív fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben bővült a mentők felszerelése. Gondosan rögzítették a jármű oldalára azt a kombinált készüléket, mely defibrillátort, pacemakert és EKG-t (elektrokardiogram)tartalmaz. Az eszköz nagyban megkönnyíti a páciens szállítás közbeni vizsgálatát, mert  azonkívül, hogy rögzítik a szív elektromos aktivitását, képesek a beteg vérében lévő oxigén mennyiségét  is mérni. Amennyiben gyermek életkilátásain kell javítani, speciális átalakítóval a kisebbek újraélesztésére is alkalmassá lehet tenni a defibrillátort. A szívritmus-szabályzó pacemakerrel szintén a jó irányba befolyásolják a beteg állapotát. A beteg alapos megfigyeléséhez nagyon fontos készülék még a lélegeztetőgép. A hagyományos szállítójárműnél sokkal komolyabb gyógyszerkészlettel látták el az esetkocsit, melyben helyet kaptak az első beavatkozáshoz szükséges orvosságok: ritmuszavar-ellenes pirulák, speciális kábító és fájdalomcsillapítók, görcsoldók, hányáscsillapítók. A mobil orvosi táska laikusok számára kicsit ijesztő, de  csupa hasznos dolgot tartalmaz. A reanimációs tárolóba olyan berendezések kerültek, amelyek a súlyos, életveszélyes állapotba került beteg ellátásához kellenek, mint a különböző maszkok, lélegeztető ballonok, leszívó katéterek, fecskendők, infúziók és  intubációs szett. A kocsiban úgy helyezték el a dönthető magasságú,  professzionális hordágyat, hogy körülötte jól tudjanak dolgozni a szakemberek.
Őzse László megjegyezte: sokszor kérdezik tőlük, hogy mennyire hálásak a megmentett emberek. - Nagyon ritkán kerülök később kapcsolatba a betegekkel illetve sérültekkel - fogalmazott a csornai mentőállomás szakdolgozója, aki szerint munkájának talán éppen ez a varázsa, hiszen kicsit névtelen marad az, aki életeket ment. Nyilván minden kolléga örülne a köszönő szónak, de ők legbelül dolgozzák fel a történteket, és tudják, hogy megtették, amit kellett. Őzse László nagyon jól megfogalmazta a benne zajló gondolatokat, amelyek más  szakma háttérdolgozói számára is ismerősen hangozhattak: az elégedettség nyugalomra inti az embert, így az illető  azonnal képes továbblépni, és mindig az aktuális  feladatra koncentrálni.
Az 1975-ben ápolóként kezdő Éliás Mihályt az elsősegélynyújtás mindennapos gyakorlatáról faggattuk. A főiskolai végzettségű mentőtiszt azt javasolja, hogy lépjünk kapcsolatba a beteggel, ha pedig már fekvő helyzetben találunk rá, ki kell zárni az eszméletvesztés állapotát: amennyiben egyetlen felszólításunkra sem  reagál, a vállánál fogva kell megrázni.  Miközben megérkezik a szakszerű segítség, figyeljük meg a légzését.  A mellkast  3-5 cm-re kell  benyomni, hogy hatásos legyen az újraélesztés. Harminc kompresszió után következik a szájon át történő befúvás, majd folytatni kell a megkezdett összenyomást. A végtagok, a hastájék, a medence és a mellkas áttapintásával lehet diagnosztizálni az esetleges sérüléseket. Csak ép gerinc esetén fektessük embertársunkat stabil oldalfekvésbe, és várjuk meg a mentők kiérkezését. Csornán huszonkilencen teljesítenek szolgálatot: négyen mentőtisztek, tizenegyen gépkocsivezetők és ugyanennyi ápoló, valamint három részmunkaidős orvos - tájékoztatott a mentőállomás vezetője. A győri szervezőkhöz beérkező segélyhíváskor megkérdezik a legfontosabb adatokat, és ezek alapján dől el, hogy milyen szintű egységet  kell küldeni a betegnek. A csornai mentők körzete a régi csornai járás területének felel meg, mely a kapuvári kórház aktív ágyainak megszüntetése óta bővült néhány faluval. A csornai mentőállomáson héttől tizenkilenc óráig három gépkocsi működik, melyből egy eset és két mentőjármű, éjszaka és hét végén utóbbiból eggyel kevesebb teljesít szolgálatot.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés