Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A mozgás maga az egészség: Kapuváron egyre népszerűbb sportág a karate

Időben megtépázott versenyszezon, rengeteg online képzés, egyre több sportoló – a Castrum SC háza tájának 2021-es összefoglalójára Pantelics Péter vállalkozott. A sportegyesület elnöke tisztában van azzal, hogy a fizikailag jól képzett harcosnak mentálisan is toppon kell lennie.

Óriási sportpolitikai lépés volt a Castrum SC Kapuvár részéről, amikor felvette a kapcsolatot a Nemzeti Kézilabda Akadémiával. Ennek köszönhetően a gyerekek első osztályú körülmények között edzőtáboroztak a NEKA balatonboglári kollégiumában, illetve sporttelepén tavaly nyáron.

Intenzív készülés, ráhangolódás a versenyre, majd a végén nem lesz semmi az egészből. A kapuvári karatésok is átélték párszor ezt a koronavírus-járvány miatt kialakult kellemetlen helyzetet. – Ezt kiküszöbölve, megrendeztük ősszel a Castrum Kupa Csipeszharc és Karate versenyt az óvodásoknak, utána pedig az utánpótlás korosztály mérte össze tudását. Már az óvodásaink is tatamira léphettek a hazai pályán, bírók előtt a nagyokkal együtt. A motivációs verseny végén Kapui Pál jóvoltából csülkös bablevessel zárult a nap. A sikeren felbuzdulva Répcelakon is volt egy utánpótlás verseny. A Debrecen-kupán való részvételért kicsit messze kellett utaznunk, mely a romániai és litván Európa-bajnokságra való kvalifikációs versenye volt. A 3 danos karate mester szerint szépen szerepeltek a castrumosok. – Ugyan látszott, hogy be vagyunk „rozsdásodva”, de természetes dolog ennyi versenyszünet után – tette hozzá. A Nagyváradon megrendezett EB-n Fandák Ajándék és Serfőző Hanga vett részt. Mindketten az ötödik, nyolcadik helyen végeztek. A
2022-es súlycsoportos világbajnokságra szóló kvalifikációs megmérettetésre, a litvániai Európa-kupára Pantelics Bence kapott meghívást kata (formagyakorlat) versenyszámban. A Castrum SC kiváló sportolójának mikor már a legjobb 4 közé jutás volt a tét, sajnos feszültségét, győzni akarását nem sikerült mentálisan oldania, így a bemutatott Seipai kata-ban egy megingás is elég volt, hogy ezúttal lemaradjon az EB dobogójáról. Az utánpótlás csapat várpalotai részvételére már nem került sor, mert elmaradt, majd nem sokkal ezután lezárult a versenyszezon. Decemberben az ovisokat meglátogatta a Mikulás, aki együtt karatézott a kicsikkel.

Ugyancsak a pandémia következménye, hogy a képzések java része átkerült az online térbe. Azért a szokásos módon tartották meg a mátraházi szakmai fejlesztési programot, valamint a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központtal közösen szervezett mentális képzés, melyen tizenöten vettek részt. A táplálkozási tanácsok és sportpszichológiai előadások egyaránt nagy hasznára váltak a fiataloknak. 2021 végén a járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket betartva rendezték meg az évzáró vacsorát.

Pantelics Péter úgy gondolja, hogy a COVID a sok rossz mellett azért valami jót is hozott: egyre nagyobb érték az egészség, melynek megtartásához, illetve megszerzéséhez a sport egyértelműen hozzájárul. A 120 fővel működő Castrum mára jócskán kinőtte magát, mert az 1983-ban karate csapatként induló egyesület napjainkban több szakosztállyal működik. Több korosztály képviselői gyakorolhatják a karatét, az arra vállalkozók kipróbálhatják a röplabdát, de funkcionális edzést is tartanak a munkában megfáradt TITAN hölgyeknek és uraknak.

A december végi, január eleji övvizsgákat követően, illetve a szilveszteri pezsgős dugó kirepülése után januárban szinten azonnal megkezdték az edzéseket, mert a Castrum vezetője azt vallja, hogy sokkal célravezetőbb megtartani az elért formát, mint leereszteni és újból feljönni a megfelelő szintre. Náluk a tanévközi szünetekben és nyáron sincs leállás, hiszen ilyenkor még több ideje marad a gyerekeknek a mozgásra.
– Készülünk, mert 2022-ben várnak minket a versenyek, a felnőtt magyar bajnokság és az Európa-bajnoki megmérettetések, diákolimpiák.

Beküldés dátuma: 2022. 01. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play