Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A művészeti alkotás szépsége és mondanivalója igényességre nevel

A művészet elválaszthatatlan az embertől – vallják a csornai Széchenyi-iskola nevelői, és ennek szellemében adtak teret annak a sok-sok fafaragásnak, amely feleleveníti a magyar népballadákat, a jeles történelmi személyek, írók és költők életútját. Ők valamennyien példaképek, mert munkásságukkal és hitvallásukkal a hazaszeretetre nevelnek. Közéjük tartozik a hagyományőrző székely családban született Salló István, aki ifjúkorát olyan közösségben töltötte, ahol a művészet évezredek óta a mindennapi élethez tartozott – mondta Némethné Andorka Klára, a Széchenyi-iskola nyugalmazott pedagógusa. Az erdélyi származású művész tudta, hogy az anyanyelv megőrzése mellett a tárgyi kultúra művelése is végszükséglet. Színjátszóköröket, dalárdákat, népművészeti tanfolyamokat, kiállításokat szervezett, de legjobban faragni szeretett – tette hozzá a rajztanár.
Salló István 1980-ban, baráti kapcsolatok révén, a Zólyomi család segítségével mutatkozott be gyűjteményes kiállításával Csornán. A város felfedezte benne a közérthető művészt, így néhány év alatt domborművei benépesítették a település intézményeit. A Széchenyi István Általános Iskola akkori igazgatójának, Hudy Endrének a felkérésére az alkotó elkészítette a Kmety-emlékfalat a csornai csata tiszteletére, majd sorra érkeztek a további szebbnél szebb művek. A legnagyobb domborművet, 21 m2-es Árpád-házi királyokat a millennium évfordulóján avatták fel.
– Salló István alkotásai egyszerre tanítanak a művészet tiszteletére, jeles személyek ismeretére és emlékének megőrzésére, az értékek megbecsülésére, magyarságunk büszke megvallására, egyszerűen a hazaszeretetre – hangzott az ünnepségen.
A csíksomlyói fafaragó nem a Rábaközben született, mégis a város alkotója lett, ezért 1987-ben megkapta a Pro Urbe Csorna emlékérmet, idén november végén pedig a Széchenyi-iskolában felavatták  a róla készült emlékfalat, hogy az itt élők ne feledjék, kinek köszönhetik az alkotásokat.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 14.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play