Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A pályakezdő író mentort keres

Csillag Katalint leköti az olvasás, ezért gondolt egyet, és mint író is szerette volna kipróbálni magát. A verseket kevésbé tartja a barátainak, de úgy érzi, a prózában otthonosabban mozog. Rengeteg kutatás és kitartó munka után talált rá kiadójára.

A beledi általános iskola ötödik osztályában nyelvtant és irodalmat tanító Csillag Katalinnak pályakezdő íróként nincs könnyű dolga, hisz többnyire magára van utalva. Kitartó kutatás után bukkant rá jelenlegi kiadójára, mert a befutott írókkal ellentétben őt még nem kapja fel annyira a média. Csak elvétve akadnak olyan kiadók, amelyek a fiatal pályakezdő szerzők felkarolásával foglalkoznak.
A nagykanizsai születésű, szárnypróbálgató írónő első műve Zala megyében látott napvilágot. Ezt a kötetet arra szánta, hogy saját írói vénáját tesztelje általa, így csak barátnője forgatta a lapokat. A könyvírásnak 2014-ben állt neki komolyabban, ami néhány hónap múlva meghozta az eredményt: az egyik kiadó vállalta a Rokoni iszony című kötet megjelentetését. A szerző az ún. fejlődésregények közé sorolta saját művét. A cselekmény két rokonságban álló hölgy acsarkodásáról szól. A történet végére kiderül, hogy a viszályból melyikük kerül ki győztesen, illetve ennek okaira is megadja a választ. A főhős képes saját javára fordítani a negatív élményeket, hogy aztán kiegyensúlyozott felnőtt váljék belőle.
Csillag Katalin a főiskolai évek alatt írt novellájával mély érzelmi hatást tett tanárára, aki biztatta a tanító szakos diákot
– Az életből vett szituációkra alapozva, egy-egy megfigyelt eseménysorból kiindulva, de mindenképpen egy mondanivaló köré építem a műveimet – mesélte a beledi írónő. Konkrét személyek neve nem hangzik el könyvében, de a megtörtént dolgokból építi fel a szituációkat, és a következtetések levonása után fűzi össze egységes egésszé – tette hozzá.

A szakmai továbblépést a rengeteg olvasásban látja, de azt sem tartja kizártnak, hogy felvegye a kapcsolatot egy ismert íróval. Addig is szeretné érzelmei tárházát azáltal bővíteni, hogy alaposan megfigyeli az élet apró rezdüléseit. Észleléseit természetesen tollba foglalja.
Témaválasztásában közvetlen környezete is befolyásolja, de úgy véli, hogy a közérdeklődésre számot tartó események feldolgozásánál, vagy a megszokottól eltérő történet megírásakor sem árt valami fontos mondanivalót, esetleg plusz érzést belevinni.
Csillag Katalin gyakorló pedagógusként észreveszi a tehetségesebb diákokat. Egyik tanítványa már bejelentette, hogy írással szeretne foglalkozni. Az iskolaújságba a tanulók írják a meséket, melyek közül a legjobb elbeszéléseket válogatja ki a tanító.

Az írás nem csupán az elhatározáson múlik, hiszen sok minden befolyásolja. Amikor Csillag Katalin késztetést érez minderre, a külvilág kizárásával, négy-öt órán keresztül szövi a történeteket. Az elvált szülők gyermekének életével foglalkozó következő műve már túl van a kiadó általi lektoráláson, és alig várja, hogy a beledi könyvtár látogató is kézbe vehessék.

Beküldés dátuma: 2016. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés