Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A pályázati összegekkel megduplázódik Vásárosfalu költségvetése

Az 1985-ben 600.évfordulóját ünneplő Vásárosfalu polgármestere elmondta: a község régi múltra tekint vissza az írásos dokumentumok szerint, és mint neve is jelzi, hajdanában vásári központként működött. Méretét tekintve nagyobb volt mint Beled, és hogy pontosan mi okból, az nem derült ki, de a lakosság egy része inkább a szomszéd helység felé orientálódott. Az emberek főleg mezőgazdaságból éltek, de az őszi munkákra segédmunkásokat szerződtettek, az értelmiség viszont eljárt máshova dolgozni. Molnár Sándor megjegyezte: Vásárosfalu nagyon összetartó település, s korukat megelőzve, már a téeszesítés előtt próbáltak a gazdák csoportosan tevékenykedni. - Nagyon jól sikerült Rákóczi TSZ alakult itt helyi vezetőkkel, és az volt a jelszavuk, hogy úgy gazdálkodjunk, mint a magunkéval - mesélte a riportalany. Az akkori városvezetők ezt nem nézték jó szemmel, ezért 1963-ban összevonták őket az edvei és a rábakecöli gazdasággal, melynek az lett a következménye, hogy a fiatalság nagy része átpártolt az iparhoz, vagy jövőkép hiányában elvándorolt más településre. A ‘90-es évekre kezdett helyrerázódni a falu, de a lakosság létszáma 130 körülire fogyatkozott, ami napjainkban azért eléri a 180-at. A foglalkoztatás bővülésébe túlságosan nem élik bele magukat, de a 86-os főút melletti, ipari területnek kijelölt önkormányzati földek hátha megtetszenek valakinek. Munkahellyel korábban sem tudták “megkínálni” a fiatalokat, de ingyen házhellyel igen, valamint napjainkban  250 ezer forint támogatással segítik az ingatlanok vásárlóit. Az egybekelő helyi párok házasságkötésük alkalmával 50 ezer forint egyszeri kiegészítésben részesülnek, a gyermekáldást pedig újabb 25 ezer forinttal “honorálják”. Óvoda és iskola sajnos nincs a faluban, de ha lenne is egy csoportra való gyerek, őket hamar beszippantja Beled. Vásárosfalu 1996-ban az elsők közt nyert pályázaton iskolabuszt, s azóta már a másodikat koptatják a szomszéd intézménybe járó gyerekek. Molnár Sándor ismertette a községben működő intézményeket: családsegítő és falugondnoki szolgálat működik, utóbbi jó részt a kisebbek szállításával és az idősek patronálásával van elfoglalva.
A polgármester sikertörténetnek nevezte, hogy annak idején bevezették a telefonszolgáltatást, ami régen nagy szónak számított. A gáz mellett a szennyvízelvezetést is megoldották, ráadásul úgy, hogy utóbbi egyetlen fillérjébe sem került a lakosságnak. Vásárosfaluban örülnek a Molnár Elektronikai Kft.korszerű és komplex szolgáltatás nyújtó beruházásának. A korábbi rendszeren sűrűn előfordult  műszaki meghibásodás, de legalább nézhették az adásokat, az új, digitális csomagokat is kínáló szélessávú internetezésre alkalmas kábeltévéről a polgármester viszont csupa jó véleményt hall a lakosságtól. - Nagyon jó a kép, nagyon jó a szolgáltatás, és aránylag olcsó - jegyezte meg Molnár Sándor. További fejlődést jelent a falunak, hogy a Fő utca új burkolatot kapott, Leader-pályázatból ravatalozót építettek, idén pedig alapítványi közreműködéssel harangot szeretnének felállítani a temetőben. Egymillió forint önerőt biztosítanak a kerékpártárolóra, de a község végén lévő szemétlerakó rendbe tételére nem kell áldozniuk, mert ezt a feladatot nyolcmillió forintos támogatásból fogják megoldani. A település vezetője nem bánja különösebben, hogy sikertelen a templom környékének parkosítására beadott alapítványi pályázat, mert mint mondta, ha nem egyezik a helyiek szándéka és a tervekben foglalt elvárás, akkor jobb, ha nem is vágnak bele.
A tavalyról áthúzódó hitel kicsit elkedvetlenítette év elején a képviselő-testületet, mivel a község költségvetése nem nőtt, és nem is csökkent az előző időszakhoz képest, mindjárt pozitívabbnak látták a történetet. Általában komolyabb fejlesztésre nem jut Vásárosfalun, de azért mindig megtakarítanak valamennyit a működtetésre szánt összegből. - Annyi pályázatot nyertünk, hogy körülbelül megduplázzuk a költségvetésünket. A nyárbúcsúztató fesztivált idestova tíz éve megrendezik a településen, és úgy néz ki, hogy idén sem szakad meg a hagyomány, mert 1,5 millió forintot nyertek erre a célra Leader-pályázaton. A pénteki napon kezdődő találkozón amatőr zenekarok mutatkoznak be, és kétévente a testvérfaluból, Székelyvajáról is érkeznek vendégek. Az augusztus végére tervezett fesztiválra már megegyeztek néhány fellépővel. Idén nyáron még nagyobb szabású lesz az ünnepség, hiszen magyar állampolgárságot igazoló okmányt is átadnak az erdélyieknek.
A település érdekessége, hogy egy kilométeren belül van a helység legtávolabbi része. Molnár Sándor leszögezte: sok idegenforgalmi látványosság nincs a faluban, de azért nem olyan rossz az  elhelyezkedése, és ha az Ausztria irányából induló kerékpárút lejönne eddig úgy, hogy Vásárosfalu és Rábakecöl mellett haladna tovább a Balatonig, akár még turistacsalogató kirándulóhely is lehetne a környék. Megmutatnák a látogatóknak a régi haranglábat, ezenkívül múzeum létrehozásával is kacérkodnak, de tavasszal és nyáron önmagában is szép a természeti táj errefelé.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés