Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Rábaközben járt Lengyelország budapesti konzulja

A lengyelek és a magyarok között nagyon szoros a kapcsolat, amelynek megtartásához Andrzej R. Kalinowski  is szerene hozzájárulni. Hazája sosem felejti el nekünk, hogy a II. világháború európai kezdetén az ő oldalukra álltunk.

A minap Jobaházára látogatott Lengyelország budapesti konzulja. Andrzej R. Kalinowski rábaközi körútja egyik fontos állomásának tekinti a Csornától nyolc kilométerre lévő községet, mert tudomására jutott, hogy értékes tárgyi és  szellemi hagyatékra lelhet ezen a vidéken, ezenkívül többen az emlékeikben hordozzák, s épp ezért a szívügyüknek is tekintik a 75 évvel ezelőtti eseményeket. A nagykövetség kutatást folytat azon lengyel származású katonák után, akik házasságkötésük révén itt maradtak hazánkban, s időközben magyar állampolgárokká lettek. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja olyan műemlékekről és tárgyakról is tud, amelyeket a lengyel menekültek ajándékoztak hálából a rábaközieknek. miseruha

Lengyelország idén szeptemberben ünnepi megemlékezést tart az 1939-es lengyel–német háborúról, melyben Magyarországnak kitüntető szerepe volt. Több mint százezer polgári menekült és katona talált otthonra hazánkban. A háború alatt a katonák továbbmentek a harcmezőkre, a civilek nagy része viszont hazánk északi és nyugati területein telepedett le.
A lengyel konzulátus mindent megtesz azért, hogy a fiatal generációk se felejtsék el: miként segítették a magyarok a lengyeleket.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek