Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Rábaközben járt Lengyelország budapesti konzulja

A lengyelek és a magyarok között nagyon szoros a kapcsolat, amelynek megtartásához Andrzej R. Kalinowski  is szerene hozzájárulni. Hazája sosem felejti el nekünk, hogy a II. világháború európai kezdetén az ő oldalukra álltunk.

A minap Jobaházára látogatott Lengyelország budapesti konzulja. Andrzej R. Kalinowski rábaközi körútja egyik fontos állomásának tekinti a Csornától nyolc kilométerre lévő községet, mert tudomására jutott, hogy értékes tárgyi és  szellemi hagyatékra lelhet ezen a vidéken, ezenkívül többen az emlékeikben hordozzák, s épp ezért a szívügyüknek is tekintik a 75 évvel ezelőtti eseményeket. A nagykövetség kutatást folytat azon lengyel származású katonák után, akik házasságkötésük révén itt maradtak hazánkban, s időközben magyar állampolgárokká lettek. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja olyan műemlékekről és tárgyakról is tud, amelyeket a lengyel menekültek ajándékoztak hálából a rábaközieknek. miseruha

Lengyelország idén szeptemberben ünnepi megemlékezést tart az 1939-es lengyel–német háborúról, melyben Magyarországnak kitüntető szerepe volt. Több mint százezer polgári menekült és katona talált otthonra hazánkban. A háború alatt a katonák továbbmentek a harcmezőkre, a civilek nagy része viszont hazánk északi és nyugati területein telepedett le.
A lengyel konzulátus mindent megtesz azért, hogy a fiatal generációk se felejtsék el: miként segítették a magyarok a lengyeleket.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play