Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Rábaközi Televízió riportja Hámori György polgármesterrel

Hámori György polgármester a helyiek megértését kérte a Kapuváron viszonylag nagy területet érintő felújítások miatt, hiszen a kaotikus közlekedési helyzet csak átmeneti, mert ha elkészül, a lakók birtokukba vehetik a megszépült városközpontot. A kivitelező a vállalt határidők betartásával azt szeretné, ha mielőbb átadhatnák a beruházást. A járások kialakítására vonatkozó törvény megjelenését hosszas társadalmi egyeztetés előzi meg. Kapuváron a jegyző koordinálja annak a csapatnak a munkáját, amely gyűjti és rendszerezi az erre vonatkozó észrevételeket. Az óvodát továbbra is a helyhatóság fogja működtetni, de az oktatási intézményeknél jelentős változás várható. A legutóbbi információ szerint a pedagógusok bérét az állam fizeti, az iskolaépületek fenntartását pedig lélekszámtól függően vagy az állam, vagy az önkormányzatok finanszírozzák.  A polgármester beszélt a hivatal dolgozóinak szabadságolási rendjéről is. A jó szervezésnek köszönhetően a kapuvári városházán zavartalanul intézheti a lakosság ügyes-bajos dolgait, miközben a köztisztviselők jelentős része a pihenőidejét tölti.

Hámori György tiszteletben tartja a képviselők véleményét, de pár gondolatban reagált Csákány Annamária képviselő asszony múlt havi nyilatkozatára. A jobbikos képviselő asszony többek között érintette az iparűzési adó témáját. Ezt a vállalkozókra kivetett általános kötelezettségű közterhet Kapuváron biztos, hogy nem fogják emelni, már csak azért sem, mert a törvényben meghatározott maximumon van. – A város az iparűzési adót az adóhatóságnak beküldött bevallások alapján szabja meg – fogalmazott a polgármester, aki elvben akár még egyet is ért a képviselői felvetéssel, mert szerinte sem jó, ha a multi cégek uralják a piacot a helyi vállalkozókkal szemben, de az önkormányzatok törvények alapján működnek, ezért nekik maradéktalanul be kell tartaniuk a szabályozókat. A képviselő asszonynak meg kell értenie, hogy a település nem akarja plusz adóval sújtani a hazai és ezen belül a kapuvári vállalkozókat, s mivel az általa felvetett ingatlanadót csak úgy lehetne bevezetni, hogy helyi vállalkozót mindenképpen érintene, a város vezetése nem tartja jónak ezt az indítványt. A képviselőnő azt is javasolta, hogy helyi vállalkozók szállítsák az étkezési alapanyagot a konyháknak. Hámori György a testületi ülésen, és más alkalommal több ízben elmagyarázta, hogy ezt a dolgot más szemszögből is nézni kell: lehet, hogy jó lenne a vállalkozónak, viszont többe kerülne a nyersanyagnorma árát megfizető szülőknek. Az intézmények vezetői felelős döntést hoztak, amikor olyan beszállítóval állapodtak meg, amely éven át garantálja a viszonylag alacsony árat.
A képviselőnő kifogásolta továbbá, hogy a testület az áprilisi ülésen 180 millió forintos eszközfejlesztést engedélyezett a kórháznak. Hámori György e téma kapcsán kifejtette, hogy ezt az összeget nem lehet másra fordítani, csak egészségügyi célra, ezért jobban jár a kórház a használhatatlan, amortizálódott berendezések cseréjével, mintha a meglévő forrást nem használná fel. A jobbikos képviselő attól tart, hogy az államosítás miatt nem maradnak helyben az újonnan beszerzett eszközök. A polgármester véleménye szerint pedig a kórház felhasználatlan pénze ugyanígy ki van téve ennek a feltételezett „veszélynek”, sőt, talán még hatványozottabban.
Megkezdődik a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás által felvett hitel törlesztése, de mivel a tényleges tevékenységet még nem ez a cég végzi, nincs bevétele. A probléma áthidalására a társult tagönkormányzatok – Kapuvárral egyetemben – közös pénzalapot hoztak létre, amit a vállalatnak öt éven belül kell visszafizetnie minden egyes településnek. – Igaz, hogy maga a szemétgyűjtés még nem indult meg, de a képviselő asszony helytelenül állította, hogy semmi sem történt Kapuváron, hiszen befejeződött a több százmillió forintos kistölgyfamajori rekultiváció, amiről a Rábaközi Televízió és a Rábaközi Magazin akkoriban részletes tájékoztatást adott. A polgármester képviselőnő azon kijelentését, miszerint a Kapukom ügyvezetője nem tudott elszámolni 20 millió forinttal, megalapozatlan kijelentésnek tartja. Nem lehet összehasonlítani a 2011-es tényszámot, az üzleti tervben szereplő kalkulált összeggel. Hámori György a Kommunális, Kommunikációs és Ipari Park Kft. elszámolását bíráló képviselőnőt megnyugtatta: nincs még egy olyan cég Kapuváron, de még a környéken sem, amely annyi alkalommal esett volna át komoly vizsgálaton, mint a Kapukom Kft.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek