Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A rendőrök éberségre intik a lakosságot

Mindenkinek hozzá kell szoknia, hogy bizonytalan világban élünk. Rég elmúltak azok a „nyugodt békeévek”, amiben az idősebb korosztály a gyermekkorát töltötte. Az átutazó bűnözőknek a nyitva hagyott ajtó kapóra jön, de sokszor a kulcsra zárt kapu sem jelent akadályt, ha be akarnak jutni az otthonokba.

Nyári időszakban a szabadságon lévők gyakran indulnak kirándulni, nyaralni, ezért több dologra is érdemes felhívni az emberek figyelmét. A legalapvetőbb, amit mindenképpen meg kell tenni, hogy az ajtók, ablakok zárva legyenek. Varga András szerint a bukóra nyitva hagyott ablak sem jelent biztonságot. Érdemes megkérni a szomszédokat vagy ismerősöket, hogy ürítsék a postaládát, mely ha tartósan megtelik, felhívhatja a bűnözők figyelmét a lakó nélküli házra A közösségi oldalak használóit is fokozott óvatosságra inti, mert sokan előszeretettel megosztják, amikor elutaznak otthonról, a lakcímet pedig könnyűszerrel ki lehet deríteni.
Az utazó bűnözők megjelenése örök slágertéma, ezért újból és újból előkerül a rendőrség munkatársával folytatott beszélgetésben. A rendőr főhadnagy elmondta: idegenekkel legfeljebb a kapuban érdemes szóba elegyedni, a lakásba nem szabad őket beengedni. Még ha csak néhány percre ugrunk át a szomszédba, akkor is be kell kulcsolni a bejárati ajtót.
A portékáikat kínáló utazó árusok egy része terepszemlének szánja a házalást, hogy meggyőződjön róla, hova érdemes társaival visszatérnie. Lehet, hogy néhányuk jó szándékkal érkezik, de a jólszituált házaló árusokban sem érdemes feltétlenül megbízni, hiszen így sokkal nehezebb érvényesíteni a termék jótállását.
A bűnelkövetők módszereit tekintve nincs új a nap alatt, de időnként azért változtatnak. Varga András szerint érdemes felfigyelni minden gyanús körülményre. Ha bizonytalanok magukban, hívják ki a rendőröket, akik majd igazoltatják a kétes személyeket. Akkor sincs semmi probléma, ha kiderül, hogy az illető teljesen „tiszta”, mert mehet tovább az útjára.
A telefonos csalók gyakran nyereményjátékot szervező mobilszolgáltató munkatársainak adják ki magukat, amikor a gyanútlan áldozatok a megadott kódszám beütésével nemhogy elesnek a várt pénzösszegtől, hanem tudtukon kívül mobilfeltöltést hajtanak végre az elkövetők telefonjára. Persze a bűnözőket is érheti meglepetés, mert többen telefonjukra rögzítik a csalóval történő beszélgetést, mely felkerül valamelyik videomegosztó portálra, ahol – akár trükkös telefonos csalás címén rákeresve – tanulságként szolgálhat bárki számára.
A nyári szünidő rengeteg veszélyt tartogathat a gyermekek számára. Az iskola végén a rendőrök a diákok bevonásával gyakorta felhívják a szülők és a pedagógusok figyelmét, hogy mire érdemes odafigyelni, illetve mire kellene felkészíteni a fiatalokat. A közlekedési szabályok fokozottabb betartásán kívül érdemes beszélni a fürdőzés, valamint a vízi közlekedés kockázatairól. A kisebbeknél a gyalogos és a kerékpáros forgalomban való részvétel jöhet szóba, a nagyobbaknál pedig már a segéd- vagy motorkerékpárral betartandó sebességhatárokra, elsőbbségi jogokra szükséges felhívni a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a gyalogátkelőhelyen gyalogosan a kerékpárról leszálva, azt tolva kell áthaladni. Amennyiben valaki az utat keresztező kerékpárúton szeretne áthaladni, akkor ezt megteheti a kerékpáron ülve, de a közlekedési jelzések, a járművek közötti elsőbbségadási szabályok figyelembevételével.A rendőr főhadnagy az autósoktól is nagyobb óvatosságot vár, hiszen gyakrabban találkozhatnak figyelmetlenül futkározó gyerekekkel. Tipikusan nyáron előforduló eset, amikor körültekintés nélkül szalad a guruló labda után a gyermek.

Beküldés dátuma: 2017. 08. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play