Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A rendőrség munkamódszereinek alakításától is jobb eredményeket remél

- Kapuvári rendőrkapitányság területének bűnügyi helyzete több évre visszamenőleg stabil.  Az elmúlt öt évben kivétel nélkül 70 százalék felett alakult a nyomozási eredményességi mutató - mondta Varga Krisztián rendőr őrnagy. Mivel a 2010-es esztendőről készült statisztika még nincs lezárva, pontos adatok nem állnak a rendelkezésre, de a bűnügyi osztályvezető beszámolt a részadatokról. A kapuvári kapitányság illetékességi területén tavaly összesen 307 regisztrált bűncselek történt. Minden 100 ilyen esetből 72 nyomozást eredményesen zártak le a rend őrei. Ezen belül az állampolgárok biztonságérzetét jelentősen befolyásoló bűncselekmények száma 156 volt. Ha tematizáljuk az eseteket, a legtöbb a vagyon elleni kategóriába sorolható. Életellenes, szakszavakkal kifejezve: a köznyugalmat erősen megzavaró bűncselekmény nem történt Kapuváron és környékén.
A téli hónapokra még mindig jellemző a falopás, melyet tavaly egyik ízben az erdészek jelentettek a rendőrségnek. Hét helyi lakos vett részt abban az akcióban, melynek következtében  lába kelt 10,7 m3,  összesen 63 ezer forint értékű fának. A rendőrség rendkívül gyorsan intézkedett, és a bejelentést követő nyolc órán belül le is foglalták az eltulajdonított holmit. Varga Krisztián megemlítette azt a 2010 nyarán történt esetet, amikor a városközpont egyik parkolójából tulajdonítottak el egy nagy értékű személygépkocsit. A helyszíni szemle, valamint az adatgyűjtés eredményeként hamar felmerült a gyanú, hogy a bejelentő és a tanú összejátszik. Sokat lendítettek a nyomozáson a térfigyelő kamerák, hiszen a felvételek nem rögzítették az előadott történetet. Hatóság elleni félrevezetés gyanújával jelentették fel az ügyészségen a bejelentőt és társát - hangzott a folytatásban. Nem sokkal az eset után a beledi Lila akác vegyeskereskedést érte betörés, ahonnét 30 ezer forint készpénzzel és az adósok listájával távozott a tolvaj. A gyanú egy helyi fiatalemberre terelődött, de az éppen megkezdett házkutatás során riasztották a rendőröket egy újabb helyszínre. A rabló 155 ezer forint készpénzt kényszerített ki a Mol-kút  kezelőjétől, akinek még az autóját is “kölcsön vette”a meneküléshez. Mivel egy Budapest felől érkező, tankolni szándékozó gépkocsivezető utána eredt az elkövetőnek, a csornaiakkal kiegészített rendőri csapatok Páli külterületén, a szántások mögött lévő erdős részen fogták el a menet közben öngyilkosságot megkísérlő személyt. Az üldözőket csak ekkor érte az igazi meglepetés, mert kiderült, hogy a vegyesbolt betörője és a benzinkúti rabló egy és ugyanaz a személy. Sima adás-vételnek indult az az eset, amelyben a nagy értékű személygépkocsit szemléző leendő vásárlók az autó igazi pótkulcsát lenyúlták, és helyette egy másikat hagytak hátra. Csak a tulajdonos éberségének köszönhető, hogy szerencsésen végződött a történet. Az álvevők Győrben szerették volna nyélbe ütni az üzletet, ezért a megyei kapitányság felderítő osztálya is bekapcsolódott az ügy felgöngyölítésébe. Az országos szintre kiterjesztett nyomozás során kiderült: nyolc rendbeli gépjármű és öt rendbeli orgazdaság bűncselekménye terheli a profi banda számláját, akikről azóta tudvalévő, hogy kivétel nélkül luxusgépkocsikra szakosodtak. A rendőr őrnagy egy újabb eset kapcsán elmondta, hogy a bűnelkövető nem kímélte a Berg Gusztáv Szakiskola tanulójának motorkerékpárját sem, de még időben lebukott az öntésmajori fiatalember, így a rendőrök meghiúsították a cross jármű átszerelését.
A rendőröknek néha meggyűlik a baja az ún.utazó bűnözőkkel, akik sokszor az ország másik részéről érkeznek a térségbe. A trükkös tolvajok magukat hivatalos személyeknek kiadva főleg az időseket károsítják meg.
Varga Krisztián osztályvezető családjában nem ismeretlen a rendőri hivatás, sőt, felesége és gyermeke is hamar megszokta az apuka elkötelezettségét, hiszen nősülésekor már egyenruhás volt. Az őrnagy kollégáival együtt arra törekszik, hogy még eredményesebb legyen a munkájuk.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés