Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A római rászorulók színtiszta magyar vendéglátásban részesültek

Idén januárban is feledhetetlen élményekkel gazdagodott a kapuvári küldöttség római látogatásakor. A karitatív jellegű utazás fénypontja az ételfőzés, valamint a pápai misén való részvétel volt.

A történet tavaly ilyenkorra nyúlik vissza, amikor a Kapuvári ÍzvadÁszok karitatív tevékenység keretében főzhettek a római szegényeknek. Magyar László, az ÍzvadÁszok vezetője felkereste a kapuvári polgármestert.
– Önkormányzatunk azonnal támogatta a kezdeményezést. Akkor én betegség miatt nem tudtam velük tartani, viszont Budai Imre alpolgármester képviselte a várost. A kapcsolatfelvétel és a tavalyi „produkció” olyan jól sikerült, hogy az ÍzvadÁszok újabb meghívást kaptak a Szent Egyed Közösségtől – fogalmazott Hámori György. Kapuvár vezetője elmondta, hogy a Szentszék által elismert csoport a világ sok helyén működik, mely elsősorban a szegények felkarolásával, ellátásával foglalkozik.
– Nagyon köszönöm mindenkinek, aki támogatta ezt az utazást, mert csak komoly összefogással jöhetett létre. A kapuvári önkormányzat a főszponzorok között volt. Az ÍzvadÁszokon kívül velünk jött Császár Antal, valamint Kiss M. Vencel, akinek köszönöm, hogy a főzéshez szükséges alapanyag nagy részét a rendelkezésünkre bocsátotta. A delegáció egyik legmeghatározóbb tagja Csikai Ferenc, aki legnagyobb ismerője Rómának. Füzi József szintén ott volt, hiszen ő az egész út marketingfelelőse – tájékoztatott a kapuvári polgármester, aki elmondta azt is, hogy az 1100 kilométeres utat gyors tempóban tették meg, de a program első és utolsó napja jórészt utazással telt el. A kapuvári küldöttség hétfőn reggel indult, és csütörtökön éjjel értek haza. Németh László atya biztosította a vendégek szállását a magyar tulajdonú, egyházi fenntartású Szent István Házban. A csoportnak felemelő élményt jelentett a pápa által celebrált mise. Az elmúlt időszak terrortámadásai miatt nagyon szigorú ellenőrzésen kellett átesniük, de egyébként is jellemző Rómára, hogy minden jelentősebb részét a katonaság védi.
Az ÍzvadÁszok étele vízkereszt napján, január 6-án készült el. A kapuváriak idén nem ebédet, hanem vacsorát tálaltak a rászorulóknak. Az utolsó falatig elfogyott a négyszáz adag ennivaló. Hámori György ehhez kapcsolódóan megjegyezte: Az asztaloknál helyet foglalók nagyon vegyes képet mutattak, mert a legelesettebbektől a látszólag jól szituált emberekig, sokan megfordultak a konyhán. Ma már az egykeresős római családoknak is meg kell gondolniuk, hogy mire fordítják szerény bevételüket. A dolog érdekessége, hogy egy Rómában élő magyar honfitársunk is megkóstolta az ÍzvadÁszok vacsoráját, mert a szakács végzettségű férfi jelenleg életének nehezebb időszakát tölti.
A vendégeket megtisztelte jelenlétével dr. Komlóssy Gyöngyi római konzul, akinek szintén nagyon ízlett a kapuváriak főztje. A diplomata asszony férje az Új Ember című egyházi újság tudósítója, ezért a lapban is megjelenik egy összeállítás a küldöttség római szerepléséről. A program nagy érdeklődést váltott ki az ottani médiából, ezért két országos olasz televízió is rögzítette az eseményeket, továbbá a Vatikáni Rádió is készített egy riportot.

A római utazást gasztronómiai szempontból Magyar László, az ÍzvadÁszok vezetője értékelte.
– Másodszor vendégeltük meg Róma szegényeit magyar ételeinkkel. A tavalyi tapasztalatokat felhasználva, idén már jóval felkészültebben mentünk. Semmit nem bíztunk a véletlenre, ezért saját eszközeinket és alapanyagainkat vittük – hangzott a nyilatkozatban.
A kapuváriak minden apró részletre odafigyeltek, tiszteletben tartva a más vallásúak étkezési szokásait, de még a lisztérzékenyekre is gondoltak. A muzulmánok tisztán marhapörköltet kaptak, a vegyes változatba pedig belekerült a sertéshús is.
Amíg a kapuvári csoport a pápai misén tartózkodott, Magyar László és felesége Magyarné Pócza Katalin, továbbá kislányuk, Rebeka, valamint Csikai Ferenc nekiláttak a főzés előkészületeinek.
Magyar László az ételek felszolgálását követően megkapta megérdemelt „jutalmát”, hisz nincs nagyobb öröm annál, ha közvetlenül láthatja munkája pozitív visszajelzését. A római szegények arcán tagadhatatlanul elégedettség tükröződött, mert a finom étel és a szíves vendéglátás sosem hazudik.

Komoly kapcsolati tőke lehet Kapuvár számára, hogy a római Szent Egyed Közösség égisze alatt végeztek karitatív tevékenységet a világvárosban, amire felfigyelt a nemzetközi sajtó is.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés