Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A röntgensugárzás fejlődéstörténete

Kapuváron, a Kossuth L. u. 10 szám alá, a volt rendőrkapitányság épületébe költözött a  röntgenmúzeum. A Boross János tulajdonában lévő gyűjteményt megbecsüli az önkormányzat, ezért a kórház állami kézbe kerülése után is szerették volna a kollekció különleges darabjait a településen tartani. A korábbihoz képest megnövelt területen és világosabb teremben helyezték el a tárgyakat, valamint az írott emlékeket, s a nagyobb helynek köszönhetően maga a kiállítási anyag is bővült.
A dokumentumok az elmúlt száz évre visszamenőleg felölelik a magyar radiológia fejlődéstörténetét, sőt, a látogatók kézbe is vehetik a szakmában nagy nevet szerzett, híres professzorok kiadványait. A gyűjtemény egyik különleges példánya a Magyar Radiológiai Társaság 1922-es évszámmal ellátott  bélyegzőjének pozitív-negatív kliséje.
A kapuvári tüdőgondozó egykori vezetőasszisztensének tárlata a pécsi és a debreceni orvostudományi egyetem képalkotó diagnosztikai szekciójáról érkezett fiatalokat elkápráztatta, hiszen ők ehhez hasonló berendezésekkel már biztos, hogy nem találkoznak a mindennapi gyakorlatban. A kiállítást korábban iskolás csoportok, különböző civil szervezetek és magánlátogatók egyaránt felkeresték Kapuváron. Boross János szeretettel várja az érdeklődőket: előzetes bejelentkezés a 06- 20/416-4963-as telefonszámon. Az sincs kizárva, hogy még tovább bővül a gyűjtemény, mert egyre több tárgyat és eszközt ajánlanak fel a lelkes tulajdonosnak, aki szerint kollekciója – magángyűjteményi formában – egyedülálló az országban.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés