Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A sajtok és készítőik küzdöttek egymással, és persze a fogyasztók kegyeiért

Az első időkben kizárólag Vitnyédre korlátozódó, majd lassan egyre szélesebb körűvé váló, idén már a tizennegyedik alkalommal megrendezett országos sajtversenyt a volt Esterházy-majorság területén tartották meg. Kóczán Zoltán  szerint a helyszín kijelölésére a csermajori intézmény a lehető legjobb választás volt, de mivel iskoláról van szó, meg kell említeni a gondokat is. Idén még a Győr-Moson-Sopron megye fenntartásába tartozó Ujhelyi Imre Középiskola 2012-től a Kormányhivatalhoz kerül, s a szakemberek azon dolgoznak, hogy az átadás zökkenőmentes legyen, és a tanintézmény megerősödéséhez vezessen. A megyei alelnök stratégiai fontosságúnak nevezte a tejágazatot, mely megérdemli a nagyobb figyelmet, s ebben a csermajori iskola szintén sokat tehet, hiszen az itt képzett kiváló szakemberek országszerte népszerűsítik  a minőségi sajtfogyasztást. A Kormány szándéka szerint ez a termék is bele fog tartozni azon alapvető élelmiszerek körébe, amelyeket a jövőben legkevesebb tizennyolc százalékos áfa terhel. Kóczán Zoltán a fűszeresebb ízek hódolója, így ennek megfelelően kóstolgatott a kínálatból.
Németh Zsolt tavaly is kameránk elé állt, hogy összegezze tapasztalatait a sajtversenyről. A sokszínűség és a sajtok gazdag tárháza lenyűgözően hat a látogatókra – jegyezte meg az államtitkár. Az impozáns környezet arra enged következtetni, hogy elhivatott pedagógusok munkálkodnak az agrár szakmunkásképzésben. A vidékfejlesztésért felelős politikus szerint a világszerte megfigyelhető, s időnként napvilágot látó nagy élelmiszerbotrányok is egyre inkább a hazai termék felé irányítják a vásárlót. A csermajorihoz hasonló rendezvények pedig azt demonstrálják, hogy jó minőségű a biztos forrásból származó, többszörösen ellenőrzött, helyben termelt táplálék, melynek fogyasztása révén, közvetetten az itthoni munkahelyek megtartását támogatjuk. Németh Zsolt általában kedveli a sajtokat, de ha a kedvencéről kérdezzük, akkor a füstölt változatot teszi az első helyre.
Széles Sándor kormánymegbízott több mint egy évtizede kíséri figyelemmel az egyre színvonalasabb sajtünnepet, mely az itt tanulókban is tudatosítja az általuk választott szakma komolyságát. Rövid távon nem, de nagyobb távlatokban számíthat a csermajori iskola a változásokra – derült ki az interjúból –, mely a racionalizálást és a gazdaságosságot helyzi előtérbe. A megyei önkormányzat mindent elkövetett az Ujhelyi Imre Középiskola működtetéséért, de a megszólaló szerint az intézménynek jobb gazdája lesz az állam, mert a helyhatóságoknál szélesebb körű lehetőségekkel rendelkezik. Az elkövetkezendő cél a helyi termelők által előállított piacképes áruk feldolgozási és értékesítési láncának bővítése, akár a szomszédos országig. Széles Sándor jó véleménnyel volt a csermajori üzemben előállított nagy sajtról, ugyanakkor a  lágyabb camembert típust favorizálja.
A versenybizottság tagjai úgy tapasztalták, hogy az előző évekhez hasonló, vagy annál magasabb minőségű termékek kerültek a bírálók asztalára 2011-ben. A huszonhárom cég által megmérettetésre beküldött sajtkészítmények negyven százaléka kisüzemekből vagy őstermelőktől származott. A házigazda csermajori tanüzem natúr, friss juhsajtja kiváló termék lett, továbbá a teasajtot és a “négy csermajori levelezős diák” által készített kézműves készítményt elismerő oklevéllel jutalmazták. A kapuvári Katicamajor kecskesajtja kiváló termék minősítést kapott, a zöldfűszeres friss kecskesajt pedig elismerő oklevélben részesült, s ugyanígy a Cserpes Sajtműhely Gréta nevű finomsága.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés