Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A sportcentrum inkább csak viszi az ikrényiek pénzét

A tavalyi költségvetés kidolgozása komoly fejtörést jelentett a 2010 őszén felállt ikrényi képviselő-testületnek, mert miután az egyik pénzügyes kolléga távozott a munkahelyéről, a munka teljes egészében rájuk maradt. A  helyi büdzsét nem sikerült hiány nélkül összeállítani, és tovább tetézte a bajt, hogy az eladatlan telkek értéke is szerepelt a költségvetésben. A sportcsarnokra felvett hitellel együtt így 24 millióra rúgott a deficit a 150 milliós költségvetéssel szemben. – Ez nagyon komoly hiány, ezért minden téren takarékoskodtunk – jelezte Németh Tamás polgármester. Első lépésként elrendelték, hogy az intézmények központi beszerzés keretében vásárolhatják a szükséges kellékeket a működésükhöz. A rászorulóknak az anyagiak helyett inkább természetbeni juttatásokat adnak, mint például a téli tüzelőt. Megszüntették a használaton kívüli telefonvonalakat, a fűtéskorszerűsítésre pedig egyelőre csak elképzeléseik vannak. Némileg javított a helyzeten, hogy 4 millió forintot nyertek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok pályázatán. Ikrény frekventált lakó-pihenő övezetében tizenegy építési telket jelöltek ki, amelyek egy részére a mostani szűkös helyzetben is sikerült vevőket szerezni, ami a népességszám gyarapodását is magával hozza.
A településen nincs hiány a civil szervezetekből, melyek az összes korosztály érdeklődési körét felölelik. Újraszerveződött a nyugdíjasok csoportja és az ifjúsági klub. Az idősebbekre minden munkában számíthat az önkormányzat, mely összetartja a falu népét. A község vezetője megemlítette azokat a fontosabb rendezvényeket, amelyeket tavaly sikerült megszervezni: Második világháborús megemlékezéssel kezdték az évet, tavasszal falunapot tartottak, “Tiszta udvar, rendes ház” vetélkedőt hirdettek, a védőnői szolgálattal megünnepelték az anyatejes világnapot, ősszel a családi napra gyűltek össze, és 24 “életfát” ültettek a településen. Az identitás növelésére  karácsony alkalmával ikrényi képekkel illusztrált naptárakat osztottak ki a bensőséges ünnepség résztvevőinek.
A sportcsarnokkal szembeni parkoló kialakítása több mint félmillióba került. Ikrényben évente négy-öt hektáros szabad területet kell gondozni kézzel, géppel és fűkaszával, ami nem kis összeget jelent. A virágosítási akcióval szebbé és rendezettebbé tették a települést – számolt be az eredményekről a polgármester.
Németh Tamás az önkormányzati intézményekkel kapcsolatban nem akart találgatásokba bonyolódni, hiszen az oktatás finanszírozása az államhoz kerül.
Az Abdával és Börccsel körjegyzőségben dolgozó ikrényi önkormányzat óvodáját évek óta társulásban üzemelteti, az 1-8. osztállyal működő iskola helyben  maradt, de 2011 szeptembere óta tagintézményként látja el feladatait. A nagyváros közelsége nem feltétlenül jelent jót, vagy legalábbis nem az összes területen. A kisebb gyerekeket szívesebben íratják be a lakóhelyen működő óvodába, emiatt bővíteni kell az épületet, de az iskolásokat inkább elviszik a megyeszékhelyre. A tornacsarnok nyújtotta sportolási lehetőség sem elég vonzerő arra, hogy a tanulók itthon maradjanak. Ikrénynek túl nagy falat a húszmillió forint éves költségvetéssel üzemelő és ötmillió bevételt hozó "Rábcatorok" Kulturális és Sportközpont, épp ezért állandó gondot jelent működtetése. A csarnokra felvett hitel évente több mint tízmillió forinttal terheli az önkormányzat bukszáját. Mivel eladni vagy bérbe adni az épületkomplexumot lehetetlen, mást nem tudnak tenni, mint a kisebb rendezvényekből befolyó pénzekkel kiegészítve megpróbálják a leghatékonyabban működtetni.
A hiány ellenére 2011-ben fenn tudták tartani a költségvetés egyensúlyát, idénre vonatkozóan pedig kitalálták, hogy milyen fejlődési trend szerint kellen haladniuk. Változatlanul első helyen szerepel a civil szervezetek támogatása, s amint fejlesztési pénzhez jutnak, neki kell állni a járdák felújításának. Legalább egy csoportszobával szeretnék bővíteni az óvodát, és családi napközi elindítását is tervezik. Folyamatos feladatot jelent a szigorú EU-s szabályok szerint kialakított játszóterek karbantartása, ezenkívül az elavult fűtési rendszerrel működő iskola épülete is rászolgál az állagmegóvásra. Egyelőre nem találtak megfelelő pályázati kiírást az ikrényi kastély kihasználására, ezért csak magánszemélyek bevonásával tudják elképzelni a korszerűsítését.
Ikrény első emberét a polgármesteri teendők nem érték meglepetésként, mivel korábban képviselő-testületi tag és pénzügyi bizottsági elnök is volt. A gazdaságilag elnehezedő helyzetet átmenetinek tekinti, amihez az emberek részéről több megértésre van szükség, hogy aztán végre bekövetkezzék a várva várt fejlődési időszak.

Beküldés dátuma: 2012. 02. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés