Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A szabadságharc résztvevői megmutatták, hogyan kell összefogni

Méltó módon, és a kis településhez mérten nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a 164 évvel ezelőtt történt március 15-i eseményeket Edvén, amelynek ugyan  nincs a szabadságharcban elesett hősi halottja, de közel harmincan vették fel a nemzetőri egyenruhát, az 1926 és 1929 között elrendelt összeíráskor pedig négy honvédet soroztak be a hadseregbe – idézte fel a régi eseményeket Imre László polgármester, aki hozzátette: A településen úgy döntöttek, hogy nem tartanak közös megemlékezést valamennyi nemzeti ünnepünkön, de március idusán minden hazáért áldozatot vállaló hős előtt tisztelegnek. Kolozsváry Sándor ‘48-as honvédhuszár és neje a falu temetőjében kapta meg a végtisztességet. Az ő dédunokájuk volt Edve első szabadon választott polgármestere, néhai Kolozsváry Ernő.
A se iskolánk, se óvodánk kijelentésével  arra utalt a polgármester, hogy nélkülözik az értelmiségi gyűjtőbázist a településen, de ennek ellenére nívós ünnepségeket szerveztek. A társadalmi munkából sokan kivették a részüket, ezért sikerült ilyen szépen a mostani megemlékezés is.
Imre László ‘48 szellemiségét abból a szempontból is követendő példának tartja, hogy a magyarság a szabadságáért harcolva képes volt az összefogásra. A szegény embertől a földbirtokosig és a tanítótól a papig mindenki egyet akart, mint ahogy azok az edveiek, akik részt vettek az ünnepi műsoron, és rendezett sorokban vonultak a falu főutcáján az emlékműig, hogy fejet hajtsanak hőseik előtt.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés