Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A szabadságharc résztvevői megmutatták, hogyan kell összefogni

Méltó módon, és a kis településhez mérten nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a 164 évvel ezelőtt történt március 15-i eseményeket Edvén, amelynek ugyan  nincs a szabadságharcban elesett hősi halottja, de közel harmincan vették fel a nemzetőri egyenruhát, az 1926 és 1929 között elrendelt összeíráskor pedig négy honvédet soroztak be a hadseregbe – idézte fel a régi eseményeket Imre László polgármester, aki hozzátette: A településen úgy döntöttek, hogy nem tartanak közös megemlékezést valamennyi nemzeti ünnepünkön, de március idusán minden hazáért áldozatot vállaló hős előtt tisztelegnek. Kolozsváry Sándor ‘48-as honvédhuszár és neje a falu temetőjében kapta meg a végtisztességet. Az ő dédunokájuk volt Edve első szabadon választott polgármestere, néhai Kolozsváry Ernő.
A se iskolánk, se óvodánk kijelentésével  arra utalt a polgármester, hogy nélkülözik az értelmiségi gyűjtőbázist a településen, de ennek ellenére nívós ünnepségeket szerveztek. A társadalmi munkából sokan kivették a részüket, ezért sikerült ilyen szépen a mostani megemlékezés is.
Imre László ‘48 szellemiségét abból a szempontból is követendő példának tartja, hogy a magyarság a szabadságáért harcolva képes volt az összefogásra. A szegény embertől a földbirtokosig és a tanítótól a papig mindenki egyet akart, mint ahogy azok az edveiek, akik részt vettek az ünnepi műsoron, és rendezett sorokban vonultak a falu főutcáján az emlékműig, hogy fejet hajtsanak hőseik előtt.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play