Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabadságot meg kell szolgálni!

Szerencsére ma már nem kell attól tartani, hogy ártatlan civilekre célzó tankok dübörögnének az utcákon, mert szabadabb világban élünk. – Nem fordulhat elő, hogy erőszak, kegyetlenség, hazugság uralkodjék a szabadságra született nemzet fölött – mondta Tompáné Balogh Mária. A  világ embertelenné válása ellen vívjuk meg mindennapi harcunkat. Éppúgy, mint akkor, a szabadságunk a tét, mert az emberhez méltó élet a függetlenségben gyökerezik – hangzott a szónoklatban.
Az 1937-ben született Eckrich Béla 1956-ot szintén jeles dátumnak tartja, mert másodszor kapott lehetőséget az életre. A  mosonmagyaróvári akadémia második évfolyamára járó 19 éves fiatal  szemtanúja volt a sortűznek, melyben hat társa vesztette életét. A Szentháromság téren gyülekező békés megmozduláshoz csatlakoztak a gimnazisták, az egyetemisták és a helyi munkások. Mindössze annyit kértek, hogy távozzanak a szovjet csapatok, és távolítsák el a vörös csillagot. A közel kétezer fősre gyarapodott tömeg a határőrlaktanya elé vonult, ahol a géppuskafészekben elhelyezkedő katonák puskaropogással válaszoltak. Eckrich Béla a csoport közepetáján helyezkedett el, de az első sorban állók közül sokan halálos sérülést szenvedtek. Másodszor is rálőttek a futva menekülő emberekre. A szétdobált kézigránátok szintén több áldozatot követeltek. Egyesek száz körülire teszik az elhunytak számát, akik között diákok és bejáró dolgozók is voltak. Eckrich Bélát ennyi év távlatából is fájdalommal tölti el a sortűz.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play