Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabályok mindenkire vonatkoznak - nyilatkozta televíziónknak Kapovits Erik rendőr százados

Miért célszerű a gépjárművek téli gumijait lecserélni a nyári abroncsra? Mert kevesebb üzemanyagra lesz szüksége az autóvezetőknek, ezenkívül nagyobb biztonsággal közlekedhetnek. Kapovits Erik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről is beszélt a Rábaközi Televíziónak.

Kapovits Erik a Csornai Városi Baleset-megelőzési Bizottság nevében a gépjárművezetők téli-nyári átállásával kapcsolatos feladatairól beszélt a Rábaközi Televíziónak. A rendőr százados elmondta, hogy ilyenkor megváltoznak a közlekedési körülmények, hiszen bekövetkezik a rég várt tavaszi időjárás.
Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, de aki saját jól felfogott érdekében és a többi közlekedő megóvása miatt felszereltette gépkocsijára, ezekben a hetekben le kell cseréltetnie a nyári abroncsra. Miért javasolják mindezt a gépjármű tulajdonosoknak? A Csornai Rendőrkapitányság munkatársa két szempontot említett: Az egyik a költséghatékonyság, ugyanis a téli gumival közlekedők nagyobb üzemanyag fogyasztásra számíthatnak, de a másik ok sem elhanyagolható. Nyári időjárási körülmények között 100 km/órás sebességnél végrehajtott vészfékezéskor 15 méterrel hosszabb fékútra számíthat az, aki téli gumival felszerelt autóval indult útnak.
A járművezetőknek ezenkívül ellenőrizniük kell a fék- és kormányberendezéseket, valamint érdemes utánanézni a kötelező tartozékoknak. Ilyen az elakadásjelző háromszög, illetve az elsősegélydoboz. 

– Szeretném felhívni a figyelmét azoknak a járművezetőknek és motorosoknak, akik a vírushelyzetet kihasználva versenypályának használják a csornai utcákat, hogy fejezzék be ezt a tevékenységüket. A sebességet úgy válasszák meg, hogy ne okozzanak balesetet – fogalmazott Kapovits Erik, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy célzottan az ilyen esetek miatt fognak ellenőrzéseket kezdeményezni.
Mielőtt a kerékpárosok részt vesznek a közúti járműforgalomban, közlekedési eszközüket hét kötelező dologgal kell ellátniuk: elsősorban könnyen kezelhető és biztonságos kormányberendezésre van szükség, két különálló és egymástól függetlenül működtethető első és hátsó fékkel, csengő hangot kiadó hangjelzővel, 150 méterről észlelhető, előre fehér fényt adó, hátrafelé pedig piros fényt biztosító lámpával. A prizmát szintén előre és hátra is fel kell szerelni, az első kerékre pedig kötelező a két küllő prizma elhelyezése.
Mivel az utóbbi időben egyre gyakoribb a biciklisek által okozott baleset, a rendőr százados arra figyelmeztetett, hogy a kerékpárt sem szabad ittas állapotban vezetni.
Hazánkban nem kötelező a kerékpárosok számára a védőfelszerelés használata, de egyértelműen ajánlott a viselése. Ilyen a fejvédő sisak, a könyök- és térdvédő, valamint a zárt cipő.
A biciklisek gyakran úgy közelítik meg a kijelölt gyalogátkelőhelyeket, hogy nem szállnak le a járműről. – Ez mindenképpen szabálytalan. A kerékpárosoknak le kell szállniuk és gyalogosan kell áttolni a közlekedési eszközt – mondta a szakember. Amennyiben a biciklis elhagyja a lakott területet, olyan láthatósági mellényt kell viselnie, amellyel korlátozott látási viszonyok mellett is észlelhető lesz. Ha nem egyedül, hanem többen kelnek útra, egymás mögött haladjanak. A járványhelyzet miatt most egyébként is meg kell lenni a másfél méter távolságnak. Az egymás mellett haladó kerékpárok egyébként is balesetveszélyesek, mert könnyen összeakadhatnak a kormányok, amivel komoly sérülésnek teszik ki magukat.
A kormányrendelet a koronavírus-járvány ideje alatt is megengedi az egyéni szabadidős tevékenységet, ezért nyugodtan lehet kerékpározni, de attól még számíthatnak a rendőri ellenőrzésre. Első alkalommal meg lehet úszni egyszerűbb figyelmeztetéssel, de másodszor már helyszíni bírsággal, vagy még tovább menve feljelentéssel él a rendőrség.

A járókelők kizárólag a járdán közlekedhetnek, amennyiben ez hiányzik, akkor a kerékpárúton vagy az úttesten. Lakott területen belül és kívül egyaránt a menetirány szerinti bal oldalon kell haladniuk a forgalommal szemben. Lakott területen kívül rájuk is vonatkozik a láthatósági mellény viselése. Gyakori probléma, hogy a gyalogosok a zebrától jó néhány méterre próbálnak átkelni az úttesten – hangsúlyozta a rendőr százados, hozzátéve: ez a magatartás nagyon balesetveszélyes, ezért a saját és a többiek biztonsága érdekében vegye mindenki a fáradságot, és menjen el a gyalogátkelőig. A rendőr az adott helyzettől függően fogja eldönteni, hogy figyelmeztetéssel, bírsággal vagy feljelentéssel él az illetővel szemben.

A rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi az élelmiszerboltoknál, hogy betartják-e a 65 év alattiak és az idősebbek a bevásárlások nekik kijelölt időtartamait. – Nagy öröm számunkra, hogy törvénykövetőek a csornaiak – utalt arra Kapovits Erik, hogy betartják a helyiek a megváltozott viszonyok miatt előírt legújabb jogszabályokat és csak elvétve észlelik a rendőrök, hogy rokonlátogatásra indul a lakosság.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play