Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A szöveg jelentését meg kell fejteni, hogy át lehessen adni a közönségnek

A Kormos István vers- és prózamondó verseny elődöntőjének egyik helyszíne idén Csornán volt. A rendszerváltás előtt a megyei művelődési központ hirdette meg néhányszor a versenyt, majd miután megalakult a Magyar Versmondók Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, szinte kötelességének érezte a sokak által nagyra tartott magyar költő, író, műfordító emlékének megőrzését. Popper Ferenc rendező, versmondó a rendezvény céljáról beszélt: a résztvevők tágíthatják irodalmi ismereteiket, továbbá a közönség elé kiállva a gyerekek belekóstolhatnak az előadóművészetbe. A fiatalok  a gyakorlásnak köszönhetően talán bátrabban lépnek fel egymás közötti és hivatalos kapcsolataikban.
Kajtár Richárd azért választotta a Betörik Vackor orra című versikét, mert jól hangsúlyozható, és ráadásul vicces. A szili iskola tanulója nem először próbálkozott a versmondással, mert ahogy bekerült az általánosba, már el is indult a megmérettetéseken. Elmondása szerint ő maga ajánlkozott, hogy vállalja a felkészülést, és korábban prózában is kipróbálta magát.   Eddigi helyezései bizakodásra adnak okot, mert általában a legjobbak között végez. Mostani produkciójával szintén elégedett volt.
Czechmeister Boglárkának a réten virágot szedő mókuska története tetszett meg, ezért a Mese Csirio mókuskáról verset szavalta el. A cselekménynek jó vége lesz, mert a medve megvédi a kis állatot. A harmadikas lány másik kedvenc szerzője Móra Ferenc; tőle a Kincskereső kisködmönt olvasta el, de szívesen előadja Petőfi Nemzeti dal című versét is. A szili iskola tanulója többször versenyzett Bakonysárkányban, ahol első és második helyezett lett.
Vackor bemutatkozik a gyerekeknek kedves sorai Tompos Rebekának tetszettek meg, aki úgy érzi, nagyon illik hozzá a vers hangulata. A harmadikas tanuló a verseny előtt nem izgult annyira, mint a költeményben szereplő, óvodába beilleszkedő kölyökmackó. Rebeka úgy, mint máskor, most is bízott magában, ezért jól sikerült az előadása. Az alsós a későbbiekben is szeretne versenyezni.

Kerék Imre Csak a fák című alkotását Kápolnási Daniella adta elő, akinek főleg a természeti tájleíró versek tetszenek meg, ezért előadása elvárásainak megfelelően alakult. A nyolcadikas ezenkívül József Attila szerelmes sorait kedveli, melyekben az vonzza leginkább, hogy meg kell fejteni, tehát nem annyira egyértelmű a mondanivalója, de épp ettől lesz érdekes. A beledi diák romantikus hajlama kedvenc írójának kiválasztásánál is megmutatkozik, mert szívesen olvassa az amerikai Danielle Steel könyveit. Az Egy rendkívüli nő című írás a főszereplő viszontagságos életét mutatja be, melyből Daniellát az ragadta meg, hogy a hölgy az események sodrásában újból rátalál a szerelemre.
Annak, aki gyermekkora óta olvassa és mondja a verseket, érthetetlen, hogy napjainkban miért kevésbé népszerűek a költemények, pedig Popper Ferenc szerint a jól megírt művek – korosztálytól függetlenül – külön Beküldés dátuma: 2012. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek