Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A szöveg jelentését meg kell fejteni, hogy át lehessen adni a közönségnek

A Kormos István vers- és prózamondó verseny elődöntőjének egyik helyszíne idén Csornán volt. A rendszerváltás előtt a megyei művelődési központ hirdette meg néhányszor a versenyt, majd miután megalakult a Magyar Versmondók Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, szinte kötelességének érezte a sokak által nagyra tartott magyar költő, író, műfordító emlékének megőrzését. Popper Ferenc rendező, versmondó a rendezvény céljáról beszélt: a résztvevők tágíthatják irodalmi ismereteiket, továbbá a közönség elé kiállva a gyerekek belekóstolhatnak az előadóművészetbe. A fiatalok  a gyakorlásnak köszönhetően talán bátrabban lépnek fel egymás közötti és hivatalos kapcsolataikban.
Kajtár Richárd azért választotta a Betörik Vackor orra című versikét, mert jól hangsúlyozható, és ráadásul vicces. A szili iskola tanulója nem először próbálkozott a versmondással, mert ahogy bekerült az általánosba, már el is indult a megmérettetéseken. Elmondása szerint ő maga ajánlkozott, hogy vállalja a felkészülést, és korábban prózában is kipróbálta magát.   Eddigi helyezései bizakodásra adnak okot, mert általában a legjobbak között végez. Mostani produkciójával szintén elégedett volt.
Czechmeister Boglárkának a réten virágot szedő mókuska története tetszett meg, ezért a Mese Csirio mókuskáról verset szavalta el. A cselekménynek jó vége lesz, mert a medve megvédi a kis állatot. A harmadikas lány másik kedvenc szerzője Móra Ferenc; tőle a Kincskereső kisködmönt olvasta el, de szívesen előadja Petőfi Nemzeti dal című versét is. A szili iskola tanulója többször versenyzett Bakonysárkányban, ahol első és második helyezett lett.
Vackor bemutatkozik a gyerekeknek kedves sorai Tompos Rebekának tetszettek meg, aki úgy érzi, nagyon illik hozzá a vers hangulata. A harmadikas tanuló a verseny előtt nem izgult annyira, mint a költeményben szereplő, óvodába beilleszkedő kölyökmackó. Rebeka úgy, mint máskor, most is bízott magában, ezért jól sikerült az előadása. Az alsós a későbbiekben is szeretne versenyezni.

Kerék Imre Csak a fák című alkotását Kápolnási Daniella adta elő, akinek főleg a természeti tájleíró versek tetszenek meg, ezért előadása elvárásainak megfelelően alakult. A nyolcadikas ezenkívül József Attila szerelmes sorait kedveli, melyekben az vonzza leginkább, hogy meg kell fejteni, tehát nem annyira egyértelmű a mondanivalója, de épp ettől lesz érdekes. A beledi diák romantikus hajlama kedvenc írójának kiválasztásánál is megmutatkozik, mert szívesen olvassa az amerikai Danielle Steel könyveit. Az Egy rendkívüli nő című írás a főszereplő viszontagságos életét mutatja be, melyből Daniellát az ragadta meg, hogy a hölgy az események sodrásában újból rátalál a szerelemre.
Annak, aki gyermekkora óta olvassa és mondja a verseket, érthetetlen, hogy napjainkban miért kevésbé népszerűek a költemények, pedig Popper Ferenc szerint a jól megírt művek – korosztálytól függetlenül – külön Beküldés dátuma: 2012. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek