Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A szülők nyomon követhetik csemetéik fejlődését

Holper Istvánné testiekben-lelkiekben egyaránt felkészült a tanévkezdésre, amely alapos felkészülést igényel az érintettektől, hiszen át kell olvasni az ide vonatkozó dokumentumokat. A pedagógusnak ismernie kell a tanmenetet és a tankönyveket, amelyekből oktatni fogja a gyerekeket. A nebulók végleges létszáma a tanévkezdésre alakul ki, mert  mindig van némi mozgás a beiratkozáshoz képest. A kapuvári Széchenyi 1/c osztályában fele-fele arányban vannak a lányok és a fiúk. Holper Istvánné szerint  a tizenhat fős csoportlétszám épp ideális, mert így mindenkire elegendő figyelem jut. A tanulók  fejlődéshez biztosítani kell az egyenlő szereplési lehetőséget – tette hozzá a pedagógus, de ha a szülő úgy érzi, hogy csemetéje lemaradt, akkor sem kell megijednie, mert akinek szüksége van rá, heti egy alkalommal részt vehet a felzárkóztató korrepetáláson. Idén újdonságot jelent a mindennapos testnevelés, mely megnöveli a napi óraszámot. A napközis tanítók feladata, hogy gondoskodjanak az elsős gyerekek rendszeres mozgásáról, és bíznak abban,  hogy a diákoknak az iskola után sem a számítógép vagy a tévé előtt ülnek. Mivel felmenő rendszerben vezették be a plusz tornaórát, egyelőre nem okozott helyproblémát, de ha egy vagy két év múlva már több osztályt is érint, akkor lesz csak igazi kérdés a gyakorlati kivitelezése.
Az 1/c-sek tanító nénije szerint aranyosak a gyerekek, és egyelőre elnézi az órai beszélgetést, mert még a beszoktatási idejüket élik a csemeték, akik a napirendhez szép fokozatosan hozzászoknak. Holperné inkább a régi, hagyományos oktatási módszerek híve, ezért örömmel venné, ha a tanítványok hozzá fordulnának problémáikkal. – Az iskolában mi nemcsak tanítunk és nevelünk, hanem a pótszülői feladatokat is ellátjuk – fogalmazott a riportalany.

Operatőrünk a Pátzay iskola  1/a osztályának testnevelési órájára érkezett, ezért dresszben várakozott a huszonöt gyermek. Az óvodából nemrég kikerült nebulók tanítójuk szerint talpraesettek. Füzi Zoltánnénak minden osztály más és más kihívást jelent, ezért szerinte nem érdemes a korábbi csoportokkal összehasonlítani őket. A pedagógus elfogadja, hogy vannak nyugodtabb, illetve vehemensebb gyerekek, de valamennyien szeretnének igazi iskolások lenni. Az 1/a-sok nevelője úgy tapasztalta, hogy évről évre csökken a tanulók leterheltsége, ezért bőven van idejük elsajátítani a tananyagokat. Mivel a pedagógus a legkisebbekkel foglalkozik, ezért a tornaórát egyelőre azzal töltik, hogy mindenki megtanulja az átöltözést, a rendrakást és a sorban vonulást, s majd a hosszú alapozó időszak után következhetnek a tornagyakorlatok. Végül Füzi Zoltánné elárulta szíve vágyát: akkor lenne igazán elégedett, ha valamennyi kis elsőst továbbküldhetné a második osztályba.

Pappné Kovács Piroska számára is hamar tovaszállt a nyár. Igaz, hogy a leendő elsősökkel már a tavalyi tanévben megismerkedett, de  augusztusban már alig várta a találkozót újdonsült osztályával. A gartai városrészbe négy óvodából érkeztek a gyerekek, akik a nagy udvarban és a tágas iskolában igazán otthon érezhetik magukat – mondta az 1/b-sek tanítója. Ameddig tehetik, a szabadban tartják a testmozgást, de ha mégis be kell jönni, akkor erre épp megfelel a tornaszoba. A pedagógusok eleinte több játékot és meseelemet iktatnak be a mindennapokba, hogy a hosszabb napok se viseljék meg a gyerekeket. A szülőkkel a fogadóórákon szeretné áttekinteni a gyermekek fejlődésének ütemezését, valamint megbeszélni a következő hetek feladatait.

A Kapuvár Térségi Általános Iskola elsős osztályaiban tanító pedagógusok kiemelten fontosnak tartják  az induláskor a matematikát és a magyart, mert ezek a tárgyak jelentik a későbbi ismeretek alapjait. A mindennapos testnevelést valamennyi alsós tanító néni jónak tartja, és arra számítanak, hogy a több mozgásnak később is meglesznek a feltételei.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés