Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szülők nyugodt szívvel hagyhatják ott gyermekeiket a családi napköziben

Rábapordány autóval kb. félórányira van Beledtől, a családi napközi működtetését mégis jól megoldották a községben. A beledi Egyesített Szociális Központban csak a szervezési és irányítási teendőket látják el, a mindennapi munka viszont helyben, a falu szakembereire vár. Rábapordány 2005-ben csatlakozott a beledi központú – családsegítő és jóléti feladatokat ellátó – társuláshoz. Egy esztendő  múlva bevezették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is. 2009-ben ismét bővült a szolgáltatások köre: az egyik rábapordányi alkalmazott látja el a házi gondozást és étkeztetést. 2010-ben a másfél-három éves gyermekek számára elindították a családi napközit. A rábapordányi óvoda egykori csoportszobájában hét-nyolc csemetével két speciális képesítéssel rendelkező gondozónő foglalkozik – tájékoztatta televíziónkat Odoricsné Buthi Krisztina.  Beledben két csoport működik, és tizenhét gyermeket írattak be a családi napközibe. Velük három gondozónő foglalkozik. Az intézményvezető elmondta, hogy erre az intézménytípusra kevésbé szigorú jogszabályok vonatkoznak, mint például a bölcsőde működtetésére. A rezsiköltségeket egy az egyben az önkormányzat vállalta át, az intézmény csak a személyi és tárgyi feltételeket biztosítja.A családi napközi több mint egyszerű gyermekmegőrző, mert a kicsik a szórakoztató időtöltés mellett nemcsak élményekben, hanem tudásban is gazdagodnak. A napközi további előnye, hogy a lányok és a fiúk megtanulják a közösségi létet, s kis idő múlva jobban figyelnek egymásra, továbbá kompromisszumképesebbek lesznek. Azok a gyerekek, akik korán beletanulnak az együttlét szabályaiba, az óvodába is könnyebben beilleszkednek. Mielőtt a szülők ezt az ellátási formát választják, körülnéznek a családi napköziben, ahol tájékoztatják őket az intézmény munkatársai.

Pintér Zsoltné két hónapja dolgozik a rábapordányi családi napköziben. A pedagógus elmondta, hogy játékos foglalkozások keretében fejlődik a kicsik szem és kéz koordinációs képessége. A gyerekek szeretnek rajzolni és festeni, ezenkívül gyakran sétára indulnak, ami kiváló alkalom az állatok és növények megfigyelésére. Az apróságok a mozgó járművekre is rácsodálkoznak, s a csoportszobába visszatérve  megbeszélik a látottakat a gondozónőkkel. Rábapordányba Pásztoriból, Bágyogszovátról és Dörből is hozzák a gyerekeket, ezenkívül korábban más falvakból is érkeztek „emberpalánták”. Az intézmény nyitott, ezért várják a beledi társuláshoz tartozó községekből az ifjoncokat és az őket kísérő szüleiket. A nyitva tartási idő rugalmas, mert megpróbálják a szolgáltatást igénybe vevők elvárásaihoz igazítani. Pintér Zsoltné a családi napközit gyakorló anyukaként javasolja, mert az ő gyermeke is innen ment tovább az óvodába, ahol nem volt vele semmi probléma.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play