Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A takarékosság jegyében Beleden bevezetik az alternatív energiaforrástt

Aki járatos bármilyen pályázati procedurában, az megtapasztalhatta, hogy nem is olyan egyszerű dolog a közbeszerzési eljárás lefolytatása, valamint a megfelelő szakemberek kiválasztása – mondta Tompáné Balogh Mária a beledi konyha és az óvoda felújításával kapcsolatban. Legutóbb olyan kivitelező nyerte el az önkormányzat bizalmát, aki több referenciával rendelkezik már a településen, ezért bíznak benne, hogy a tőle megszokott igényes munkát fogja megint produkálni. A nettó 45 millió forintos beruházás júliusban kezdődött, és a tervek szerint szeptember elejéig be is fejezik az óvoda egyik szárnyát, hogy a gyerekek zavartalanul megkezdhessék a következő nevelési évet. Amíg nem végeznek a teljes komplexummal – az önkormányzat és az óvónők közötti megállapodás szerint – átmenetileg a tornateremben alakítanak ki csoportszobákat,  így nem kell más épületbe vinni a kicsiket.
A pályázat nem tartalmazza a tetőszerkezet felújítását, de belekerült a teljes épület külső hőszigetelése, vakolása, valamint a nyílászárócsere. Jelentős költségmegtakarítást remélnek a födém szigetelése által, sőt, a projekt harmadik része lehetővé teszi napkollektorok beüzemelését is. A polgármester beszámolt a közel 500 fő részére ebédet előállító iskolai konyha felújításáról is.  A nap energiájának hasznosítása mellett még szeretnék kicserélni az elavult kazánt. A szakemberek a tetőszerkezeten elhelyezik a fény összegyűjtésére szolgáló elemeket, de a belső munkálatokat csak a konyha teljes leállása után kezdhetik el – tájékoztatott Tompáné Balogh Mária, aki hozzátette: a főzést évente legalább tíz napon át szüneteltetik, így a mostani átalakítást is erre az időszakra tervezik, hogy ne okozzon zavart az étkeztetésben.

Testvértelepülési kapcsolat:
A Beled és az 1200 lakosú Imely között húsz éve fennálló testvértelepülési kapcsolat családok közötti ismeretségből indult ki. Az önkormányzaton kívül gyakran találkoznak egymással a civilek: a horgász- és sportegyesület, a nyugdíjasklub és a szlovák Csemadok kulturális szervezet tagjai. A legutóbbi delegációval a beledi énekkar, az öregfiúk focicsapata, valamint néhány önkormányzati képviselő utazott a háromnapossá bővült, fesztivál jelleget öltő, a rábaközi várostól mintegy 160 km-re lévő Imely-napokra. Az összejövetel alkalmával tovább bővítették az együttműködést, mely ezek után a turizmusra és az egyházak közötti párbeszédre is vonatkozik. A határ túloldalán élő szomszédaink régóta mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak, és jellemző a háztáji fóliatermesztés. Tompáné Balogh Mária meglepve tapasztalta, hogy a felvásárlók közvetlenül a kistermelőktől vásárolják a zöldségeket, tehát van kereslet a kis tételben előállított terményekre.
Beküldés dátuma: 2011. 07. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play