Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A tavalyi esztendő mérlege Kapuváron: „2017 az öröm éve volt”

„A város működése egyetlen percig sem volt veszélyben az év folyamán” – hangzott a bűvös mondat Hámori György 2017-es évet lezáró értékelőjében. A biztonságos anyagi háttérre törekvő önkormányzat stabil finanszírozást teremtett a városnak.

Az év végi időszak, de még az esztendő eleje is gyakran a számadás időszaka. Amennyiben egy városvezető összefoglalja az elért eredményeket, egyben meg is alapozza az előtte álló feladatokat. Hámori György szerint 2017 az „öröm éve” volt, hiszen tizenhét alkalommal kaptak pozitív visszajelzést a beadott pályázatokra, kettő elbírálása pedig még folyamatban van. Az anyagi keretek függvényében tavaly is jutott pénz a fejlesztésekre, és a polgármester abban bízik, hogy a többség megelégedésére döntött a helyhatóság a legfontosabb munkák elvégzéséről.

Az intézmények közül az önkormányzat működteti a Király-tó Óvodát és Bölcsődét, valamint társulási formában a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központot. Hámori György a több telephellyel működő óvoda feladatellátásával maximálisan elégedett, ráadásul sorra szépülnek és újulnak meg az épületek. 2018 végére Kapuvár teljes óvodahálózatának korszerűsítése be fog fejeződni.
A polgármesteri hivatal munkatársai összetett feladatkör biztosításával próbálják megállni a helyüket, ezért a szabadságolásokat sem mindig könnyű megoldani.

A településen évek óta bevált, jól működő rendezvényekre számíthat a lakosság. Azokat a programokat sem söprik a „szőnyeg alá” amelyek nem az önkormányzat szervezésében jönnek létre, mert a város ilyen esetben társrendezői szerepet vállal, vagy a támogatásáról biztosítja a kezdeményezéseket. Az évadnyitó Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválra február 10-én kerül sor, de idén új helyszínen, a volt Kresz-park területén.

A nagyobb volumenű projektek az elkövetkezendő időszakban várnak a településre, de tavaly 205 millió 897 ezer forintot költöttek különféle beruházásokra, mely összegből mintegy 60 millió forint pályázati forrásból érkezett.
10,1 millió forintból leaszfaltozták a helyi szóhasználattal emlegetett Axnix-közt, 1,6 millióból felújították a Lumniczer Sándor utcai Nyitott Kapu-Vár épületének homlokzatát. Megközelítőleg 6 millió forintba került a Berg-sír rendbe tétele, és közel 18 millióból pedig korszerűsítették a temetői kápolnát. Szintén összefogásnak köszönhető, hogy sikerült letérkövezni a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola udvarát. 2,10 millió forintot fordítottak a tornacsarnok aulájának burkolatfelújítására. 40,3 millió forint TOP-os pályázatból, valamint 3,5 millió önerőből teljes mértékben megújult a Széchenyi iskola konyhája.
Az utak közül elsőbbséget élvez útburkolatcserét, parkolók kialakítását, villamoshálózat áthelyezését, vízelvezetést is magában foglaló komplex Vargyas utcai felújítás, de a közel 70 millió forintba kerülő munkálatokat csak több lépcsőben képes megoldani a város. Hamarosan átadják a felújított első világháborús sírokat, melyre mintegy 3,6 millió forintot nyert az önkormányzat, és 1,2 millió önerővel egészítette ki. Öntésmajorban majdnem 1 millióból hozták rendbe a művelődési ház elhasználódott lépcsőzetét. A 16,1 milliós támogatást 4,4 millió forinttal egészítette ki a kapuvári helyhatóság, mely összegből létrehozták a sportparkot. A földfelszíntől a szigetelésig felújították a városháza lábazatát, melyre 11,7 millió forintot költöttek. Megkezdődött a Felsőmező utcai telkek, továbbá a szabadidőpark kialakítása, a 2 millió forintból elkészült kis focipályát pedig a tavasszal vehetik birtokukba a helyiek, a játszótér alapozása eddig 1 millióba került. A Szabadság utca végén új utcarészt hoznak létre, ahol két bérlakást építene az önkormányzat. Gazdára talált az inkubátorház mögötti terület, ahol 6 millió forintból oldották meg a vízvezetékrendszert. 1,8 millió forintot költött a város az Ifjúság úti kazánház előtti terület rendezésére.
A helyiek egyébként reménykedve várják, hogy gyorsforgalmi útépítés hamarosan Kapuvárt is eléri.

Hámori György elmondta, hogy minden apró fejlesztésnek örülnek, de korántsem elégedettek, ezért folytatják a munkálatokat.

Beküldés dátuma: 2018. 01. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés