Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A templom torony nélkül Vásárosfaluban sem lenne az igazi

Nagy fába vágta a fejszéjét Vásárosfalu, amikor az evangélikus gyülekezet elhatározta: új templom építésébe kezd. A polgármester támogatja a kezdeményezést, mert úgy látja, a lakosság pozitívan áll az ötlethez és a kivitelezéshez.

Vásárosfalu életében az egyik legjelentősebb esemény volt az új evangélikus templom tavaly év végi alapkőletétele. Olyan modern, a mai kor szellemének megfelelő, 80 fő befogadására alkalmas tágas belső térrel rendelkező épületet terveztettek, mely az istentiszteleteken kívül egyéb programoknak is helyet adhat – tudtuk meg Molnár Sándortól. Még mielőtt bárki félreértené: a polgármester nem dínomdánomra gondolt, de azt is figyelembe kell venni, hogy az evangélikus gyülekezetnek jelenleg 77 aktív tagja van a faluban. Ennyi ember egy időben máshol nem fér el, különben valaki biztos kiszorul a zárt térből.
A szervezők néha elvesztek a bürokrácia útvesztőiben, mert ha nem így lett volna, Vásárosfalu vezetője szerint már rég állnának a falak.
Mennyibe kerül mindez? A kérdésre adott válasz szerint szűkített önköltségen 25 millió forint, de lesz az 30 is. A kiadások felét az anyagár adja, a továbbiakat pedig a munkadíjak és az egyéb költségek jelentik. A segítőkész embereknek köszönhetően további összegek megtakarítására számítanak.
Amennyiben kora tavasszal megtörténik a falazás, legkésőbb 2017 végéig elkészülhet a Józsa Dávid által tervezett templom. Molnár Sándor ezzel a dátummal még elégedett lenne, hiszen az előzetes tervek szerint a reformáció 500 éves évfordulója jegyében szeretnék a kb. 7 méter magas toronnyal rendelkező épületet felszentelni. Mivel a templomot torony nélkül nem tudják elképzelni,azt megépítik, de a harangok Vásárosfalu egyik látványosságának számító haranglábnál maradnak. A fűtés módjának kiválasztásában egyelőre még nem történt döntés, de Molnár Sándor szerint az építész neve a garancia arra, hogy tetszetős, célnak megfelelő templomuk lesz.
Szintén a 2016-os évhez köthető a 86-os gyorsforgalmi út építése, mellyel sokat nyert a környék, hiszen személygépkocsival fél óra alatt beérnek Győrbe és Szombathelyre. Vásárosfalu polgármestere abban bízik, hogy a beruházásnak ipart vonzó hatását is meg fogják érezni.
A községben jelenleg három közművesített házhelyet kínálnak a betelepülni szándékozóknak, de ha többre lenne igény, azt is megoldják.
A nyilatkozó a folyamatban lévő projektekről elmondta: 23 millió forint értékű pályázatot adtak be a kultúrház tetőzetének rendbe tételére, valamint fűtéskorszerűsítésre. Rábakecöl és Edve községekkel közösen pályáztak arra a 15 millió forint értékű projektre, melyet ha megnyernek, különböző karbantartó- és munkagépeket, valamint traktort vásárolnának. Ehhez 10 százalék önerőt kell biztosítaniuk.
Tavasszal jelennek meg az új LEADER Vidékfejlesztési pályázatok, amelyeken a kis települések önkormányzatai, civil szervezetei és a kisebb vállalkozók is nagy eséllyel indulhatnak. Az ötletek az egyes kiírásokra már megszülettek. Várják a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület pályázati kiírásait, hogy nekiláthassanak a munkának.

Beküldés dátuma: 2017. 01. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés