Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A természetben mások az esztétikai szabályok

A soproni Castanea Környezetvédő Egyesület tagjai a természet és az ember összhangjának, a bennünket körülvevő táj „egészségének” fenntartására törekednek. Időről-időre tartott előadásaikat szintén-e nemes cél szolgálatába állítják.

Hárs Olivér és Tuba Jenő másodszor tartott előadást a fertődi közönségnek, és egyfajta jószolgálati követként megszállottan hirdetik a természetvédelmet. Miért teszik mindezt?  Hogy unokáink is élvezhessék a természet szépségét és gazdagságát. Szerintük jelen korunk emberének feladata védeni és működtetni  ezt a sérülékeny harmóniát.
Tuba Jenő beszámolója elején eloszlatott egy közkeletű tévhitet: a szelídgesztenye nincs rokonságban vad fajtájával, s előbbi ráadásul nemcsak szép növény, de hasznos is, hiszen rengeteg felhasználási módja ismert. Sopron jeles fafajtájának európai elterjedését dr. Csapody István és munkatársai jegyezték le. Ugyancsak az erdészbotanikus monográfiájában olvasható, hogy a természetben más esztétikai szabályok uralkodnak, mert nem a szálegyenes, hanem a görbe alakzat a szemet gyönyörködtető.
Hárs Olivér is ott volt a Castanea egyesület 23 évvel ezelőtti alakulóülésén, s elmondta, hogy miért nem választottak magyarosabb nevet: attól tartottak, hogy a feljebb való elvtársak nem találják eléggé tudományosnak, és komolytalannak gondolják, ha szelídgesztenyének hívják az egyesületet. A megszólaló szerint az emberek régen a derűs kedélyüket is „kivitték” a fák közé, ami mostanság hiányzik a gyümölcsfaültetvényekről, pedig sokan szeretik a mediterrán hangulattal járó felszabadult érzést.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek