Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A természetben mások az esztétikai szabályok

A soproni Castanea Környezetvédő Egyesület tagjai a természet és az ember összhangjának, a bennünket körülvevő táj „egészségének” fenntartására törekednek. Időről-időre tartott előadásaikat szintén-e nemes cél szolgálatába állítják.

Hárs Olivér és Tuba Jenő másodszor tartott előadást a fertődi közönségnek, és egyfajta jószolgálati követként megszállottan hirdetik a természetvédelmet. Miért teszik mindezt?  Hogy unokáink is élvezhessék a természet szépségét és gazdagságát. Szerintük jelen korunk emberének feladata védeni és működtetni  ezt a sérülékeny harmóniát.
Tuba Jenő beszámolója elején eloszlatott egy közkeletű tévhitet: a szelídgesztenye nincs rokonságban vad fajtájával, s előbbi ráadásul nemcsak szép növény, de hasznos is, hiszen rengeteg felhasználási módja ismert. Sopron jeles fafajtájának európai elterjedését dr. Csapody István és munkatársai jegyezték le. Ugyancsak az erdészbotanikus monográfiájában olvasható, hogy a természetben más esztétikai szabályok uralkodnak, mert nem a szálegyenes, hanem a görbe alakzat a szemet gyönyörködtető.
Hárs Olivér is ott volt a Castanea egyesület 23 évvel ezelőtti alakulóülésén, s elmondta, hogy miért nem választottak magyarosabb nevet: attól tartottak, hogy a feljebb való elvtársak nem találják eléggé tudományosnak, és komolytalannak gondolják, ha szelídgesztenyének hívják az egyesületet. A megszólaló szerint az emberek régen a derűs kedélyüket is „kivitték” a fák közé, ami mostanság hiányzik a gyümölcsfaültetvényekről, pedig sokan szeretik a mediterrán hangulattal járó felszabadult érzést.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 18.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play